ویژگی شغل های مردانه و زنانه و آکادمی مشاغل
دلیل اصلی که ویژگی شغل های مردانه و زنانه به موضوع این مقاله تبدیل شده این بوده که جزو یکی از سوالات پرتکرار ما تو سایت و اینستاگرام آکادمی مشاغل بوده که با عبور از تعداد لایک های رای گیری مون , لازم دانستیم اطلاعات بیشتری در موردش در اختیارتون قرار بدیم پس اگه شما هم سوالات زیر رو دارید , این مقاله مناسب شماست.
- چرا مشاغل مردانه و مشاغل زنانه با هم متفاوت است؟
- ویژگیهای شغل های مردانه و زنانه چیست؟
- تفاوت مشاغل مردانه و زنانه از کجا آمدند؟
- پیامد تفاوتهای بین مشاغل مردانه و مشاغل زنانه چیست؟
- کدام مشاغل برای زنان مناسب است؟
- بهترین شغل ها برای خانم ها کدامند؟
- عوامل مناسب برای انتخاب مشاغل مناسب برای زنان چیست؟
- کدام مشاغل برای مردان مناسب است؟
چرا مشاغل مردانه و مشاغل زنانه با هم متفاوت است؟
از قدیم الایام در خصوص کارها و مشاغل مردانه و زنانه، بحث ها و مناظرههای زیادی بوده است. بطور طبیعی مشاغل مردانه و زنانه در تمامی جوانع با توجه به تواناییها و ویژگیهای زن و مرد منجر به گسترش نقش آنها در برخی از مشاغل خاص گشته است به همین دلیل ما در این مقاله به سراغ این موضوع رفتیم تا با ویژگی های موجود در مشاغل مردانه و زنانه و همچنین عوامل و پیامدهای آن بیشتر آشنا شویم؛ پس همراه ما باشید.
ویژگیهای شغل های مردانه و زنانه چیست؟
در مشاغل مردانه ما اغلب با مشاغلی روبرو هستیم که قدرت بدنی، مهارت های فنی و توانایی های تصمیم گیری بالاتری مشخص میشوند. از بارزترین این حوزهها میتوان به کارهای یدی مانند ساخت و ساز، تولید و حمل و نقل اشاره داست و همچنین مردان در مقایسه با بانوان بیشتر در مشاغل پرخطر مانند آتش نشانی، معدن، مشاغل مهندسی، استخراج و اکتشاف نفت و مشاغل نظامی استخدام میشوند چرا که این مشاغل به قدرت بدنی بالا و همچنین استقامت و توانایی کارهای تحت فشار نیاز دارد.
اما در آن سوی دیگر ما با مشاغل زنانهای روبرو هستیم که اغلب آنان با مهارت های پرورشی، مراقبتی و ارتباطی مشخص میشوند و به همین دلیل بسیاری از خانم در مشاغل خدماتی مثل تعلیم و تربیت، پرستاری و مددکاری اجتماعی و مشاغل کارمندی استخدام میشوند. چرا که این مشاغل به همدلی، صبر و توانایی برقراری ارتباط با دیگران نیاز دارد.
تفاوت مشاغل مردانه و زنانه از کجا آمدند؟
عوامل مختلفی ممکن است در ایجاد تفاوتهای موجود در مشاغل مردانه و زنانه نقش داشته باشند، از جمله مهمترین آنها میتوان به عوامل بیولوژیکی، اجتماع و فرهنگ اشاره کرد که در ادامه به بررسی جزئیات هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
- تفاوت های بیولوژیکی زنان و مردان: خب همانطوری که میدانید ویژگی بیولوژیکی و فیزیولوژیکی بدن مردان و زنان تفاوتهای جدی دارند. مردان معمولاً از توده عضلانی و قدرت بدنی بالاتری دارند و از همین رو برای مشاغل و کارهای سخت بسیار مناسبترند. اما از سوی دیگر، بدن خانمها از قدرت بدنی پایینتری برخوردارند که آنها را برای مشاغلی که به انعطاف پذیری بیشتری نیاز دارند مناسب تر کرده است.
- تفاوت های اجتماعی میتواند منجر به تغییرات جدی در آینده انواع مشاغل گردد، در بسیاری از جوامع پسرها از سنین کودکی برای شرکت در فعالیتهای بدنی و مشاغل فنی مورد تشویق قرار میگیرند، و از سوی دیگر بسیار از دخترها را برای شرکت در فعالیت هایی که میتواند منجر به توسعه مهارت های پرورشی و ارتباطی میشود، تشویق میکنند. همین تفاوت برخورد اجتماع با کودکان موجب جهتدهی آینده این افراد در انتخاب مشاغل خود خواهد شد.
- فرهنگ و هنجارهای موجود نیز نقش تاثیرگذاری در تقسیم کار بین زنان و مردان دارند. در بسیاری از جوامع مانند جامعه فعلی ایران انتظار میرود که مردان نانآور اصلی خانه باشند در حالی که از بسیاری خانمها انتظار نگهداری و مراقبت از کودکان را دارند و بنابر همین موضوع و انتظارات فرهنگی میتوان شاهد شکاف های عمیق میان حیطه مشاغل زنانه و مردانه بود.
پیامد تفاوتهای بین مشاغل مردانه و مشاغل زنانه چیست؟
این تفاوت ها مانند هر موضوع اجتماعی دیگری میتواند پیامدهای متعددی را بر جامعه و تک تک افراد بجای گذارد.
- پیامد اقتصادی: یکی از مهمترین پیامدهای تفاوت مشاغل بین مردان و زنان و تقسیم کار با در نظر داشتن این تفاوتها کاهش مزد چشمگیر برای کار زنان در مقایسه با مردان است. از سوی دیگر حساسیت ها برای استخدام زنان به دلیل نیاز آنان به مرخصیهای بارداری، زایمان، نگهداری از کودکان و .. افزایش پیدا کرده است که این موضوع میتواند عامل دیگری برای کاهش هر چه بیشتر دستمزد زنان در مقایسه با مردان باشد.
- پیامدهای روانشناختی: مطمئناً اینگونه تفاوت ها برای ارزشگذاری بین کار مردان و زنان میتواند منجر به پیامدهای روانی زیادی میشود. برای خانم هایی که نمیتوانند به دلیل نگاه اجتماع به سمت شغل مورد علاقه خود بروند همواره احساس نارضایتی از زندگی وجود دارد که این احساسات در بلند مدت میتواند تاثیرات منفی در سلامت روان افراد گردد. از سوی دیگر خانم هایی که در مشاغل مردانه (از نگاه جامعه) مشغول به فعالیت هستند نیز ممکن است با تبعیض و آزار و احساس تنهایی و یا عدم حمایت از سوی همکاران و کارفرمایان خود مواجه شوند.
- پیامدهای اجتماعی: تقسیم کار بین زنان و مردان و حمایت از تفاوت های موجود در میان این دو گروه از مشاغل میتواند به افزایش شکاف جنسیتی بیانجامد و بسیاری از فرصت های موجود برای زنان و مردان علاقهمند را بخاطر وجود کلیشه های سنتی از بین ببرد.
کدام مشاغل برای زنان مناسب است؟
این سوال که کدام مشاغل برای زنان مناسب است سالها و شاید هم قرن هاست که مورد بحث بین گروههای مختلف است. به لحاظ تاریخی، بسیاری از زنان با محدودیتهای قابل توجهای برای گروهای از مشاغل خاص مواجه بودند که غالباً براساس هنجارها و محدودیت های فرهنگی و اجتماعی شکل گرفته بود.
اما در قرون اخیر بخصوص پس از دوره رنسانس در اروپا با تکامل و پیشرفتهای صنعتی و همچنین اجتماعی با فرصت ها و امکانات قابل توجهای برای بکارگیری زنان در مشاغل گوناگون روبرو شدیم. امروزه خانمها میتواند در طیف گستردهای از مشاغل نقش داشته باشند. به همین دلیل ما در این بخش از این مقاله به بررسی فرصت های شغلی مناسب برای زنان و کسب و کارهای پردرآمد و مناسب برای خانم ها خواهیم پرداخت.
بهترین شغل ها برای خانم ها کدامند؟
خانم ها به طور سنتی به دلیل ویژگیهایی که پیش از این به آن اشاره کردیم در بسیاری از مشاغل بسیار خوش درخشیدهاند:
- تعلیم و تدریس: خانم ها به دلیل روحیه آرامی که دارند معمولاً در حرفه معلمی بسیار کارآمد هستند. بخصوص در مقاطع ابتدایی، آموزگار خانم میتوانند با کودکان ارتباط بسیار مناسبتری برقرار سازند و در جهت پرورش و مراقبت کودکان بسیار قویتر از آقایان بدرخشند.
- پرستاری: یکی دیگر از مشاغلی که در طول سالیان گذشته زنان بر آن حاکم بودند پرستاری است، چرا که پرستاری نیز، نیازمند سطح بالایی از همدلی، شفقت و مهارت های ارتباطی است که آن را به یک شغل مناسب برای خانم ها تبدیل کرده است.
- مددکاری اجتماعی: تمایل خانم ها به ایجاد همدلی و همدردی موجب شده است تا بسیاری از خانم ها برای کمک به افراد، خانوادهها و جامعه به سراغ شغل مددکاری اجتماعی بروند و به همین دلیل غالب فرصتهای شغلی مرتبط با مددکاری اجتماعی منحصراً در اختیار زنان قرار گرفته است.
- مشاغل خانگی: به صورت سنتی خانم ها مسئولیت خانه داری و مراقبت از خانواده را برعهده دارند و این نقش باعث گرایش خانم ها به مشاغل خانگی گشته است.
علاوه بر مشاغل فوق که به صورت سنتی زنان در آنها نقش همیشگی داشتند، در چند دهه گذشته نیز زنان به مشاغل گستردهتری نفوذ کردهاند و توانستهاند در آنها نیز به خوبی بدرخشند:
- مهندسی، ریاضیات، علوم و فناوری: با وجود اینکه به طور تاریخی در غالب جوامع زنان از این حیطههای شغلی بدور بودند اما از قرن بیستم کم کم حضور زنان در این حوزه پررنگتر شد و در حال حاضر به اندازه مردان شاغل در این گروههای شغلی از خود توانایی و مهارت نشان دادهاند.
- امور مالی: امروزه زنان نقش جدی در مشاغل مرتبط با امور مالی و تجاری دارند و توانستهاند تا حد زیادی از این بازار را از چنگ مردان به ربایند.
- سیاست: به طور سنتی سیاست و قانون عرصهای از مشاغل مردانه بوده است و هنوز هم در بسیاری از جوامع اصرار بر حضور مردان بیشتر است اما خانم ها با ورود به مشاغل سیاسی و قضائیه نشان دادند که میتوانند همانند مردان (و حتی در مواردی بهتر از آنها) در این عرصه فعالیت حرفهای داشته باشند.
- ورزش: بطور سنتی بسیاری از مشاغل برای مردان در نظر گرفته شده بود اما امروزه خانم ها نیز به سراغ ورزش حرفهای رفتند و توانسته اند در سطوح بالا به رقابت بپردازند.
عوامل مناسب برای انتخاب مشاغل مناسب برای زنان چیست؟
بسیاری از خانم ها زمانی که به سراغ انتخاب شغل مناسب خود هستند دچار سردرگمیهای بسیاری میشوند به همین دلیل ما در ادامه به سراغ بررسی مهمترین معیارهایی که یک خانم برای انتخاب شغل مناسب خودش باید داشته باشد خواهیم رفت:
- علاقه: فارغ از جنسیت هر فرد، علاقه یکی از معیارهای مهم و اصلی برای انتخاب مناسبترین شغل برای هر فردی است.
- مهارت و توانایی ها: بسیاری از خانم ها به دلیل توجه به نظر دیگران بخصوص خانواده، بدون در نظر داشتن مهارت و توانایی های خود به سراغ توصیه های دیگران میروند در حالی که بهتر است کلیشههای قدیمی را کنار بگذارید و با توجه به مهارت خودتان به یافتن بهترین شغل مناسب خود روید.
- تعادل کار و زندگی: بسیاری از خانم ها به دلیل زندگی متاهلی و یا نگهداری از کودکان باید به سراغ مشاغلی با انعطافپذیری بالا بروند تا بتوانند از گزینههایی مانند کار پاره وقت و یا فرصت های دور کاری در شغل خود بهرهمند گردد تا به تعادل مناسب بین زندگی حرفهای و شخصی خود دست پیدا کنند.
- فرصتهای رشد و پیشرفت: امروزه برای بسیاری از خانم داشتن یک شغل حرفهای که بتواند فرصتهای رشد و پیشرفت را برای آنان فراهم کند بسیار مهم و ضروری است.
کدام مشاغل برای مردان مناسب است؟
در طول تاریخ از مردان انتظار میرفت تا بتوانند نقشهای مهم و خاصی را در جامعه ایفا کنند و این موضوع با تکامل جوامع پیچیدهتر نیز گشته است و به همین دلیل دامنه مشاغل موجود برای مردان به طور قابل توجهی گسترش یافته است. امروزه مردان میتوانند در عمده مشاغل مختلف نقش داشته باشند به همین دلیل به سراغ بررسی انواع مشاغل مختلف مناسب مردان با در نظر گرفتن عواملی مانند مهارتها، علایق و انتظارات اجتماعی رفتهایم.
مشاغلی زیادی هستند که به طور سنتی آقایان نقش اصلی را در آنها ایفا میکنند و این حرفههای سنتی به دلیل نیاز به قدرت بدنی بالا و مهارتهای فنی و سطح بالای ریسک پذیری آن، در اکثر جوامع به عنوان مشاغل مردانه شناخته میشوند:
- ساخت و ساز: تقریباً تمامی مشاغل ساختمانی توسط مردان انجام میشود، نجاری، بنایی، برق کاری، تاسیسات و … همگی از جمله مشاغلی هستند که به دلیل نیاز به قدرت بدنی، مهارتهای دستی و توانایی کار در محیطهای چالش برانگیز به مردان تعلق دارد.
- مشاغل نظامی و انتظامی: بسیاری از فرصتهای شغلی موجود در ارگانهای نظامی و انتظامی برای مردان در نظر گرفته شده است و به آمادگی جسمانی، نظم و انظباط و تواناییهای مردانه نیاز دارد.
- مشاغل فنی و مهندسی: رشتههای فنی و مهندسی در طول تاریخ مورد سلطه مردان بوده است و بسیاری از افراد آن را به علت استعدادهای بالای ریاضیات در مردان و توانایی حل مسئله آنها میداند اما در سالهای اخیر با میدان دادن به خانمها این حوزه شغلی به برابری میان زن و مرد نزدیکتر شده است.
علاوه بر مشاغل فوق که بصورت سنتی در سلطه آقایان بوده است، امروزه مشاغل تخصصی تری نیز وجود دارد که بسیاری از آقایان با رسیدن به تحصیلات بالا در آن زمینه توانستهاند بسیار خوش بدرخشند:
- پزشکی: پزشکی و مراقبتهای بهداشتی از قدیمالایام توسط مردان احاطه شده بود، امروزه نیز با وجود رقابتهای جدی در این مشاغل با خانمها اما باز هم آقایان پیشگام این عرصه هستند و در بسیاری از مشاغل پزشکی، جراحی، داروسازی و … نقش کلیدی دارند.
- علوم و تحقیقات: مشاغل تحقیقاتی یکی دیگر از حوزههایی است که مردان در آن نقش پررنگی دارند و به عنوان شیمیدان، زیست شناس، فیزیکدان و سایر دانشمندان پژوهی در آن فعالیت دارند.
- حقوق و امور مالی: زمینههای حقوقی و مالی نیز یکی دیگر از مشاغل موفق برای مردان بوده است که با توجه به استعدادهای تحلیلی و توانایی هدایت در سیستمهای مالی پیچیده در مردان، سهم بزرگی از بازار بخصوص در حوزه اقتصاد کلان به مردان اختصاص یافته است.