راهنمایی خرید تجهیزات
هر نوع کسب و کاری در دنیا فارغ از اینکه تولیدی است، خدماتی است، استارت آپ است یا هر نوع کسب و کار دیگر برای فعالیت خود نیاز به تجهیزات دارد.
گاهی اوقات این تجهیزات ابتدایی است و گاهی اوقات پیشرفته.
یکی از دغدغه های کارآفرینان جدید که در حال راه اندازی یک کسب و کار جدید هستند این است که برای شروع و درست راه افتادن کسب و کارشان چه تجهیزاتی و چطور خریداری کنند.
من در ادامه این مقاله سعی دارم تمام مواردی که جهت خرید تجهیزات کسب و کار خود نیاز دارید را در اختیارتان قرار دهم.
انواع دارایی هر کسب و کار
دارایی های هر کسب و کار را به دو دسته مشهود و نامشهود تقسیم می شود.
دارایی های مشهود:
چیزهایی مانند ساختمان و ملک شما، وسایل نقلیه و تجهیزاتی که برای فعالیت کسب و کارتان استفاده می شود.
دارایی نامشهود:
چیزهایی مانند لوگو شما، سایت شما، نرم افزارهای تخصصی شما که قابل لمس نیست ولی برای فعالیت کسب و کار شما ضروری است.
تمام دارایی های مشهود و نامشهود شما به عنوان تجهیزات کسب و کارتان برای فعالیت مورد نیاز است و باید برای رسیدن به آن هزینه پرداخت کنید.
این میزان هزینه در کسب و کارهای مختلف متفاوت است، به طور مثال برای راه اندازی یک تولیدی نیاز به خریداری یک خط تولید کامل، تهیه مکان و تجهیزات وابسته دارید و برای راه اندازی یک استارت آپ اینترنتی به طور مثال به تعدادی کامپیوتر و تجهیزات و تهیه مگان نیاز دارید.
ولی نکته مهم این است که روندی که قصد دارم به شما معرفی کنم، روندی است که در هر حجم و اندازهای از هر نوع کسب و کاری به درستی عمل می کند و می توانید به واسطه آن تغییرات مناسب کسب و کار خودتان رو تهیه کنید.
روند خرید تجهیزات:
پروسه خرید تجهیزات برای شمایی که راهنمای راه اندازی این کسب و کار را دنبال می کنید از لیست برآورد سرمایه اولیه شروع میشود.
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
لیست برآورد سرمایه اولیه:
لیست اولیه ای از تجهیزات مورد نیاز این کسب و کار است که به دلیل دید جامع به آن شغل دقت متوسطی دارد.
انتخاب حجم کسب و کار:
برای رسیدن به یک لیست تجهیزات تخصصی و با دقت بالا نیاز داریم که شما حجم کسب و کار و شیوه فعالیت خودت رو مشخص کنید.
رسیدن به لیست اولویت ها:
لیست اولویت های ضروری و نیمه ضروری، تشکیل شده از تجهیزات مورد استفاده این کسب و کار البته با تقسیم بندی نسبت به ضرورت آن
خرید تجهیزات:
خرید تجهیزات برای انتخاب و خرید تجهیزات ضروری را شامل می شود.
تطبیق با چیدمان
تطبیق با چیدمان هم تطبیق فضای کسب و کار با تجهیزات را بررسی کرد، و تایید نهایی را میدهد.
راهنمایی گام به گام رسیدن به لیست خرید تجهیزات کسب و کار
گام اول: انتخاب سطح کسب و کار
در این گام باید نسبت به سرمایه اولیه و توانایی های و ظرفیت های موجود تصمیم بگیرد سطح فعالیت شما در این کسب و کار چقدر است.
گام دوم: رسیدن به استانداردهای صنعت
استانداردهای صنعت همان تجهیزات ضروری مورد نیاز هر کسب و کار نسبت به سطح فعالیت آن است که اگر آن تجهیزات نباشد روند فعالیت کسب و کار مختل می شود.
حالا چطور به این استانداردها می رسیم:
بعد از انتخاب سطح فعالیت خودتان 3 تا راه دارید تا به این لیست برسید
1- بررسی رقبا 2- کمک از خبره ها 3- استفاده از تجربه خودتان
گام سوم: رسیدن به لیست اولویت ها
هر کسب و کاری برای راه اندازی یک بودجه محدود دارد و یک لیست نامحدود از تجهیزات که می تواند داشته باشد. پس برای رسیدن به راهکار درست نیاز دارد که بعد از اینکه به لیست استانداردهای اولیه آن خدمت رسید، تجهیزات اون لیست را به دو تا ستون ضروری، غیر ضروری تقسیم کند.
ستون تجهیزات ضروری تشکیل میشود از ابزار و تغییراتی که اهمیت بودنشان فوق العاده زیاد است مثل یه قسمت از خط تولید یا در اندازه کوچکتر یه فر پیتزا برای یک پیتزا فروشی.
و ستون تجهیزات غیر ضروری تشکیل میشود از ابزار و تجهیزاتی که اگر باشد سرعت کسب و کار شما بیشتر میشود و کیفیت بالاتر میرود ولی اگر هم نباشد کسب و کار از فعالیت نمی افتد مثل دستگاه چاپ برای یک خط تولید یا مثلاً خدماتی پیک برای یک پیتزا فروشی.
گام چهارم: شروع با اولویت ها
بعد از مرحله رسیدن به لیست حالا ابتدا بر اساس لیست ضروری اقدام به برنامه ریزی می کنید و بعد آن می روید سراغ لیست دوم
راهنمایی خرید تجهیزات:
بهترین روش برای خرید تجهیزات به صورتی که متضرر نشوید افزایش اطلاعات ستون در مورد اون تجهیزات است، یعنی همیشه زمانی ضرر می کنید و سرتان کلاه می رود که در آن زمینه اطلاعات کافی ندارید.
خیلی از افراد تازه کار برای خرید تجهیزات معمولاً به دانش فروشندگان یا دارندگان تجهیزات بسنده می کنند که واقعاً درصد ریسکش بالاست چون ممکن است تجهیزاتی که خریداری می کنید چه از لحاظ قیمت و چه از لحاظ کارایی مناسب نباشد و فروشنده صرفاً کالاش رو فروخته است.
بهترین روش که معمولاً استفاده میشود مدل تطبیقی است یعنی شما چه خودتان در مورد این کار و تجهیزات اطلاعات کافی دارید و یا اینکه با یه فعال یا یه خبره ارتباط دارید، ازش استعلام بهترین دستگاه ها و تجهیزات را می گیرند، چه از لحاظ کیفی و چه از لحاظ قیمتی و چه از لحاظ راندمانی و بعد می روید سراغ فروشندگان و از تطبیق این دو تا بهترین خرید رو انجام میدهید، در کنارش دیگه الان از وب سایت ها و بسترهای آنلاین هم برای جمع آوری اطلاعات میشود استفاده کرد. اینجوری با اطلاعاتی که از یک فرد مطلع گرفتید با دانش کافی خرید می کنید و امکان ضرر به حداقل کاهش پیدا می کند.
پس توصیه ام اینه اگه تجهیزاتتان گران است یا از لحاظ فناوری ساده نیست از معیارهای مهم هر کدام از تجهیزاتتان یه لیستی آماده کنید و بعد بهترین و نزدیکترین گزینه به لیستتون و انتخاب و خریداری کنید.
خرید تجهیزات دسته دوم:
موضوعی که ممکن است ذهنتتان را درگیر کند، بحث خرید تجهیزات دسته دوم است
حالا اگه سوال برایتان پیش بیاد که دنبال چی باشیم میگیم مثلاً تو خرید یه دستگاه خاص دنبال مواردی مثل:
- شهرت برند دستگاه
- اطلاعات عملکرد دستگاه
- بررسی کیفیت دستگاه
- ارزش فروش مجدد دستگاه
- خدمات پس از فروش دستگاه
- تسهیلات فروش دستگاه
- قطعات یدکی دستگاه
- و …
یکی از راه های ممکن است هزینه اولیه شما رو تا حد زیادی پایین بیاره، خرید تجهیزات دسته دوم هستش،
حالا این مزایا و معایبی دارد؟
مزایاش: هزینه کمتر، و فرضیه پول بیشتر برای سرمایه در گردش یا هزینه ها دیگه است
معایبش: هزینه تعمیرات، قطعات، نگهداری بیشتر است
حالا توصیه میشه این کار رو انجام بدیم یا نه؟
اول اینکه نسبت به شغل های مختلف و تجهیزات مختلف این خیلی متفاوت است و بهتر است از خبره ها نسبت به هر تغییرات سوال بشود که میشود دست دوم خرید یا نه
ولی اگر یک راهنمایی کلی بخواهیم داشته باشیم می توانیم بگوییم یک کار معقول و منطقی این است که اگر سرمایه کافی دارید که نو و متناسب با کارایی خودتان تهیه کنید ولی اگر هزینه اولیه برایتان مهم است بهترین کار این است که میشود تجهیزات غیر دینامیکی مثل میز کار و امثال این ها را دست دوم خریداری کرد.
ولی تجهیزات الکتریکی و مکانیکی را تا جای ممکن نو خریداری کنید چون درسته هزینه کمتری در ابتدا انجام میدهید ولی در ادامه ممکن است هزینه نگهداری بالا مثل تجهیزات، تعویض قطعات و امثال این هزینه چند برابری را دستتان بگذارد وقتی تعطیلی کسب و کارتان هم باعث ضررهای خیلی بیشتری بشود پس به این موضوع دقت کنید.
نقدی بخریم یا اقساطی؟
یه موضوع دیگر خرید نقدی یا اقساطی است که شاید براتون سوالی باشد، جوابش این است باز هم به بودجه شما بستگی دارد، اگه سرمایه اولیه کافی برای خرید ندارید می توانید اقساطی خرید کنید ولی اگر نه مشکل سرمایه ای ندارید، همیشه با پول نقد بروید سراغ خرید چون همیشه گفتن سود تو خریده و خرید با پول نقد می تواند تخفیف های خیلی زیادی برایتان بیاوذد و تا حد زیادی از هزینه ها کم کند.
خرید یا اجاره؟
حث دیگه بحث خرید یا اجاره است که تو کشور ما بیشتر در زمینه مکان کسب و کار صدق میکند که توصیه ام این است در کنار اینکه بودجه شما خیلی تو این تصمیم مهم است، ذهنیت شما هم درباره این کسب و کار مهم است، اگر دنبال دید بلند مدت هستید و مکان مورد تایید است، خرید گزینه خوبی است.
ولی اگر اولا اصلا این بودجه را ندارید یا نه سال های اول هستید و هنوز اطمینانی از سودآوری یا تداوم کسب و کار ندارید می توانید با اجاره شروع کنید و بعدها سراغ خرید برید
ولی بدانید که نسبت به کسب و کارتان هر چقدر سعی کنید سرمایه در گردش بیشتری داشته باشید در مسیری می توانید هم در خرید هم در مقابل مسائل پیش بینی نشده از آسیب ها تولیدی کنید
یک موضوع که در کشور کمتر دیده میشود اجاره تجهیزات هستش که میتوانید یک روش برای شروع کسب و کار باشد ولی به طبع از سودش کم میشود و مشکلات خودش رو دارد ولی در عوض همیشه این امکان رو دارید که از تجهیزات بروز تری استفاده کنید.
خط پایان
امیدوارم این بخش به شما کمک کرده باشد که با دید بهتری تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی کسب و کار خودتون رو خریداری کنید.
در پایان نظر شما رو به چهار فاکتور اساسی جلب می کنم که همیشه در خرید باید به اون توجه کنید:
1- کیفیت
2- کارایی
3- قیمت
4- هزینه نگهداری
هنگامی که صاحب کسب و کاری هستید، سود پادشاه است! تعیین دقیق سود کسب و کار، به شما کمک می کند تا در مورد چگونگی قیمت گذاری محصولات و خدمات، پرداخت به کارکنان و… تصمیم گیری کنید و از سلامت مالی مجموعه تان مطمئن باشید.