راهنمای احداث مزرعه سیب زمینی
سیب زمینی از جمله محصولات کشاورزی است که به دلیل قیمت مناسب و ارزش غذایی مناسب آن تقاضایی بالایی در دنیا دارد. به طوری که سالیانه در حدود ۳۰۰ میلیون هکتار از مزارع دنیا به کشت سیب زمینی اختصاص پیدا میکند. با وجود اینکه سیب زمینی در اکثر خاک ها رشد میکند؛ ولی بهترین نوع خاک برای پرورش سیب زمینی خاک های هوموسی و حاصلخیز است.
بهتر است بستر کشت سیب زمینی دارای خاک نرم باشد زیرا خاک سنگین باعث ایجاد مشکل در برداشت محصول میشود. پیش از کاشت سیب زمینی ابتدا باید زمین به خوبی شخم بخورد و خاک نفس بکشد سپس سیب زمینی کشت شود.
در شیوه کاشت ماشینی، دستگاه ابتدا شیاری ایجاد میکند و غدههای سیب زمینی را به فاصله در شیار کاشته و سپس با خاک میپوشاند. در روش کاشت دستی فاصله بوته ها در یک ردیف حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر و فواصل ردیف ها حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر است. کاشت سیب زمینی در مناطق شمالی ایران از اوایل فروردین تا اواخر فروردین و در مناطق جنوبی از اواسط بهمن تا اواخر اسفند صورت میگیرد.
معمولا در شیوه کاشت فعلی سیب زمینی در کشور ما از هر هکتار میتوان بین ۳۰ تا ۵۰ تن سیب زمینی مرغوب برداشت کرد. ما در ادامه به بررسی راه اندازی مزرعه سیب زمینی و کسب درآمد از آن خواهیم پرداخت؛ پس همراه ما باشید.
درآمد کاشت سیب زمینی چقدر است؟
درآمد کاشت سیب زمینی با توجه به مساحت زمین زیر کشت میتواند متفاوت باشد، اما به طور متوسط در هر هکتار زمین میتوان بین 30 تا 50 تن سیب زمینی مرغوب برداشت کرد که این میزان میتواند به اقلیم جغرافیایی شما، نحوه کشت و پرورش، الگوی استفاده از سموم و کود و … وابسته باشد.
سود کاشت سیب زمینی چقدر است؟
سودآوری کشت سیب زمینی با توجه به میزان برداشت در هر هکتار و هزینه های جاری این کسب و کار مانند کود، سم، هزینه های کاشت، داشت، برداشت، هزینه های نیروی انسانی و … تعیین میشود در حال حاضر در شرایط اقلیمی اکثر مناطق ایران میتوان انتظار سودآوری 70 تا 90 درصد را داشت.
راهنمای انتخاب شغل کاشت و پرورش سیب زمینی
سیب زمینی یکی از محصولات پرمصرف در جهان است به طوری که بعد از کشت ذرت، گندم و برنج، این سیب زمینی است که بیشترین میزان کشت مزارع دنیا را به خود اختصاص داده است و این موضوع نشان دهنده جایگاه ویژه این محصول در سبد غذایی مردم سراسر دنیاست.
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه سیب زمینی چقدر است؟
مهمترین عامل تعیین کننده در هزینه اولیه و کشت سیب زمینی انتخاب زمین مناسب است، خوشبختانه سیب زمینی جز محصولات کشاورزی است که با اکثر اقلیم ها و شرایط زمین سازگار است اما اگر به دنبال سودآوری بالا از این محصول هستید لازم است که پیش از خرید زمین آزمایشات لازم آب و خاک را انجام دهید و برای غنی سازی زمین اقدام کنید.
در زمین های زراعی باید عمق خاک برای نفوذ ریشه های سیب زمینی فراهم باشد و تخلخل کافی و زهکشی مناسب داشته باشد.
اما هزینه آماده سازی زمین شامل شخم زنی، زهکشی، کوددهی و … میشود، برای کوددهی باید در نظر داشته باشید به ازای هر هکتار حدود 20 تا 30 تن کود دامی، 300 کیلوگرم اونره و 200 کیلوگرم فسفات آمونیوم لازم است.
بهتر است برای آبیاری از سیستم های آبیاری قطره ای استفاده کنید با وجود اینکه ممکن است هزینه اولیه قابل توجهی را در بر داشته باشد اما معمولاً در ادامه موجود کاهش هزینه های مصرف آب و نیروی انسانی مزرعه شما میگردد.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای کاشت سیب زمینی چیست؟
- سیب زمینی یک محصول پرمصرف در تمام جهان است
- سودآوری سیب زمینی معمولا بالاست
- در بیشتر اقلیم ها و زمین ها قابلیت کشت سیب زمینی وجود دارد
معایب کاشت سیب زمینی چیست؟
- در برخی از سالها به دلیل نبود سیستم خرید عمده مناسب، کشاورزان مجبور به فروش با قیمت های بسیار پایین میشوند
- سطح زیر کشت سیب زمینی برای رسیدن به درآمد بالا باید در حد چند هکتار باشد که این موضوع به سرمایه اولیه بالا و نیروی انسانی زیادی نیاز دارد.