طراحی کارخانه و کارگاه صنعتی
طراحی کارخانه و کارگاه صنعتی از قدم های مهم و اولیه برای راه اندازی مشاغل تولیدی بخصوص در مقیاس بزرگ است.
طراحی ساختمان کارخانه ها و کارگاه های صنعتی میتواند باعث افزایش بهرهوری تولید شود و هزینههای ناشی از تولید را کاهش و موجب افزایش سودآوری تولیدات شود. در واقع ما در طراحی فضای صنعتی به دنبال آن هستیم تا بتوانیم با استفاده از راهکارهای موجود به ایده آل ترین سازه متناسب با کار تولیدی خودمان برسیم.
طراحی ساختمان کارخانه های صنعتی به چه منظوری انجام میشود؟
همانطوری که گفتیم طراحی ساختمان های صنعتی به منظور استفاده بهینه از فضای تولید و افزایش سودآوری انجام میشود، اما در کنار تمامی این موارد یک طراحی خوب باید مواردی مانند طراحی مناسب دفاتر اداری، انبارهای صنعتی، امکان تخلیه و بارگیری کالا و محصولات و سایر مقاصد تجاری را در خود جای دهد.
به همین منظور معمولاً طراحی بسیاری از ساختمان های صنعتی به استانداردهای از پیش مطرح شده انجام میپذیرد که از جمله طراحی های ساختمان های صنعتی میتوان به کارگاه های ماشین آلات، ساختمان کارخانه سیمان، ساختمان کارخانه های شیمیایی و محصولات پتروشیمی، ساختمان کارخانه های نساجی، ساختمان نیروگاه هایی، ساختمان و غیره اشاره داشت.
خوشبختانه بازگشت سرمایه در طراحی و ساخت ساختمان ها نسبت به سایر مشاغل برتری قابل توجهی دارد و آن را به یک سرمایه گذاری عالی تبدیل کند.
یکی از مهمترین جنبه های طراحی خوب و مقرون به صرفه برای ساختمان های صنعتی امکان یکپارچگی همهی سیستم ها و اجزای خط تولید و تجهیزات وابسطه به آن است. این فرایند طراحی میتواند با توجه به نوع ساختمان و یا منطقهی جغرافیایی شما متفاوت باشد اما به هر حال بهتر است این بهینه سازی فضا و طراحی ساختمان بصورت طراحی شماتیک، ارزیابی و پالایش و بهینه سازی انجام شود و پس از آن به مرحله اجرا دربیاید چرا که معمولاً در مشاغل تولیدی بزرگ و راه اندازی کارخانه ما با تجهیزات و دستگاه های سنگین و ثابت مواجه هستیم و در برخی از موارد ممکن است نیاز باشد که حتی پیش از اتمام سازه برخی از تجهیزات سنگین نصب شوند.
در واقع هر چه که مقیاس کار تولیدی ما بزرگتر باشد طراحی فضای کارخانه تولیدی ما نیز اهمیت بالاتری پیدا خواهد کرد و به یک سرمایه گذاری طولانی مدت تبدیل خواهد شد.
چیدمان بهینه تجهیزات و تاسیسات تولیدی
یکی از مشکلاتی که همواره در راه اندازی مشاغل تولیدی اعم از کارگاه های تولیدی کوچک تا کارخانه های بزرگ صنعتی احساس میشود مشکل چیدمان اصولی و بهینه سازی آنهاست. معمولا یکی از سناریوهای پرطرفدار بخصوص در کارگاه های صنعتی قراردهی متوالی آنها بر روی کف سوله است.
اما برای اینکه بازنگری درستی از چیدمان بهینه تجهیزات و تاسیسات تولیدی داشته باشیم لازم است یادآور شویم که هدف ما از چیدمان بهینه تجهیزات، کاهش هزینه های جابجایی مواد بین تاسیسات و تجهیزات است.
چطور چیدمان تاسیسات و تجهیزات خط تولید، سورتینگ و بسته بندی را انجام دهیم؟
همانطوری که گفته شد چیدمان تاسیسات و تجهیزات، به منظور تضمین جریان مداوم و انجام فرآیند تولید در بین تاسیسات تولیدی انجام میپذیرد.
در واقع تجهیزات تولید باید به همان ترتیبی از آرایش فیزیکی قرار بگیرند که بتواند فرآیندهای ساخت را انجام دهد؛ بطوری که تمامی ماشین آلات مورد نیاز برای برای تولید بخشی از یک محصول و یا کل آن به صورت متوالی در خط پیوسته چیده شوند.
ماشین آلات برای انجام فعالیت های ترکیبی در تولید یک محصول مرتب می شوند به نوعی که زمانی که کار یک ماشین با موفقیت انجام شد سپس محصول برای انجام فرایند بعدی به ماشین دیگر منتقل میشود تا علمیات مورد نظر انجام شود، این ترتیب منجر به پردازش محصولات تولیدی در یک جریان رو به جلو از دریافت مواد اولیه تا تولید محصول نهایی انجام می شود.
مزایای چیدمان بهینه تجهیزات و ماشین آلات تولیدی چیست؟
از آنجایی که معمولا ماشین آلات تولیدی و در مجموع خطوط تولید براساس یک برنامه متوالی فعالیت میکنند از همین جهت چیدمان بهینه و اصولی تجهیزات میتوان در کاهش زمان تولید ماده اولیه تا محصول نهایی را کاهش دهد و سبب صرفه جویی در وقت و انرژی شود.
چیدمان بهینه تجهیزات و ماشین آلات سبب کاهش دستگاههای حمل خودکار خواهد شد و در نصب دستگاه های جابجایی مکانیکی مانند نوار نقاله غلتکی صرفهجویی میکند و موجب کاهش هزینهها و سریعتر شدن و روانتر خط تولید خواهد شد.
یک خط تولید بهینه و تنظیم شده باعث حذف تنگناهای احتمالی در فرآیند تولید خواهد شد و تعادل خطوط تولید را حفظ خواهد کرد.
با بهینه سازی خطوط تولید انجام پروسه کنترل کیفی نیز آسان تر خواهد یافت و بازرسی و نظارت از خطوط تولید سادهتر خواهد بود چرا که هر پروسه در یک خط تولید انجام خواهد شد و عیب یابی محدود به نقاط مشخصی است.