راهنمای ورود به شغل دامپزشکی
امروزه در دنیا باوجود پیشرفت های فراوان هنوز مسئله غذا ازنظر اجتماعی و اقتصادی در درجه اول اهمیت قرار دارد و بهعنوان یک مسئله استراتژیک مطرح است .
از همینجا میتوان به اهمیت دانش دامپزشکی پی برد زیرا موقعیت یک کشور را با سطح و نوع غذای آن کشور محک میزنند .
به همین دلیل در میان مواد غذایی آنچه بسیار اهمیت دارد و جزو لاینفک مواد غذایی روزانه است پروتئین حیوانی است که از طریق دام تهیه میشود.
اگر جزء افرادی هستید که به حیوانات علاقه زیادی دارید و خیلی خوب میتوانید با حیوانات ارتباط برقرار کنید و همزمان به شغل پزشکی هم علاقهمندید رشته دامپزشکی مناسب شماست.
کلینیک دامپزشکی چیست؟
محلی است که در آن خدمات درمانی و بهداشتی برای حیوانات داده می شود.
دامپزشک کیست؟
دامپزشکان متخصصانی هستند که مراقبتهای پزشکی را به حیوانات ارائه میدهند. این متخصصان درزمینه مختلفی فعالیت میکنند برخی از این زمینههای تخصصی عبارتاند از درمان حیوانات خانگی، دامداری، باغوحش و یا حیوانات آزمایشگاهی.
این متخصصان در بیمارستانها و کلینیکهای حیوانات به همراه تکنسینها و دستیاران دامپزشکی به درمان حیوانات میپردازند. البته دامپزشکان هرچند بخشی از زنجیره درمان هستند اما بیشترین تخصص را در بین دیگر نیروهای انسانی در این زنجیره دارا هستند و مسئولیت زیادی نیز بر عهدهدارند
چطور دامپزشک شویم؟
این رشته در مقطع کاردانی و دکترای حرفهای ارائه میشود.
کاردانی: طول دوره کاردانی ۲ سال است و با ادامه تحصیل در آن میتوان مدرک لیسانس علوم آزمایشگاهی دامپزشکی یا لیسانس دامپروری بگیرند. البته این دسته از دانشآموختگان بهعنوان تکنیسین دامپزشکی شناخته میشود.
دکترای حرفهای: انتخاب رشته علوم تجربی در دبیرستان و سپس شرکت در کنکور و کسب حدنصاب رشته دکتری دامپزشکی…. طول دوره دکترای حرفهای ۶ سال است.
دانشآموختگان دوره دکترای عمومی دامپزشکی میتوانند برحسب علاقه در بیش از ۱۴ گرایش تخصصی مختلف در علوم دامپزشکی و همچنین علوم پایه پزشکی و بیوتکنولوژی ادامه تحصیل دهند و دکترای تخصصی دامپزشکی بگیرند.
نود درصد واحدهای این رشته از سال چهارم عملی هستند و این دوره کارورزی میتواند آمادگیهای اولیه برای شروع این شغل را ایجاد کند.
نکته مهم: برای دامپزشک شدن بعد از اتمام دوره تحصیل به ۵ تا ۶ سال کارآموزی نیاز دارید و از ابتدا نباید انتظار درآمد بالایی را داشته باشید. برای دستیابی به این شغل باید از سلامت جسمانی برخوردار باشید؛ در معالجه دامهای بزرگ هم، داشتن قدرت بدنی بالا میتواند برایتان مفید باشد و کار شما راحتتر کند.
مزایا شغل دامپزشکی چیست؟
- درآمد دامپزشکان با توجه به محل کارشان متفاوت است
- زمینههای شغلی خوبی برایتان وجود خواهد داشت.
معایب شغل دامپزشکی چیست؟
- شغل بسیار پرمسئولیتی است
- خطر ابتلا به بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان
- ساعت کاری دامپزشکان بهصورت تماموقت است. گاهی نیز برای برخی کارها باید به سفر کاری بروند.
- دامپزشکی در بسیاری از کشورها جزو مشاغل سخت بهحساب میآید ولی در ایران اینگونه نیست.
- علیرغم بسیار مهم و باارزش بودن این شغل، در ایران بهاندازه پزشکی و دندانپزشکی به آن اهمیت داده نمیشود. درآمد دامپزشکان در مقایسه با درآمد این دو گروه، کمتر میباشد.
- یک دامپزشک با مشکلات و خطرات زیادی ازجمله کار در محیطهای روستایی و عشایری بهویژه در مناطق صعبالعبور، فعالیت در کشتارگاههای دام و طیور، ضرب خوردگی از حیوانات در هنگام واکسیناسیون و… روبرو است که متأسفانه از سوی مسئولین توجه ویژهای صورت نمیگیرد.
- ازآنجاکه حیوانات کنترلی بر روی عواطفشان ندارند، شغل دامپزشکی بسیار شغل خطرناکی محسوب میشود
مشاغل مرتبط با شغل دامپزشکی
- پت شاپ
- داروخانه
- تکنسین دامپزشکی
تکنسینهای دامپزشکی در تشخیص و درمان حیوانات به دامپزشکان کمک میکنند.
تفاوت ظریفی بین این دو شغل وجود دارد. تکنسینهای دامپزشکی، همانطور که از عنوان شغلشان مشخص است مراحل بالینی و آزمایشگاهی را انجام میدهند و به دامپزشکان در اجرای آزمایشها کمک میکنند، اشعه ایکس میگیرند و حیوانات را برای جراحی آماده میکنند. - دستیار دامپزشکی
دستیاران دامپزشکی کارهایی همچون تغذیه، استحمام و ورزش حیوانات را انجام میدهند. - گرومر
گرومرها درزمینهی مراقبت و نگهداری از حیوانات خانگی به شما کمک میکنند. آنها موی آنها را اصلاح میکنند، ناخنشان را کوتاه میکنند و حتی به حیوانات خاصی مسواک نیز میزنند.
گرومرها در موسسهها و شرکتهایی همچون کسبوکارهای نظافت، سازندگان پناهگاههای حیوانات، کلینیکها و فروشگاههای حیوانات خانگی کار میکنند.
مشاغل رقیب با شغل کلینیک حیوانات
- کلینیک حیوانات سیار
بازار کار رشته دامپزشکی در ایران
دانشجویان رشته دامپزشکی فرصتهای متنوعی برای اشتغال دارند. سازمان دامپزشکی اولین گزینهای است که میتواند پذیرای فارغالتحصیلان این رشته باشد.
شرکتهای مختلفی مثل مؤسسه تحقیقات و تولید واکسن رازی، شرکتهای تولید دارو و فرآوردههای دامی، شرکتهای تولید مواد غذایی با فرآوردههای دامی، واحدهای دامپروری دولتی و خصوصی و آزمایشگاههای تشخیص بیماریهای دامی و بیماریهای انسانی گزینههای بعدی هستند. همچنین فارغالتحصیلان میتوانند کلینیک دامپزشکی برای درمان حیوانات اهلی و خانگی تأسیس کنند.
کارشناسان معتقدند بازار کار دامپزشکی رشد خواهد داشت و نیاز به دامپزشک در سالهای آینده بیشتر از گذشته خواهد شد. تعداد دانشگاهها محدود است و تعداد فارغالتحصیلان هم بهشدت کاهش پیدا کرده است. بااینوجود نیاز بیشتری به این افراد در بازار کار شکل میگیرد و به نظر میرسد در آینده بازار کار بهتری برای دانشجویان این رشته وجود داشته باشد.
علاوه بر مشاغل گفتهشده، دانشجوی فارغالتحصیل رشته دامپزشکی میتواند فعالیتی را خودش آغاز کند و حتی در این زمینه کارآفرینی کند.
تأسیس کلینیک درمانی دامپزشکی از معمولترین مشاغلی است که میتوان با مدرک دامپزشکی تأسیس کرد. همچنین اشتغال بهکار پرورش طیور و دام هم از مشاغل پرسود رشته دامپزشکی است.
با این حساب اگر دانشجوی رشته دامپزشکی شغلی مناسب با رشتهاش پیدا کند، درآمد رشته دامپزشکی درآمد بدی نیست.