راهنمای راه اندازی مزرعه پرورش اسب
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، پرورش اسب یک کسب و کار و صنعت پر رونق و اشتغال زا است. اما هنوز در کشور ما توجه زیادی به این صنعت پررونق نشده است و معمولا پرورش اسب به صورت سنتی و یا نیمه صنعتی در حال انجام است. در ایران با وجود برخورداری از نژادهای برتر دنیا مثل اسب ترکمن، اسب کرد و اسبچه خزری پتانسیل خوبی برای پرورش اسب وجود دارد.
برای پرورش اسب شما میتوانید کار خود با خرید یک زمین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متری آغاز کنید. اما باید بدانید که نگهداری و مراقبت از اسب ها کار ساده ای نیست. هر اسب روزانه به حدود ۳۸ تا ۴۵ لیتر آب تمیز نیاز دارد. برای محافظت از اسب ها در برابر خطرات نیاز به اصطبل سرپوشیده دارید.
تغذیه مناسب یکی از موارد مهم در تکثیر و نگهداری اسب هاست. غذای مناسب باعث ثابت نگه داشتن حرارت بدن حیوان و تامین انرژی آن میشود. علوفه اسب موادی مانند چربی، هیدروکربنات، مواد معدنی، ازت و ویتامین های مورد نیاز بدن حیوان را تامین میکند. اسب هایی که گرسنه و تشنه باشند، نمیتوانند به درستی سواری بدهند. برای همین موضوع باید براساس وزن و سن حیوان غذای آن تامین شود.
ما در ادامه به بررسی راه اندازی مرکز نگهداری اسب خواهیم پرداخت، پس همراه ما باشید.
درآمد پرورش اسب چقدر است؟
درآمد پرورش اسب معمولاً یکی از درآمدهای بالا در حوزه پرورش حیوانات است، شما در شغل پرورش اسب میتوانید از طریق فرش اسب، دریافت حق عضویت برای حضور و سوارکاری در مزرعه، دریافت حق بازدید، برگزاری کلاس های اسب سواری و … درآمدزایی داشته باشید.
فروش کره اسب ها معمولاً از یک سالگی شروع میشود چرا که آنها تا حدود هفت ماهگی دوران شیردهی را پشت سر میگدارند و پس از جدا سازی از مادر تعلیم داده میشوند و در یک سالگی آماده فروش هستند.
به همین جهت شما از زمانی که مرکز پرورش اسب خود را راه اندازی میکنید تا زمانی که به اولین درآمد خود برسید حدود دو سال زمان نیاز دارید.
سود پرورش اسب چقدر است؟
بازگشت سرمایه در پرورش اسب ممکن است حدود 6 سال زمان نیاز داشته باشد، و دوران سوددهیی شما بیش از آن چیزی که انتظار داشتید طولانی شود، اما معمولا از سال دوم به بعد جریان درآمدی در کسب و کار شما ایجاد میشود و به مرور به سودآوری کسب و کار شما افزوده میشود.
اما به طور کلی میزان سود مرکز پرورش اسب به ابعاد زمین، تعداد راس، همچنین نیروی انسانی شما و امکانات و تجهیزات پرورشی شما بستگی دارد.
راهنمای انتخاب شغل پرورش اسب
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه پرورش اسب چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه پرورش اسب شامل موارد بسیاری است که اولین آن تهیه زمین مناسب است، زمین لازم برای راه اندازی مزرعه پرورش اسب باید حداقل بین 1500 تا 2000 متر داشته باشد، که حدود 500 متر آن را برای احداث مانژ در نظر میگیریم، راه اندازی انبار علوفه، ساخت اسطبل و … نیز همگی در همین زمین انجام میشود.
برای راه اندازی مزرعه پرورش اسب لازم است که کل زمین حصارکشی شود و در گام بعدی به سراغ تفکیک زمین برای مورد فوق برویم، برای ساخت انباری میتوانید از سوله های فلزی و یا آجر و سیمان استفاده کنید.
برای پوشش کف مانژها میتوانید از ماسه معمولی و یا ماسه دریا و یا حتی خاک نرم استفاده کنید و تا 50 سانت از کف را با آن بپوشانید.
خرید مادیان یکی دیگر از هزینه های اولیه راه اندازی مزرعه پرورش اسب است که برای شروع لازم است حداقل 10 مادیان داشته باشید. نکته مهمی که در راه اندازی مزرعه پرورش اسب لازم است رعایت کنید، دقت در خرید مادیان است چرا که نژادهای مادیان تعیین کننده قیمت کره های آینده شماست.
فضای لازم برای این مادیان ها و کره هایی که بعدها متولد خواهند شد چیزی در حدود 25 تا 30 اسطبل است که هر فضای لازم برای هر اسطبل حدود 12 متر مربع و ابعادی حدود سه در چهار متر را در بر میگیرد.
اما هر اسطبل برای راه اندازی به تجهیزات زیادی مانند دستگاه لونج مکانیزه، جو پرس کن و … نیز نیاز دارد که در بخش تجهیزات راه اندازی مزرعه پرورش اسب به آنها خواهیم پرداخت.
اما در کنار هزینه و سرمایه اولیه مزرعه پرورش اسب، باید هزینه های جاری این کسب و کار را نیز در نظر داشته باشیم، به طور متوسط هر مادیان در روز به حدود 10 کیلوگرم یونجه، هشت کیلوگرم جو و پنج کیلوگرم ذرت نیاز دارد.
اما برای کاهش قیمت هزینه علوفه می توانید آنها را به صورت سالانه و در فصل مناسب خریداری کنید تا هزینه تمام شده پایین تری را داشته باشید.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای شغل پرورش اسب چیست؟
- درآمد بالای پرورش اسب
- کارآفرینی و ایجاد اشتغال
- امکان صادرات و ارزآوری برای کشور
معایب شغل پرورش اسب چیست؟
- سرمایه اولیه بالا و هزینه های جاری سنگین
- بازگشت سرمایه طولانی مدت
- کاهش رونق بازار