راهنمای راه اندازی عطاری
شغل عطاری یا مغازه عطاری به دلیل عواملی مانند آشنایی و استقبال مردم در سال های اخیر ، گستردگی محصولات عطاری و کاربرد آن مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است اما آیا شغل عطاری یا مغازه عطاری شغل مناسب شما است یا نه؟ لیست اقلام مغازه عطاری چیست؟ لیست محصولات عطاری چیست؟ پرفروش ترین اجناس عطاری کدامند؟
به نظرم قبل ورود به شغل عطاری و تصمیم گرفتن برای فعالیت و راه اندازی یک مغازه عطاری شیک لازم است ابتدا بررسی کنید که آیا با توجه به میزان سرمایه و امکانات و مهارت های مورد نیاز برای راه اندازی عطاری این شغل مناسب شما هست یا نه؟
برای پاسخ به این سوال تا انتهای مقاله شغل عطاری با ما همراه باشید.
عطاری چیست؟
عطاری ها، داروخانه و عطر فروشیهای سدههای میانه در جهان اسلام بودهاند که امروزه نیز ارزش داروشناسی خود را بیشتر بر پایه ادویه و داروهای طب سنتی و گیاهی نگهداشتهاند. از آنجا که گیاهان دارویی دارای عطر (بوی) ویژه خود هستند این داروخانهها به عطّاري شهرت یافتهاند.
شغل عطاری
در ایران حدود ۸۰۰۰ گونه گیاهی موجود است که از این تعداد ۲۳۰۰ گونه جزء گیاهان معطر و دارویی هستند و از این تعداد ۴۵۰ گونه در عطاری های ایران به فروش میرسد.
داروهای گیاهی و جوشاندهها در بین ایرانیها اغلب کارکردهای گستردهای دارد همین امر موجب شده تا بهرغم پیشرفتهای علمی و پدید آمدن انواع داروهای صنعتی، عطاری ها همچنان رونق داشته باشند و چرخش آن به خوبی بچرخد.
امروزه گرایش مردم به داروهای سنتی و در واقع طب سنتی رو به افزایش است و اطمینان و اعتماد مردم به طب سنتی در حال رشد است و به عبارتی ملت این روزها برای داروهای گیاهی سر و دست میشکنند. با توجه به این موارد عطاری از آن دسته شغلهایی است که بازار خوبی دارد و درست است که شغلی است که، گرد و خاک گرفته اما این روزها جوانان هم عطاری را به چشم شغل برای خود میبینند.
طبق قانون عرضه و تقاضا وقتی برای کالایی اینهمه مشتری وجود داشته باشد پس احتمالاً کسبوکار فروشندههای آنهم سکه است، پس اگر به طب سنتی ، و داروهای گیاهی علاقه دارید شغل عطاری مناسب خود شماست.
درآمد عطاری چقدر است؟
برای بسیاری از افرادی که به فکر ورود به شغل عطاری هستند یکی از اولین سوالاتی که مطرح میشود میزان درآمد عطاری است، همانطوری که میدانید میزان درآمد عطاری مانند هر شغل دیگری به عوامل مختلفی وابسته است. از میزان فروش عطاری شما گرفته تا موقعیت مکانی مغازه عطاری شما و حتی دکوراسیون، روابط اجتماعی، میزان مهارت و …
اما در این بین میزان فروش و سودآوری عطاری دو عامل کلیدی و تعیین کننده بر درآمد عطاری هستند. که ما در ادامه به بررسی سود عطاری خواهیم پرداخت.
سود عطاری چقدر است؟
سود شغل عطاری بالاست به دلیل آیتم هایی که در بخش مزایا و معایب شغل عطاری گفتیم و اگر مغازه عطاری شیک راه اندازی کنیم مثلا درآمد عطاری ما چندین برابر هم خواهد شد
یک عطار با سابقه معتقد است: فروش روزانه شما بین 30 تا 40 درصد سود است و مابقی آن سرمایه شماست. یعنی در بهترین حالت شما از فروش هر محصولی 40 درصد سود می کنید که به نظر مبلغ خوبی می آید.
همچنین او می گوید: کار عطاری از طرفی بسیار دشوار است و از طرف دیگر کار بدون دردسر و کم ریسکی به شمار می آید.
دشواری آن به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت و جان مردم است و پایین بودن ریسک آن برای سرمایه گذار از آن جهت قابل توجه است که اغلب اجناس عطاری خشک هستند و فاسد نمی شوند،
در واقع گیاهان دارویی اغلب تا چندین سال فاسد نمی شوند که همین مسئله از مزیت های این شغل است همچنین در خصوص ادویه ها و محصولات شرکتی هم، شرکت تولیدکننده محصولات تاریخ مصرف گذشته را پس می گیرد و با مرجوع کردن آنها چندان آسیبی به کسب و کارتان وارد نمی شود.
قابل توجه است که رعایت اصل «توجه به سلامت مشتری» باید در راس این کار قرار بگیرد و همیشه متوجه تجویزی که برای مشتری میکنید باشید،
البته در همین راستا وزارت بهداشت بازرسان خود را برای نظارت بر عطاری ها تقریبا هر دوماه یکبار می فرستد تا داروهای گیاهی را که توسط آنها به مردم عرضه می شود مورد بررسی قرار دهند،
اما فراموش نکنید محصولی که به دست مشتری می دهید ممکن است سلامتی او را به خطر بیندازد.
و نکته آخر بهترین مشتری عطاری شخصی است که به یک سبک زندگی طبیعی و سالم علاقه مند است
راهنمای انتخاب شغل عطاری
انواع عطاری
- مغازه عطاری
- عطاری اینترنتی
- عطاری اینستاگرامی
مغازه عطاری
عطاری مغازهای است که در آن انواع ادویهها و گیاهان دارویی، عرقیات و… وجود دارد، و مشتریها با مراجعه به عطاریها نسبت به رفع مشکل و نیاز خود درخواست محصولی را از عطار دارند و بعد از پرداخت وجه سفارش خود به عطار ، محصول را دریافت میکنند.
عطاری اینترنتی
عطاری اینترنتی که به عنوان فروشگاه اینترنتی عطاری شناخته می شوند نسل جدیدی از مراکز فروش در کشور هستند. این فروشگاه ها به دو صورت مستقل و یا وابسته با مغازه عطاری فعال هستند .که هر کدام معایب و مزایای خود را دارند.
به طور مثال فروشگاه اینترنتی عطاری هزینه اولیه کمتری برای شما خواهد داشت چون هزینه مکان و راه اندازی و امنیت کمتری را متحمل می شود و از طرف دیگر عطاری آنلاین وابسته به عطاری فیزیکی به دلیل اینکه درگاه فروش مکملی برای یک مغازه عطاری موجود و شناخته در بازار است معمولا در بحث جلب اعتماد مشتری کار راحت تری خواهد داشت.
این درحالیست که یه فروشگاه اینترنتی محصولات عطاری نیازمند تولید محتوای اعتماد ساز و ایجاد بستری مناسب برای جلب اعتماد مشتری است که هیچگونه شناختی از ما ندارد که این مسیری نسبتا سخت تری را برای شما ایجاد می کند.
عطاری اینستاگرامی
مسلما هنوز هم معرفی کردن یه پیج اینستاگرامی عطاری به عنوان یک کسب و کار و نوع جدیدی از این کسب و کار مخالفات متعددی دارد ولی نکته ای که نمی توان آن را نادیده گرفت اقبال و تمایل زیاد مشتریان از استفاده از این نوع فروشگاه ها است. چه به عنوان یک کسب و کار مجزا و آنلاین و چه به عنوان یک درگاه فروش برای یک عطاری فیزیکی و یا آنلاین
اگر این نوع فروشگاه آنلاین را به عنوان یک کسب و کار در نظر بگیریم مسلما ارتباط گیری راحتتر , تعامل بیشتر , سهولت در دسترسی و خرید را می توان از جمله محاسن این کسب و کار دانست و عدم اطمینان از آینده شغلی ( به دلیل امکان فیلتر شدن اینستاگرام به هر دلیلی ) را می توان بزرگترین ایراد پیج اینستاگرامی عطاری دانست.
بازار های معروف عطاری ها در تهران
بازار چهلتن و بازار آهنگران تا حوالی سید اسماعیل از نقاطی است که عطاریها در آن متمرکز تر هستند. گرچه در بازارهای زیرگذر موجود در چهارراه مولوی و سبزهمیدان همهجا میتوانید حجرههای عطاری را با رنگ و بوی خاص خود که گاه شما را گیج میکند و به عطسه میاندازد، ببینید.
اخوانها و موحدیها در محدوده سبزهمیدان، عبدالحسین حاجفرج در چهارراه مولوی، حاجعبدالله فرجالله در بازار امینالسلطان و تجار عمدهفروش اجناس عطاری در پله نوروزخان به عنوان قدیمیترین عطارها در بازار تهران بودهاند و هماکنون نیز تعدادی از این مغازههای قدیمی همچنان به حرفه عطاری به روش جدید مشغول هستند.
برای راه اندازی عطاری چه مواردی را باید در نظر بگیرم؟
در بخش مدل کسب و کار ما شما را با تمامی مواردی که برای راه اندازی عطاری نیاز دارید آشنا می کنیم. این موارد تماما با همکاری فعالان موفق حوزه جمع آوری شده و باعث ایجاد بستر مناسب برای شما خواهد شد.
این بخش از قسمت های زیر تشکیل شده است و ماحصل آن رسیدن به یک مدل کسب و کار اصولی برای شروع عطاری است.
- مشتریان هدف عطاری در ایران
- راههای فروش عطاری در ایران
- فعالیت های کلیدی عطاری
- شرکای کلیدی یک عطاری
- ساختار درآمد و هزینه یک عطاری
برای راه اندازی عطاری چطور برنامه ریزی کنم؟
برنامه کسب و کار یکی از بهترین بخش های است که دورنمای کلی شما برای فعالیت های که در آینده نیاز است انجام دهید را ایجاد می کنند و عملا فرمول فعالیت شما را در ابتدای کار مشخص می کنند.
به طور مثال اینکه در چه شرایطی و با چه میزان فروش و چه فعالیت های کسب و کار شما کماکان سرپا است و به فعالیت خود ادامه میدهد.
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مغازه عطاری چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مغازه عطاری وابسته به نوع کسب و کار شماست خوشبختانه عطاری یکی از مشاغلی است که میتوان با سرمایههای گوناگون با آن ورود کرد و درآمدزایی قابل قبولی از این شغل داشت.
برای راه اندازی مغازه عطاری نیاز به تهیه یک مغازه با موقعیت مناسب با حداقل متراژ 12 متری داریم. همچنین بخش عمده سرمایه لازم برای راه اندازی مغازه عطاری شامل خرید تجهیزات، اقلام پرفروش عطاری و دکوراسیون عطاری نیز میشود که به طور خلاصه در جدول زیر مورد بررسی قرار گرفته است.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
عطاری درجه 1 | 500 میلیون تومان | 1 میلیارد تومان |
عطاری درجه 2 | 200 میلیون تومان | 500 میلیون تومان |
عطاری درجه 3 (شروع حداقلی) | 80 میلیون تومان | 200 میلیون توئمان |
امنیت فروشگاه | 2 میلیون تومان | 30 میلیون تومان |
دکوراسیون فروشگاه | 10 میلیون تومان | 100 میلیون تومان |
لیست تجهیزات شغل عطاری
لیست اقلام مغازه عطاری
لیست اقلام پرفروش عطاری
در این بخش به بررسی لیست اقلام پرفروش عطاری که در بازار ایران بیشترین خرید را دارد می پردازیم پس برای دیدن لیست اقلام پرفروش عطاری تا انتها با ما همراه باشید
لیست اقلام مغازه عطاری
زردچوبه، فلفل، دارچین، آویشن، گلپر و رازیانه جزء پرفروشترین کالاهای یک عطاری هستند. داروهای لاغری و چاقی هم خیلی خواهان دارند و در لیست اقلام پرفروش عطاری قرار دارند
عطاری کسادی خاصی ندارد ولی روزهای رونق و جشن یکی ماههای محرم و رمضان است و یکی نزدیک نوروز. محرم مردم بیشتر سراغ ادویهجات میآیند و ماه رمضان مشتری پروپاقرص خاکشیر، تخم شربتی و عرقیات میشوند.
طبقه بندی محصولات عطاری
محصولات عطاری بر اساس لیست اقلام پرفروش عطاری:
- قسمتهایی از یک گیاه دارویی باارزش درمانی
- فرآوردههایی از حیوانات حاوی مواد معدنی مفید و درمانی
- اجناس برای مصرفهای غیر درمانی
مشتقات گیاهی عطاری را در سه بخش طبقهبندی میشود
- درمان
- بهداشت
- تغذیه
لیست اجناس عطاری:
محصولات عطاری میتوانند طیف وسیعی از مواد مؤثر را به شما ارائه دهند، بهطوریکه استفاده از این محصولات، بخشی از سبک زندگی سالم و طبیعی شما باشد.
- مواد غذایی (نعناع، نشاسته، ژلاتین)
- مکملهای غذایی و ادویهجات (دارچین، موسیر و ادویه کاری)
- گیاهان دارویی (بابونه، رزماری و ارگانو)
- مواد بهداشتی (صابون و شامپوهای گیاهی)
- محصولات مراقبت پوست (روغن آرگان و روغن کرچک)
- محصولات مرتبط با تناسباندام (قهوه سبز و یونجه)
- انواع چای (چای سبز و چای سرخ)
- برخی خشکبار (زرشک و مویز)
مراکز تامین تجهیزات و محصولات عطاری
نمونه های واقعی
25 سال تجربه کاری دارم
نمایش مصاجبهبا مهاجرت و راه اندازی عطاری موفق شدم
نمایش مصاجبهمزایای شغل عطاری چیست؟
- عطاری شغل سختی نیست
- حاشیه سود خوبی دارد
- با سرمایه اولیه معمولی هم میتوان شروع کرد
- در حالت کلی دو نوع محصول بفروش میرسانید اول گیاهان دارویی و دوم ادویهجات که هر دو محصول جز محصولات مصرفی و پر تقاضا میباشند
- در لیست اقلام مغازه عطاری هیچ محصولی رو پیدا نمی کنید که از مد نمیافتند و خواهان نداشته باشید تمامی محصولات تا آخر فروش می روند و در واقع شغل عطاری بنجلی جنس ندارد
- اکثر محصولات مغازه عطاری تاریخ مصرف یکساله و حتی بیشتر دارند که یک حّسن در شغل عطاری محسوب می شود
- تلفات و استهلاک شغل عطاری بسیار پایین است که از دیگر مزایا این شغل محسوب می شود
- راه های فروش بسیار بالایی در مغازه عطاری وجود دارد مثلا در لیست اقلام پرفروش عطاری چند گیاه را مشاهده میکنید میتوانید با ترکیب چندگانه این گیاهان محصول جدید تهیه کنید و فروش چند برابری داشته باشید
- تعیین حاشیه سود اقلام مغازه عطاری تا حد زیادی دست شماست
معایب شغل عطاری چیست؟
- نیاز به مکان فیزیکی دارید
- به اطلاعات و دانش در مورد گیاهان دارویی و محصولات نیاز دارید ، این مورد از چالش ها و معایب شغل عطاری محسوب می شود که کار را کمی تخصصی میکند و نیاز به داشتن اطلاعات دارد
- تهیه یک سری محصولات مانند گیاهان دارویی فصلی است و اگر موقع مناسب تهیه نشوند هم گرانتر و هم با کیفیت پایین تری باید تهیه کنید که در نتیجه آسیب و ضرر مستقیم به کسب و کار میزند
- از دیگر معایب شغل عطاری این است که این شغل ، شغل مغازه داری محسوب می شود و برای مشاغل مغازه داری ساعت کار بالاست اگر بخواهید ایده آل فروش داشته باشید و مغازتون رونق داشته باشه
چالش های شغل عطاری
۱- افزایش عطاری های غیر مجاز و قاچاق کالا:
از آنجا که راه اندازی این شغل به دوره و تحصیلات آموزش عالی نیازی ندارد و از طرفی مدرک مشخصی هم برای باز کردن یک مغازه عطاری ضروری نیست، این موضوع زمینه ساز برخی مشکلات از قبیل قاچاق کالا در عطاری ها می باشد.
در راستای بهبود این مشکلات اقدامات زیر اخیرا صورت گرفته است:
- نظارت اتحادیه و وزارت بهداشت به واحد های صنفی
- ارائه کارت بهداشت
- دریافت جواز کسب از صنف عطاری
متاسفانه طی بازرسی های صورت گرفته توسط اتحادیه، بسیاری از عطاری های غیر مجاز شناسایی و به اتحادیه ارجاع داده شده اند.
۲- سمیت برخی گیاهان مورد استفاده:
بعضی از گیاهانی که در موارد درمانی به کار برده می شوند ممکن است دارای مواد شیمیایی قوی و گاها سمی باشند.
مثلا گیاه اقونیطون که بطور گسترده در قسمت هایی از آسیا در مقدار کم به عنوان آرام بخش، ضد درد و ضد احتقان استفاده می شود در مواردی می تواند تهدید کننده سیستم های قلبی و عصبی نیز باشد.
بسیاری از محصولات گیاهی که برای درمان اضطراب و بی خوابی مورد استفاده قرار می گیرند، حاوی مواد شیمیایی هستند که بر عملکرد گیرنده ها و انتقال دهنده های سیستم عصبی تاثیر می گذارند.
۳- عدم دانش کافی برخی فروشنده ها:
بعضی از افراد عرضه کننده گیاهان دارویی نسبت به عوارض جانبی این ترکیبات دانش کافی ندارند و بدون آگاهی کافی چند گیاه را ترکیب می کنند که ممکن است مشکلات جدی برای سلامتی افراد ایجاد کنند.
۴-آلودگی محصولات:
محصولات عطاری ممکن است در مسیر تهیه و فرآوری، بطور ناخواسته آلوده شوند.
در برخی موارد، مواد شیمیایی و معدنی آلوده کننده بصورت عمدی و به منظور های ویژه توسط افراد تهیه کننده به این محصولات اضافه می شوند که میتواند باعث ایجاد مشکل در مصرف باشد.
برخی از این آلودگی ها عبارتند از:
- آلودگی توسط گیاهان سمی دیگر
- آلودگی محصولات توسط میکروارگانیسم ها
- آلودگی به فلزات سنگین ناشی از نگهداری در محیط و ظروف نامناسب
بایدها و نباید های مغازه عطاری
۱- کسب جواز
۲- بر طبق قانون متصدیان این امر موظفند روی کالای خود برچسب بچسبانند و در محل کسب و کارشان تابلو نصب کنند و قیمت کالاهای خود را به صورت مکتوب و قابل دید اعلام کنند.
۳- از تبلیغات فریبنده در مغازه عطاری خود پرهیز کنند، تبلیغاتی مانند ترک اعتیاد، چاقی و لاغری، درمان ناباروری و…
۴-عرقیاتی که در این مغازه ها به فروش می رود حتما باید دارای مجوز سیب سلامت باشد
۵- طبق ماده ۱۸ قانون نظام صنفی نگهداری، تهیه و فروش فرآورده های دست ساز از هر نوع، بدون مجوز وزارت بهداشت در عطاری ها غیرقانونی می باشد.
۶- وجود اقلامی چون مکمل های تغذیه ای ورزشکاران و فرآورده های طبیعی داروخانه ها در مغازه های عطاری وجهه قانونی ندارد و تخلف محسوب می شود.
۷- در تابلو و یا فاکتورهای یک مغازه عطاری فقط ذکر عناوینی چون فروشگاه گیاهان دارویی و یا فروشنده گیاهان دارویی معتبر می باشد.
۸- محیط مغازه باید ۱۲ متر باشد و مغازه تا سقف کاشی باشد.
تحلیل شغل عطاری
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
بررسی بازار عطاری
در این بخش به تحلیل بازار فروش عطاری در کشور و بررسی بازار عطاری در ایران و همچنین لیست اقلام پرفروش عطاری می پردازیم. این نوع بررسی به شما کمک می کند در کنار آگاهی بیشتر از این صنعت در کشور در انتخاب این شغل و ورود به شغل عطاری تصمیم درستی را اتخاذ نمایید.
یک مغازه عطاری شیک کسادی خاصی ندارد ولی روزهای رونق و جشن یکی ماه های محرم و رمضان است و یکی نزدیک نوروز. محرم مردم بیشتر سراغ ادویه جات می آیند و ماه رمضان مشتری پروپاقرص خاکشیر، تخم شربتی و عرقیات می شوند.
در هفته هم به جز شنبه ها و یکشنبه ها که معمولا خلوت تر هستند، بقیه هفته کار روال معمول خودش را دارد. ساعت کار مغازه هم معمولا ساعت 9:30 صبح تا ساعت یک ظهر و عصر ها هم ساعت چهار تا نه شب کار
کار عطاری سختی و خطرات فیزیکی خاصی ندارد و فقط مشکلات معمولی که بقیه کاسب ها و مغازه دارهای دیگر هم دارند، مثل خرابی و شل کردن بازار یا زیاد شدن دست و تعداد عطاری ها. مشتری ها هم گاهی اذیت های خودشان را دارند؛
مثلا با این که اطلاعات کافی درباره داروها و گیاهان ندارند، درباره شان نظر می دهند و برای خودشان چیزهای مختلف تجویز می کنند و اگر همین داروها یا گیاهان خدای نکرده برای کسی مشکلی ایجاد کند، ممکن است از چشم عطاری ببینند.»
مهارت ها و دانش مورد نیاز برای ورود به شغل عطاری
- انواع گیاهان و خواص موثر آنها
- ارزش تغذیه ای محصولات
- بهداشت و ایمنی
- میزان و شیوه مصرفی
- تشخیص علائم فرد بیمار
- مهارت در ارائه اطلاعات کافی
- نگهداری مناسب از محصولات
- برقراری ارتباط صحیح با مراجعه کننده
- انتخاب فضای مناسب برای عرضه محصولات
- شناسایی و توزیع محصولات سالم و بهداشتی
تحصیلات مورد نیاز برای عطاری
به طور معمول شغل عطاری نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارد و فعالان در این حوزه با مدارک دانشگاهی غیر مرتبط و حتی با مدارک تحصیلی زیردیپلم و با توجه به تجربه عملی در این بازار فعالیت می نمایند.
ولی باید اطلاعاتی از طب سنتی داشته باشید، البته میتوان از یک مشاور پزشکی یا حتی افرادی که در این حوزه تجربهدارند استفاده کرد اما بهترین کار این است که خود مدت حداقل سه ماه به کارآموزی یک عطاری قدیمی بروید
یا در کلاسهایی که توسط جامعه گیاهدرمانی با همکاری دانشگاه جامع برگزار میشود شرکت کنید تا مدرک مربوط به طب سنتی را دریافت کرده و با خواص داروها و گیاهان آشنا شوید،
بههرحال خیلی پیش میآید که مشتریهای شما از قبل نمیدانند چه میخواهند و به راهنمایی و تجویز شما نیاز دارند، پس اگر شرط اولیه را دارید مراحل زیر را یک به یک اجرا کنید تا یک کسبوکار عاشقانه به راه بیندازید.
چگونه دانش کافی برای راه اندازی شغل عطاری را کسب کنیم؟
دانشگاه:
برای اشتغال به حرفه عطاری ارائه مدرک دانشگاهی ویژه ای ضروری نیست اما تحصیلات دانشگاهی در رشته هایی مانند طب سنتی و گیاهان دارویی راه مناسب و قابل اطمینانی برای بدست آوردن دانش کافی در این زمینه است و قطعا بسیار کمک کننده خواهد بود.
دوره آموزش عطاری:
طبق تایید مدیر کل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت، برای کسب آموزش های مورد نیاز اولیه و دریافت مجوز عطاری، گذراندن دوره آموزشی از سوی انجمن علمی طب سنتی ضروری است.
کسب تجربه نزدیک عطار با تجربه:
مهمترین نیاز در این شغل، فراگیری خواص درمانی و سایر اطلاعات مهم طی چند دوره آموزش عطاری نزدیک عطار موفق می باشد. تجربه بهترین روش برای تبدیل شدن به یک عطار موفق است.
کتاب های مرجع:
از کتاب های مرجع گیاهان دارویی استفاده کنید.
مشاغل زیر مجموعه شغل عطاری
به مشاغلی که به صورت مستقیم به واسطه راه اندازی یک عطاری ایجاد میشوند مشاغل زیر مجموعه عطاری گفته می شود که این مشاغل از قرار زیر است:
- مشاور پزشکی
- فروشنده شاغل در عطاری
مشاغل مرتبط با شغل عطاری
- عمدهفروشان گیاهان دارویی
- باغداران و فروشندگان ادویهجات
مشاغل رقیب با شغل عطاری
- تقریباً میتوان گفت عطاریها همان داروخانههای سنتی هستند و رقیب اصلی عطاریها داروخانهها هستند البته در بعضی موارد
- اطلاعات و دانش در مورد گیاهان دارویی و ادویهها، کیفیت نوع محصول و تشخیص نوع مشکل مشتریها عطاری و کسبوکار را برجسته و متمایز میکند
راهنمایی اخذ جواز کسب عطاری
در این بخش به بررسی مدراک و زیرساخت های مورد نیاز برای راه اندازی عطاری می پردازیم.
شما دوست عزیز می توانید با کلیک بر روی هر کدام از این گزینه ها فایل های آن را دانلود و آن را مطالعه نمایید.
- مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه کسب اتحادیه عطار و سقط فروش
- مدارک لازم برای تمدید پروانه کسب
- رسته شغلی و حداقل متراژ لازم برای رسته ها
- مدارک لازم برای صدور کارت مباشر
- کارت اصناف
مراحل دریافت پروانه کسب عطاری
گام اول
افرادی که می خواهند پروانه کسب عطاری بگیرند باید به آدرس اینترنتی www.Iranianasnaf.ir مراجعه کنند و پس از ثبت شدن تقاضای خود کد رهگیری بگیرند. اتحادیه صنوف نیز در صورتی که افراد به صورت حضوری مراجعه کنند، درخواست های رسیده را در سامانه مربوط به صدور پروانه کسب ثبت کرده و رسید ثبت و کد رهگیری را به متقاضی تحویل خواهند داد.
اتحادیه موظف هستند در مدت زمان پانزده روز کاری بعد از اینکه درخواست را دریافت کرد، پس از انجام گرفتن بررسی های انجام شده از محل مورد نظر برای کسب و غیره، نتیجه را به اطلاع متقاضی برساند.
در صورتی که درخواست متقاضی پذیرفته شده باشد، حداکثر ظرف سه ماه باید مدارک و مستندات مورد نیاز برای اخذ پروانه کسب را که در ادامه به آن ها اشاره می شود را به اتحادیه تحویل دهد.
کپی برابر اصل شده تمامی مدارک شناسایی متقاضی در دو نسخه به همراه شش تکه تصویر در ابعاد سه در چهار به صورت پشت نویسی شده. برای اتباع خارجی باید تصویر گذرنامه و یا پروانه اقامت دارای اعتبار ارائه گردد. برای شرکتها نیز باید کپی و اصل آگهی تاسیس و آخرین تغییرات و اساسنامه شرکت تحویل داده شود.
جهت آقایانی که سنشان کمتر از پنجاه سال می باشد، دو نمونه تصویر از گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم پزشکی باید ارائه گردد.
گام دوم
ارائه تاییدیه اداره پست ناحیه برای کد پستی فرد متقاضی.
کپی برابر اصل شده از مدارک مالکیت محل کسب و یا اجاره نامه عادی یا رسمی که دارای کد رهگیری باشد.
ارائه گواهی از اداره امور مالیاتی در خصوص تشکیل دادن پرونده مالیاتی و یا پرداخت بدهی های مالیاتی که به تصویب رسیده است.
به جز متقاضیان دریافت پروانه کسب موقت و متقاضیان بالای هفتاد سال سن، افراد موظف به گذراندن دوره های آموزشی اصناف می باشند.
دریافت کارت معاینه پزشکی از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی برای کلیه صنوفی همچون عطاری که مواد خوردنی و آشامیدنی و بهداشتی را شامل می شوند.
واحد صنفی باید به دستگاه کارتخوان مجهز شود.
پس از تحویل دادن مدارک ظرف پانزده روز کاری کارت عضویت اتحادیه و پروانه کسب صادر خواهد شد.
صدور پروانه کسب برای شغل عطاری
مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه کسب اتحادیه عطار و سقط فروش
- پر کردن فرم درخواست عضویت و واریز 100 هزار تومان جهت بازرسی
- اصل و کپی : شناسنامه از تمام صفحات؛کارت ملی ؛پایان خدمت(آقایان) یا گواهی اشتغال به تحصیل 2 سری و کپی مدرک تحصیلی
- چهار قطعه عکس
- در صورت مالک بودن اصل و کپی سند مالکیت
- در صورت مستاجر بودن اصل و کپی اجاره نامه دارای اعتبار
- کد رهگیری پیش ثبت نام شماره اقتصادی(سایت دارایی) و کپی اظهارنامه جدید
- در صورت داشتن شریک یا شرکا رضایت شریک محضری و کپی شناسنامه وکارت ملی آن
- رسید صندوق فروش(pos مکانیزه فروشگاهی)
- رسید یک تراکنش از دستگاه کارت خوان مغازه
- ارائه قبض تلفن مغازه به اداره پست و دریافت تاییدیه کدپستی
- گذراندن کلاس های آموزش اصناف بعد از تشکیل پرونده
- واریز مبلغ 700 هزار تومان جهت حق عضویت اولیه بعد از تشکیل پرونده
- جواب استعلام بهداشت محیط بعد از تشکیل پرونده
- تست عدم اعتیاد و سوء پیشینه بعد از تشکیل پرونده
- استعلام از وزارت دارایی
تمدید پروانه کسب برای شغل عطاری
2 ماه قبل از تاریخ اعتبار پروانه کسب یک پیامک به صاحبان پروانه کسب ارسال می گردد و طی آن اعلام می شود برای تمدید پروانه کسب تا قبل از تاریخ اعتبار به اتحادیه مراجعه و اقدامات لازم را جهت تمدید پروانه کسب انجام دهند.
با مراجعه فرد پرونده بررسی و مدارک تکمیلی مورد نیاز جهت تمدید اعلام می گردد. پس از تحویل مدارک و گذراندن مراحل اداری پروانه کسب تمدید می شود و در اختیار متقاضی قرار می گیرد.
صدور کارت مباشرت برای عطاری
مباشر به شخصی اطلاق می گردد که به جای صاحب پروانه کسب در واحد صنفی فعالیت نماید.
اگر شخصی بیش از یک واحد صنفی داشته باشد و نتواند در واحد صنفی خود حضور داشته باشد شخص را به عنوان مباشر به اتحادیه معرفی می کند.
مدارک مورد نیاز جهت صدور کارت مباشرت :
– فرم انعقاد قرارداد مباشرت در اتحادیه به طرفین داده می شود تا صاحب پروانه کسب و مباشر آن را امضاء و اجراء نمایند.
– کپی تمام صفحات شناسنامه
– کپی کارت ملی
– 2 قطعه عکس 4 * 3
– کارت پایان خدمت و یا سایر معافیت ها
– واریز مبلغ 100 هزار تومان به حساب اتحادیه
باسلام آیا میتوان درعطاری روغن کشی کرد؟
با سلام
بطور معمول این نوع فعالیت در قالب کسب و کار مجزا دیگری اتفاق می افته ولی در صورت رعایت چهارچوب های بهداشتی منع قانونی ندارد.
با سلام
ممنون از مقاله خوبتون. من میخوام توی کوچصفهان استان گیلان مغازه عطاری بزنم ولی نمیدونم چطور و کجا باید برم و آموزش دیده و مدرک بگیرم. ممنون میشم راهنماییم کنید
ممنون جناب امیدی از سوالتون
می تونید از دوره راه اندازی عطاری ما استفاده کنید
ممنون از اطلاعات مفید و کاملتون
باعث خوشحالیه که براتون مفید بود
سلام و تشکر از مقاله جامع وخوبتون
یه سوال داشتم ازتون ، آیا برای تاسیس مغازه عطاری نیاز به مدرک تحصیلی و تخصص هست ؟ یا خیر
سلام و رادت نیمای عزیر ممنون از سوال خوبتون
برای جواب به این سوال مستقیما شما رو به مصاحبه ارجاع میدم
مدیرکل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت با تاکید بر لزوم ساماندهی عطاریها، تاکید کرد: از این پس کسانی که میخواهند مجوز عطاری دریافت کنند، باید آموزشهای لازم را از سوی انجمن علمی طب سنتی دریافت کنند.
به گفته مدیر کل دفتر طب سنتی ایرنی وزارت بهداشت، به دنبال تفاهم نامهای که جهت آموزش و ساماندهی عطاریهای استان تهران صورت گرفته، و با کمک صنف و عطاران خوشنام، کسانی که می خواهند مجوز عطاری دریافت کنند باید آموزشهای لازم را از سوی انجمن علمی طب سنتی دریافت کنند.
وی ادامه داد: این آموزش ها توسط صنف و دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام میشود و از همراهی عطاران با سابقه نیز بهره میبریم.
خدادوست در ادامه اضافه کرد: برای رساندن خدمات موثر و ایمن، تولیت نظام سلامت احساس تکلیف کرد که با بالا بردن دانش تخصصی عطاران به کمک صنف و افراد با سابقه آن، از ورود عطارنماها به این صنف جلوگیری شود.
شبتون بخیر
واقعا درآمد خوبی داره این شغل عطاری؟
سلام خانم شیرین
ممنون از سوالتون
باید بگم که بله شغل عطاری درآمد خوبی داره اگه به میزان فروش حداقلی برسید.
مسلما اگه مکان مناسبی برای راه اندازی عطاری انتخاب نکنید و یا نتونید محصولات عطاری رو جور کنید نمی تونید تو جذب مشتری موفق عمل کنید و فروش مناسب عطاری و درآمد ایده آل عطاری رو نمی تونید داشته باشید.
سلام بهترین شغل به نظر من عطاری هست چون چشم و گوش بسته و می تونید به راحتی کسب درامد کنید…. کپسول های چاقی و لاغری مخصوصا ترک اعتیاد که همه اینها شیمیایی بوده و مردم از خدا بی خبر هم زود باور می کنن و به امید اینکه گیاهی هستن مصرف می کنن و کبد و کلیه رو به راحتی آسیب می زنید و پول خوبی داره الان هم بدون مجوز نمی تونید که نسخه پیچی کنید و با فروش فلفل و زدچوبه هم کرایه مغازه هم در نمی یاد… پس تصمیم می گیرید که خلاف قرص کنید چون مجبور هستین امروز نکنید قطعا فرداهمچین کاری رو می کنید…. از همه مهمتر کسی هم نظرات نداره پس برین و قرص و کپسول شیمیایی بدین دست مردم میشه گفت همون ساقی مواد مخدر فرقش اینه که اونا مواد می دن شما قرص خیلیم سودش بهتر…. تمام عطاری ها تقریبا هفتاد درصد وضع مالی خوب دارن چون پول حروم می خورن حالا برین و خوب فک کنید… با جون مردم بازی کردن و پول درآوردن خوبه یا سالم کار کردن…… پس سالم کار کردن بهتره در صورتی که شما برین و تمام دوره های طب سنتی رو بگذرونید و با مدرک معتبر که بتونید نسخه پیچی…. حجامت… زالو درمانی و فصد درمانی و غیره…. رو مثل آدم یاد بگیرید و کاری کنید که طب سنتی رو زیر سوال نبرید از نظر من کل ایران رو بگردین شاید ده درصد واقعا کار درست و خداپدربیامرزی باشه…. پول کج به مقصد نمیرسه دوست عزیز فک کن همون قرص و کپسول رو برای یه بار هم که شده به خورد زن و بچه خودت بدی،،، پس این زندگی کوتاه رو به پول نجس نفروش ( ممنون از سایت خوبتون شما هم اگر اینکاره نیستی بزار بقیه نظرخواهی کنن در مورد دیدگاه من تشکر)
ممنون از نظرتون
تا حدودی از لحاظ واقعیت های موجود در بازار با شما موافقم ولی از لحاظ کسب و کاری شاید یه کم با هم اختلاف سلیقه داشته باشیم و همه چیز رو مطلق خاکستری نمی بینم
در هر صورت بنا به درخواست شما اجازه میدم دوستان دیگه نظرشون رو در این مورد اعلام کنند تا بیشتر بررسی کنیم این موضوع رو
دوستانی که این مقاله و این کامنت رو خوندید نظرتون چیه؟
لطفا کامنت کنید
ممنون
سلام
بابت مقالتون ممنون
ببخشید حدودا هزینه راه اندازی مغازه عطاری چه مقداره؟ منظورم فقط خرید محصولات هست
تشکر
سلام وقت بخیر
ممنون از لطفتون
حداقل سرمایه برای راه اندازی عطاری فقط برای خرید محصول در حدود 100 میلیون تومان است ، البته با کمتر از این مبالغ هم میشود که توجیه اقتصادی ندارد