مکان یابی برای راه اندازی کارخانه و کارگاه تولیدی
مکان یابی پیش از راه اندازی کارگاه ها و کارخانه های تولیدی از جمله مواردی است که نیاز است تا پیش از راه اندازی و تجهیز کارخانه صنعتی خود تحقیقات لازم را در این خصوص انجام دهیم چرا که انتخاب مکان اشتباه برای راه اندازی کارخانه از جمله مواردی است که اصلاح آن میتواند هزینههای جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد و شما به مرز ورشکستگی برساند. به همین علت ما در این مقاله به سراغ روش های مکان یابی اصولی برای راه اندازی انواع مراکز صنعتی و تولیدی اعم از کارگاه های کوچک تولیدی تا کارخانه های بزرگ تولیدی رفتیم و به بررسی جزئیات این امر بپردازیم.
چطور بهترین مکان را برای راه اندازی کارگاه یا کارخانه تولیدی خود انتخاب کنیم؟
همانطوری که گفته شد مکان یابی مناسب برای راه اندازی کارگاه یا کارخانه تولیدی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به همین سبب لازم است تا ما پارامترهای مختلفی را برای مکان یابی مراکز تولیدی مد نظر داشته باشیم:
وسعت فضای کارگاهی و انتخاب زمین مناسب
در ابتدا ما باید با توجه به نوع و محصول تولیدی خودمان به دنبال انتخاب فضای کارگاهی مناسب با ابعاد و اندازه و مقدار تجهیزات، تاسیسات و ماشین آلات لازم برای راه اندازی خطوط تولید، انبار داری، راه اندازی ساختمان های اداری و … باشد.
همچنین به دلیل احتمال گسترش خطوط تولید در آینده بهتر است تا در انتخاب زمین، به سراغ زمین هایی با مساحت های چند برابر آنچه که امروز به آن نیاز داریم برویم چرا میتواند این اطمینان خاطر را به ما برای گسترش کسب و کار تولیدی ما در آینده دهد.
برای انتخاب زمین مناسب بهتر است به سراغ زمین های برویم که شکل هندسی مربع و یا مستطیلی داشته باشد تا بتوانیم از تمامی فضاهای آن به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم، همچنین توجه به جهت گیری زمین نیز حائز اهمیت است زیرا با انتخاب جهت گیری شمال-جنوبی میتوانیم در هزینههای انرژی صرفجویی کنیم.
توجه به هزینه خرید زمین و تاسیس سوله
طبیعی است که ما برای انتخاب محل و زمین مناسب خود و یا احداث سوله باید با توجه به میزان بودجه و سرمایه در نظر گرفته شده عمل کنیم، یکی از نکاتی که برای ساخت و کارگاه و سوله های صنعتی باید مد نظر داشته باشید افزایش هزینههای ساخت به واسطهی افزایش هزینه حمل و نقل تجهیزات و مصالح ساختمانی است.
توجه به مسائل قانونی احداث کارخانه و کارگاه صنعتی
یکی از موضوعاتی که برای احداث و راه اندازی کارخانه ها و کارگاه های صنعتی به آن توجه داشته باشیم قوانین و مقرارتی است که برای راه اندازی کارخانه ها و کارگاه های صنعتی لازم الاجراست، چرا که زمینی که ما قصد راه اندازی کارخانه خود را در آن داریم باید دارای کاربری صنعتی باشد به همین جهت معمولاً در حاشیه شهرها افراد ترجیح میدهند به سراغ شهرک های صنعتی بروند چرا این شهرک ها امکان فعالیت راحت تری را برای مشاغل تولیدی و صنعتی فراهم میکند، البته شهرک های صنعتی نیز گاهی با محدودیت هایی همراه هستند که بهتر است پیش از خرید اطلاعاتی کاملی از قوانین ساخت و ساز و انجام فعالیت در شهرک صنعتی داشته باشید.
اما برای بررسی مسائل قانونی برای اخذ مجوزات احداث کارخانه به مقاله “راهنمای اخذ مجوزات واحدهای تولیدی” مراجعه کنید.
فاصله مکان کارخانه تا بازار و مشتریان
یکی از موضوعات مهم در مشاغل تولیدی و راه اندازی کارخانه و کارگاه های صنعتی، بحث حمل و نقل است، چرا بدون حمل کالا به کانال های توزیع و بازار دسترسی برای مشتریان بسیار دشوار است به همین جهت به این موضوع باید به عنوان یک مسئله دائمی نگاه کنیم که میتواند هزینههای قابل توجهی را برای ما در پی داشته باشد و از میزان سودآوری کار تولیدی ما بکاهد.
مسیر ارتباطی با تامین کنندگان کالا
همانطوری که در مقاله “راهنمای خرید مواد اولیه” گفتیم فرایند تولید همواره توسط مواد اولیه صورت میپذیرد به همین جهت قرارگیری کارخانه در مکان مناسبی که دسترسی راحت و سریع به تامین کنندگان مواد اولیه شما را داشته باشد بسیار حائز اهمیت است، همچنین در کارخانه های بزرگ صنعتی که نیاز به سوخت رسانی دارند وجود جاده و مسیر مناسب برای عبور حامل های انرژی مهم و ضروری است.
دسترسی به خطوط انتقال انرژی
دسترسی راحت به خطوط انتقال برق، آب و گاز از جمله موارد مهم برای راه اندازی مراکز تولیدی است. توجه به جریان برق، فشار گاز منطقه با توجه به نیاز شما باعث میشود تا در آینده نگرانی های اینچنینی برای پیشبرد فعالیت های تولیدی خود نداشته باشید.
همچنین با توجه به نوع کار تولیدی شما، توجه به وضعیت مخابراتی، و دسترسی به اینترنت نیز حائز اهمیت است.
نتیجه گیری
همانطور که گفته مکان یابی کارخانه و کارگاه های تولیدی همواره به عوامل بسیاری وابسته است به همین جهت بهتر تا عوامل مهم برای راه اندازی مرکز تولیدی خود را اولویت بندی کنیم، پس از مکان یابی درست و اصولی میتوانید به فکر ساخت و طراحی فضای کارخانه تولیدی خود باشید، به این منظور به مقاله ” طراحی فضای صنعتی و کارگاهی ” مراجعه کنید.