راهنمای راه اندازی پرورش زنبور عسل
یکی از مشاغلی که میتوان با سرمایه کم راهاندازی کرد زنبورداری است , پرورش زنبورعسل دارای مزایای فراوانی است که عسل بهعنوان یک ماده مغذی و دارو از دیرباز تاکنون مورد توجه مردم دنیا بوده است , تقاضای بالای این محصول بازار مناسبی برای تولیدکنندگان فراهم آورده است . بازار داخلی بهاندازه کافی برای این محصول باز است اما چنانچه تولید کننده بتواند محصول خود را صادر کند میتواند درآمد دلاری برای او به همراه داشته باشد .
پرورش زنبور عسل یکی از مشاغل روستایی پردرآمد است که در بیشتر استان های کشور قابل اجراست.
زنبورداری
زنبورداری به معنی نگهداری از زنبورها در کندوهای دستساز است که بهمنظور تهیه عسل نگهداری میشوند , علاوه بر تولید عسل با نگهداری از زنبور عسل میتوان محصولات دیگری هم مثل موم زنبورعسل , ژل رویال و … اشاره کرد.
موفقیت در زنبورداری
در زنبورداری ، برخی از جزئیات می تواند خاص منطقه محلی شما باشد. ماهیت زنبورداری به این معنی است که اگر منابع محلی و باغی برای استفاده در اختیار داشته باشید ، بیشترین موفقیت را خواهید داشت.
فصل مناسب پرورش زنبورها
پرورش نوزادان زنبور عسل به میزان کم و در فصل زمستان آغاز شده، تا اواسط فصل بهار ادامه می یابد و این رشد به مرور زمان به حداکثر خود خواهد رسید. اگر شرایط آب و هوایی مطلوب باشد این روند تا اواخر فصل بهار ادامه خواهد داشت و در فصل پاییز زاد و ولد به طور کلی متوقف خواهد شد.
یک کندو شامل زنبور ملکه، چند صد زنبور نر جهت جفت گیری با ملکه و چند هزار زنبور کارگر است و این جمعیت در فصل بهار و تابستان که زنبور ها برای جمع آوری شهد گل ها فعالیت بیشتری دارند زیاد تر خواهد شد که جمعیت زنبور های نر در این فصل ها به بیشتر میزان خواهد رسید. زنبور های نر و کارگر هر کدام وظیفه خاصی دارند، هیچ کدام اهداف انفرادی را دنبال نمی کنند، زنبور ها از یک هدف واحد پیروی می کنند و این هدف بقای نسل و دفاع از کندو و نگهداری از آن است.
درآمد پرورش زنبور عسل چقدر است؟
زنبور تا شعاع ۲۴ کیلومتری برای پیدا کردن شهد و گرده گل جابهجا میشود و گرده و شهد مورد نیاز خود را پیدا کرده و به کندو میبرد. هر کندو در رفسنجان بین ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم بهطور میانگین عسل تولید میکند که محصولی باکیفیت و مرغوب است.
سود پرورش زنبور عسل چقدر است؟
پرورش زنبور عسل یکی از کسب و کارهای پرسود در بسیاری از مناطق روستایی است، البته که سود دقیق پرورش زنبور با توجه به تعداد کندو و شیوه و موقعیت کاری شما بستگی دارد اما به طور کلی در صورتی که به شکل اصولی و درست در این کسب و کار وارد شوید میتوانید به سودآوری 60 درصدی دست پیدا کنید.
راهنمای انتخاب شغل پرورش زنبور عسل
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی پرورش زنبور عسل چقدر است؟
نکته مهم و قابل توجهی که در زنبورداری وجود دارد این است که زنبورداری با توجه به اینکه حتما نیاز به خرید زمین و همچنین انجام ساخت و سازهای سنگین ندارد از نظر سرمایه و هزینه نیاز به سرمایه اولیه زیادی برای شروع ندارد و بعد از مشخص کردن زمین و خرید تجهیزات می توانید کارخود را شروع کنید , بیشترین هزینه ای که لازم است مربوط به خرید تجهیزات است که در سال 1402 حدودا به 70 میلیون تومان سرمایه برای خرید وسایل کار از جمله قفسه ملکه , ظروف تغذیه , لباس کار , دستکش , مخازن سیار آب , چادر صحرایی و دیگر وسایل لازم دارید.
اینکه شما برای شما کار نیاز به ساخت و ساز ندارید خودش می تواند یک مزیت مثبتی برای ادامه کار باشد زیرا هزینه های سنگینی که در ساخت و ساز لازم بود را می توانید برای گسترش کار و سرمایه گذاری در پیشرفت کارتان استفاده کنید.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای شغل پرورش زنبور عسل چیست؟
- پرورش زنبور عسل نیاز به زمین ندارد.
- پرورش زنبور عسل نیاز به ساختمانسازی ندارد.
- پرورش زنبور عسل نیاز به تجهیزات پیشرفته و خاص و گرانقیمت ندارد.
- پرورش زنبور عسل تأسیسات ,آب و برق و گاز نیازی ندارد.
- میزان سرمایه گذاری مورد نیاز برای اشتغال در صنعت زنبورداری نسبت به دیگر صنایع مرتبط با بخش کشاورزی نظیر پرورش گاو، گوسفند و طیور کمتر می باشد.
معایب شغل پرورش زنبور عسل چیست؟
- پرورش زنبور عسل مراقبت و نگهداری زیاد
- حساس بودن زنبورها به جابجایی و شرایط
- جابجایی و بعضاً ییلاق و قشلاق کردن
- نگهداری در فصل زمستان , مراقبتهای ویژه در گرمای تابستان و در آلودگی هوا
- کوچ کردن و بعضاً تلفات زیاد زنبورها و بازدهی پایین