راهنمای راه اندازی باغ زرشک
کاشت زرشک معمولا در مناطق نیمه خشک کشورمان انجام میشود. در حال حاضر دو واریته زرشک دانه دار و زرشک بی دانه در کشور کشت و پرورش میشود. زرشک در مناطقی از خراسان، آذربایجان، اصفهان و کرمان کاشته میشود. واریته بدون هسته زرشک که به آن در اصطلاح زرشک پلویی نیز گفته میشود عمدتا در باغ های زرشک اصفهان و خراسان کشت میشود.
درختچه های زرشک در برابر کمبود آب به خوبی از خود مقاومت نشان میدهند البته آبیاری زرشک باعث افزایش کیفیت محصول میشود. ترکیبات کودهای دامی و شیمیایی میتواند تاثیر زیادی بر میزان محصولات درختچه های زرشک داشته باشد. پس از احداث باغ زرشک حدود ۵ سال زمان نیاز است تا به محصول دهی اقتصادی برسد.
به طور میانگین هر هکتار باغ زرشک در حدود دو تن محصول میدهد. معیار ما در این آموزش برای پرورش زرشک احداث باغ پنج هکتاری زرشک است. برای آموزش راه اندازی باغ زرشک و نحوه کشت و پرورش آن تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
درآمد کاشت زرشک چقدر است؟
درآمد کاشت زرشک با توجه به میزان محصول دهی آن و همچنین سطح زیر کشت از زرشک تعیین می شود، میزان محصول دهی زرشک در چهار اول کاشت محصول چندانی ندارد اما محصول دهی آن از سال پنجم شروع میشود و در سال های هفتم و هشتم میتوانیم به برداشت دو تن زرشک در هکتار برسیم و معمولاً هر چه سن درخت بیشتر شود میزان باردهی آن نیز افزایش یافت و این باردهی تا 25 سالگی درختان زرشک ادامه دارد و می توانند تا 85 کیلوگرم محصول دهی داشته باشند.
بنابراین به طور کلی از هر هکتار زمین زیر کشت زرشک می توان انتظار محصول دهی بین دو تا سه تن را داشت، با خشک کردن زرشک وزن آن تا یک چهارم کاهش مییابد.
سود کاشت زرشک چقدر است؟
سودآوری کاشت زرشک از سال پنجم کشت آن آغاز می شود و بخصوص در زمین هایی که امکان آبیاری برای سایر محصولات را ندارد زرشک میتواند یک محصول بسیار به صرفه و سودآور باشد و هزینه های پایینی را برای کشت و باروری به دنبال داشته باشد.
راهنمای انتخاب شغل کشت و پرورش زرشک
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی باغ زرشک چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی باغ زرشک با توجه به انتخاب زمین مناسب، آماده سازی و مناسب سازی زمین، خرید نهال و … تعیین میشود.
برای خرید نهال باید دقت داشته باشید که میتوان نهال های درختچه های زرشک را در فواصل 4 در 4 یا 5 در 5 کاشت.
البته برخی از کشاورزان زرشک ترجیح میدهند با افزایش فاصله در بین درختچه های زرشک در بین آنها اقدام به کشت زعفران، یونجه، چغندر و … کنند.
اما به طور کلی در هر هکتار به طور متوسط 500 نهال زرشک میتوان کاشت.
آبیاری یکی دیگر از بخش هایی است که باید در سرمایه اولیه راه اندازی باغ زرشک آن را در نظر داشته باشیم، زرشک با وجود مقاومت بالایی که نسبت به کم آبی دارد اما در چهار سال ابتدایی کشت خود با توجه به نوع خاک و شرایط آب و هوایی اقلیم جغرافیایی شما لازم است تا هفته ای یک بار آبیاری شود، ولی در سالهای بعدی می توان فاصله زمانی میان آبیاری ها را به 12 تا 15 روز و حتی در برخی از شرایط تا 20 روز نیز افزایش داد.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای کاشت زرشک چیست؟
- کاشت زرشک به آبیاری زیادی ندارد و در شرایط کم آبی بسیار مقاوم است.
- کاشت زرشک سودآوری بالایی دارد
- محصولی با ارزش غذایی بالاست
- ایران بزرگترین صادر کننده زرشک دنیاست و این موضوع نشان از پتانسیل قوی صادرات این محصول دارد.
معایب کاشت زرشک چیست؟
- آفات و بیماری ها مانند: سفیدک سطحی زرشک، شته زرشک و …