راهنمای احداث باغ انار
ایران نخستین صادرکننده انار بوده و ارزش غذایی و خواص انار باعث شده اروپاییها به آن علاقه نشان دهند. کاشت انار فعالیتی درآمدزا است که با ارزیابی نیاز بازار، بهروزرسانی فرآیند بستهبندی و جابجایی و… میتوان درآمد آن را افزایش داد.
صادرات انار ایران در سال ۱۳۹۸ به میزان ۱۵۵۸۹ تن بوده و با توجه به اینکه ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندههای انار در جهان است، پتانسیل فوقالعادهای برای صادرات انار وجود دارد.
همان طور که متوجه شدید این محصول کشاورزی دارای ظرفیت های ویژه ای است که ما در این مقاله قصد بررسی آن را داریم. اگر شما هم در فکر راه اندازی باغ انار هستید پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
درآمد باغ انار چقدر است؟
چنین توجه به این نکته ضروری است، که در صورت کشت اصولی، از هر هکتار زمین حدود 10 تن انار برداشت خواهد شد. در واقع مدت زمان برگشت سرمایه به طور میانگین 2 سال خواهد بود.
سود احداث باغ انار چقدر است؟
باغ انار تا سال پنجم محصول چندانی ندارد و از سال پنجم به بعد با عملکرد یک تن در هکتار باردهی اقتصادی خود را شروع میکند.
متوسط عملکرد انار در هکتار حدود 10 تن میباشد. بااینوجود کشاورزان نمونه با رعایت اصول باغداری و بهرهمندی از شرایط آب و هوایی و خاکی مناسب توانستهاند از هر هکتار باغ انار تا 90 تن محصول برداشت کنند.
راهنمای انتخاب شغل باغداری انار
انار چیست؟
انار با نام علمی Punica granatum.L یکی از قدیمیترین میوههای خوراکی بومی ایران بوده که در حدود 2000 سال قبل از میلاد اهلیشده است
یکی از میوههای درختی است که دانههایی اغلب قرمز، و گاهی سفید، یا رنگهایی بین آن دو دارد. رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه یا تقریباً زرد است؛
خواص انار
انار به دلیل داشتن رنگی جذاب، آبدار بودن، طعم اسیدی شیرین و ارزش مواد مغذی بالا، پذیرش گستردهای در بین مصرف-کنندگان داشته است.
این میوه سرشار از فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها، اسید پونیکئیک، الاگیتانین ها، آلکالوئیدها، فروکتوز، ساکارز، گلوکز، اسیدهای آلی ساده مانند اسید اسکوربیک، اسید سیتریک و اسید مالیک و ترکیبات بیولوژیکی مانند فنولیک ها و فلاونوئیدها و بهطور عمده آنتوسیانین ها است.
بخشهای مختلف انار دارای خواص درمانی، طیف گستردهای از بیماریها از جمله سرطان سینه و پوست، اختلالات قلبی عروقی، ناباروری مردان، بیماری آلزایمر، پیری، ایدز میباشد
استانهای اصلی تولید کننده انار
استانهای فارس، مرکزی، خراسان رضوی، اصفهان، یزد، سمنان، قم، خراسان جنوبی، لرستان و کرمان از استانهای اصلی تولیدکننده انار هستند.
سرمایه اولیه و هزینه احداث باغ انار چقدر است؟
هزینه تاسیس
سرمایهگذاری اولیه انجامشده برای ایجاد ساختار اساسی و راهاندازی باغ انار بهعنوان هزینه تأسیس شناخته میشود؛ که در ابتدا هزینههای زراعت و نگهداری از باغات را تشکیل میدهد.
این موضوع با توجه به منطقه جغرافیایی شما، ساختار زمین و وسعت کاشت شما متغیر است،
برای آماده سازی زمین پیش از هر چیزی باید آزمایشات آب و خاک انجام پذیرد، سپس مراحل شخم زنی را داریم که تا عمق یک متر از خاک باید شخم زده شود، چاله های کاشت باید در فاصله های یک متری از طول و عرض حفر شوند.
هزینه عملیاتی
شامل خرید مواد و نهادهها و نیروی کار در فصل برداشت (دوره بهار) و دوره استراحت باغ و سایر هزینههای سالانه مانند اجاره زمین، استهلاک ماشینآلات و هزینههای دیگر موردنیاز برای بهرهبرداری از منابع انار میباشد.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
لیست تجهیزات احداث باغ انار
تجهیزات مورد نیاز برای احداث باغ انار شامل تجهیزات کاشت و آبیاری است، حمل و نقل و نیروی انسانی یکی دیگر از مواردی است که برای احداث باغ انار باید مورد توجه داشته باشیم.
لیست محصولات باغ انار
انار ساوه، انار خفر، انار فیروزکوه، انار نی ریز، انار رباب، انار شیشه کپ، انار یزد، انار فردوس مشهد، انار سیاه، انار نادری، انار شهسوار، میخوش، آلک ساوه، ملس اصفهانی دانه قرمز، قجاق قم، انار سریزدی
مزایای احداث باغ انار چیست؟
- از نظر شوری نسبتاً متحمل بوده و به آبیاری کمتری نیاز دارد، درخت انار در مقابل کمآبی مقاوم است
- درخت انار بیش از 40 سال عمر مفید دارد و با آبوهوای خاصی در ایران سازگاری دارد.
- محصول انار جدا از سطح بالا و تأسیس و هزینههای تولید این باغ، با وجود سودآوری بالا کشاورزان را به سمت کشت آن جذب کرده است؛
- میتواند در آبوهوای خشک و نیمهخشک اراضی حاشیهای با شرایط کیفی زیر پایه، رشد یابد و در برابر یخبندان مقاومت کند
- پردرآمد، پتانسیل عالی در بازار، صادرات و پردازش (ارزشافزوده) دارد و برای امنیت غذایی و معیشت کشاورزان مناطق محروم از نظر منابع طبیعی بسیار مناسب است
- انار یکی از مهمترین محصولات تجاری در سراسر جهان است و به دلیل ارزش غذایی، فرآوردههای بسیار و خواص درمانی، ارزشمند محسوب میشود
معایب احداث باغ انار چیست؟
- انار از جمله میوههای است که باید هنگام رسیدن کامل برداشت شود.
- باغ انار تا سال پنجم به محصول آنچنانی ندارد و این کسبوکار یک سرمایهگذاری بلندمدت محسوب میشود
- معمولاً 5-4 سال طول میکشد تا درخت انار به رشد کامل برسد. متوسط عملکرد برداشت 3 کیلوگرم در هر درخت در سال سوم و 30 تا 40 کیلوگرم در تولید کامل است
- زمان برداشت انار خیلی مهم است، در صورت تاخیر در برداشت، انارهای بازشده بیشتری وجود خواهد داشت و بنابراین ارزش تجاری کمتری دارند.
تحلیل شغل باغداری انار
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
پتانسیل صادرات انار ایران
ایران نخستین صادرکننده انار بوده و ارزش غذایی و خواص انار باعث شده اروپاییها به آن علاقه نشان دهند. کاشت انار فعالیتی درآمدزا است که با ارزیابی نیاز بازار، بهروزرسانی فرآیند بستهبندی و جابجایی و… میتوان درآمد آن را افزایش داد.
صادرات انار ایران در سال 1398 به میزان 15589 تن بوده و با توجه به اینکه ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندههای انار در جهان است، پتانسیل فوقالعادهای برای صادرات انار وجود دارد.
جایگاه تولید انار ایران در جهان
ایران از نظر سطح زیر کشت و تولید این محصول دارای رتبه سوم جهانی پس از هند و چین قرار دارد
سطح زیر کشت جهانی انار بیش از 500 هزار هکتار با تولید سالانه در حدود 6.5 میلیون تن است؛ کشورهای اصلی تولیدکننده انار در دنیا نیز به ترتیب اهمیت شامل هند، چین، ایران، ترکیه، افغانستان و ایالاتمتحده آمریکا هستند.
میزان تولید انار ایران در سال 1399
مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی گفته:
بر اساس آمار سال 1399 کل سطح زیر کشت انار در کشورمان حدود 90 هزار هکتار با تولید بیش از یک میلیون 100 هزار تن بوده است.
کتاب های مفید دربارهی شغل باغداری انار
سوالات دیگر درباره پرورش انار در باغ
با سلام. درخت اناری در شهر ساری دارم. هر سال محصول میده اما وقتی به این موقع میرسه لکههای سیاهی روش ایجاد میشه و میپوسه و همه می افته. علت چیست؟ ممنون
سلام. با توجه به اطلاعات ارائهشده به نظر میرسد درخت شما دچار بیماری لکه سیاه انار شده است. جهت کنترل بیماری، میوهها و بقایای آلوده را جمعآوری و منهدم کنید. آبیاری را منظم انجام دهید و از سمومی همچون بردوفیکس میتوانید استفاده کنید.
سلام ممنون از سایت خوبتون میخواستم بپرسم مقاومت انار به گرما و سرما چقدر است آب مورد نیازش چه مقدار است.
پایینترین دمای قابلتحمل برای گیاه انار 10- درجه سلسیوس برای حداکثر 48 ساعت میباشد. درصورتیکه دما یا زمان یاد شده برای مدت بیشتری ادامه یابد قسمت هوایی درخت به دلیل یخزدگی مایع موجود در سلولهای گیاه از بین خواهد رفت.
لازم به ذکر است که در مناطقی با دماهای طولانیمدت بالای 40 درجه سلسیوس در تابستان، احداث باغهای ایزوله و منفرد و به دور از انارستانهای مجتمع و متراکم بهدقت و وسواس بیشتری در میزان آبیاری، تراکم درختان در هکتار، اصلاح بافت خاک، کوتاه شدن دوره آبیاری و استفاده از واریتههای سازگار نیازمند است.
میزان آب مورد نیاز انار در استان یزد حدود 11000 مترمکعب در هکتار برآورد شده است. بر اساس تحقیق دیگری در اصفهان میزان آب مصرفی در روش آبیاری سطحی (غرقابی) حدود 22000 تا 26000 مترمکعب و در روش آبیاری قطرهای 7500 تا 13000 مترمکعب در هکتار متغیر بوده است.
سلام. میخواستم بدونم نهال انار را چند روز به چند روز باید آبیاری کرد؟
در حالت کلی قبل از گلدهی انار میتوان درخت را آبیاری کرد و بعد از گلدهی تا زمان گردویی شدن میوه، گیاه تقریباً به آب نیاز ندارد مگر در برخی شرایط خاص که مربوط به میزان رطوبت خاک قبل از گلدهی میگردد.
از بعد از گردویی شدن میوه، بهطور منظم هر چند روز یکبار بر اساس میزان رطوبت خاک، نوع خاک، میزان دما و غیره آبیاری گردد. در زمستان، روش آبیاری غرقابی برای کنترل آفت انار مناسب است.
ولی گاهی در زمستانهای سرد سبب یخزدگی و خشکیدن درخت میگردد. معمولاً در روزهای گرم هر هفت روز یکبار کافی خواهد بود.
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما. من اهل کاشمر (از روستای نقاب) از شهرستانهای خراسان رضوی هستم. نیم هکتار باغ انار دارم. پارسال باغ هامون رو سرما زد و مجبور شدیم همه درختها رو از روی خاک ببریم.
امسال درختها دو ساله هستن و کمی انار دارن. پیشنهادتون برای تقویت درختها و بزرگ کردن انارها چیه؟ آیا اینکار خوبه که انارهای کوچک رو از درخت جدا کنیم تا انارهای دیگه بهتر بزرگ به شن؟
با سلام. تقویت کودی باید براساس آزمون خاک و توسط یک گیاهپزشک تجویز شود. اگر فاصله کاشت درختان شما حداقل 3.5 در 2.5 متر باشد، مزاحمتی برای همدیگر نخواهند داشت.
۳۰ هزار متر زمین کشاورزی دارم در منطقه انار خیز اصفهان، چجوری استارت بزنم؟
با سلام. ابتدا آزمون خاک انجام دهید. سپس براساس نتایج آزمون، خاک خود را با کودهای دامی و شیمیایی تقویت کنید. سپس در فصل مناسب اقدام به کشت کنید. قبل از هرکاری کلیه مراحل کاشت، داشت و برداشت را مطالعه کنید.
کرم گلوگاه انار یکی از آفات خطرناک این میوه میباشد. بهتر است اصول پیشگیری، کنترل و مبارزه با آفات، بیماریها و بیماریهای فیزیولوژیک را از ابتدای کار بهدقت رعایت کنید. چراکه در مراحل بعدی کنترل و ریشهکن نمودن مشکل و گاها ناممکن خواهد بود.
سلام ی هکتار زمین داریم و میخوام به باغ انار اختصاص بدم در شهر گرگان زمین هم زیاد هس برای کشت میخوام ببینم صرفه اقتصادی چطوریه و نگهداری ممنون میشم راهنمایی کنید
با سلام. باغ انار تا سال پنجم محصول چندانی ندارد و از سال پنجم به بعد با عملکرد یک تن در هکتار باردهی اقتصادی خود را شروع میکند. متوسط عملکرد انار در هکتار حدود 10 تن می باشد.
با این وجود کشاورزان نمونه با رعایت اصول باغداری و بهره مندی از شرایط آب و هوایی و خاکی مناسب توانسته اند از هر هکتار باغ انار تا 90 تن محصول برداشت کنند. در کل با متوسط 10 تن حدود 40 میلیون تومان فروش خواهید داشت که حدود 15 میلیون تومان آن صرفه هزینه های آن خواهد شد.
با سلام; بنده باغ میوه با مساحت دو هزار متر مربع در ورامین دارم. میخوام بدونم تولید انار در آب و هوای ورامین مناسب هست یا نه. چه نژاد نهالی مناسبه و اینکه با این متراژ چه مقدار سرمایه اولیه لازم است؟
با سلام. در این مقیاس احداث باغ انار صرفه اقتصادی ندارد.