آشنایی با نحوه خرید تجهیزات، خط تولید، سورتینگ و بسته بندی
خط تولید و تجهیزات کارگاه های صنعتی یکی از مهمترین نکات برای راه اندازی مشاغل تولیدی است. این تجهیزات به عنوان قلب تولید شناخته میشود و عملاً فرایند تولید بدون آنها بیمعناست به همین جهت لازم است تا با اصول خرید خط تولید و تجهیزات کارگاه های صنعتی آشنا باشیم تا بتوانیم به بهترین ظرفیت متناسب با نیاز بازار، فضای کارگاهی، بودجه راه اندازی شما و حتی پتانسیل رقابتی نسبت به سایر رقبا دست پیدا کنیم.
بخش زیادی از سرمایه اولیهی ما برای راه اندازی مشاغل تولیدی مطمئناً صرف خرید تجهیزات و خطوط تولید و بسته بندی میشود از همین رو انتخاب غیراصولی میتواند خطرات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد پس بهتر است پیش از اینکه اقدام به خرید تجهیزات کارگاهی صنعتی کنیم با جنبه های مختلف و اصول خرید آن آشنا شویم.
شغل تولیدی خود را بشناسید:
یکی از اولین مواردی که برای راه اندازی خط تولید و مشاغل تولیدی نیاز است تا بشناسید نوع شغل تولیدی خود و میزان ظرفیت تولید شماست؛ عموم مشاغل تولیدی و صنعتی که مورد بررسی قرار میگیرند کارگاههای صنعتی هستند که بواسطه نیاز جامعه و بقصد سودآوری راه اندازی میشوند، در این کارگاههای صنعتی که علاوه بر حفظ کیفیت محصول جهت حفظ بازار فروش، تیراژ تولید از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
اما در برخی دیگر از مشاغل تولیدی ما با طراحی و تولید محصولات دورهای با توجه به نیاز بازار روبرو هستیم، یعنی ما در زمان مشخصی تعداد مشخصی از کالا را تولید کرده و سپس با توجه به امکانات فنی و نیاز بازار به سراغ محصولات دیگر خواهیم رفت. این فرایند تولید میتواند به صورت چرخهای ادامه داشته باشد و با توجه به نوع فروش هر محصول در بازار برای ادامهی مسیر تصمیم گیری کنیم. تولید محصولات دورهای برای کالاهایی با میزان فروش پایین و حاشیه سود بالا، مناسب است.
از سوی دیگر برخی از کارگاه های صنعتی تولیدات با توجه به خاص بودن نوع کالا و خریداران اختصاصی اقدام به تولید محصولات با انجام سفارشات میکنند. در واقع در این مراکز تولیدی، با سفارش گیری عموماً از سایر کارگاه های صنعتی اقدام به تولید محصولات با نیاز دقیق و تخصصی مشتریان خود میکنند مانند کارخانه قطعه سازی، پروفیل سازی و … که متریال سایر مراکز صنعتی را تامین میکنند.
در برخی دیگر از مراکز تولیدی علاوه بر انجام تولیدات سفارشی، معمولا راه اندازی کارگاه ها به منظور که یک پروژه خاص و تولید محصولات مشخص انجام میپذیرد و پس از اتمام پروژه کار تولیدی شما نیز به پایان میانجامد که در این مراکز تولیدی عموماً محصولات با کمترین هزینه تولید و در اختیار پروژه قرار میگیرند به همین علت استفاده از خطوط تولید دست دوم و بکارگیری حداقل تجهیزات و یا همکاری با سایر مراکز صنعتی برای پیشبرد کار تولید مرسوم است.
اما در برخی دیگر از مراکز صنعتی ما با تولیدات پیوسته مواجه هستیم، بخصوص در بحث راه اندازی نیروگاه ها و پالایشگاه ها امکان تولیدات بی وقفه از اهمیت بالایی برخوردار است به همین سبب تامین تجهیزات با بالاترین کیفیت موجود از اهمیت جدی برخوردار است.
برای راه اندازی مشاغل تولیدی به چه تجهیزاتی نیازمندیم؟
اگر بخواهیم تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی مشاغل تولیدی را بطور کلی مورد بررسی قرار دهیم میتوان به چهار دسته کلی رسید: 1. تجهیزات ضروری تولید؛ 2. تجهیزات فرعی تولید؛ 3. تجهیزات وابسته تولید؛ 4. تجهیزات آزمایشگاهی
تجهیزات ضروری برای تولید:
تجهیزات ضروری برای تولید که همان خط تولید ما را تشکیل میدهد از تمامی تجهیزات لازم و ضروری در فرآیند تولید اعم از فرآوری، پالایش و مونتاژ تشکیل شده است که معمولاً در بسیاری از مشاغل تولیدی، بخش قابل توجهی از بودجه راه اندازی مراکز تولیدی را به خود اختصاص میدهد.
تجهیزات فرعی برای تولید:
منظور ما از تجهیزات فرعی، تجهیزات و دستگاه هایی است که فقدان آنها باعث قطع فرایند تولید نخواهد شد اما وجود آنها به صورت مستقیم بر روی سرعت تولید، کیفیت محصولات، صرفه جویی در زمان و انرژی نقش مهمی ایفا میکند و میتواند فرایند تولید را برای ما آسانتر سازد.
اگر شما قصد راه اندازی کارگاه های تولیدی با تیراژ بالا و سودآور را دارید استفاده از تجهیزات فرعی میتواند کمک بسیاری در به حداکثر رساندن ظرفیت تولید و کسب درآمد کند.
عموماً بسیاری از افراد در راه اندازی کارگاه های تولیدی کوچک با سرمایه کم از خرید تجهیزات فرعی صرف نظر میکنند ولی ما خرید تجهیزات فرعی دست دوم ولی با کیفیت مطلوب را به شما توصیه میکنیم.
تجهیزات وابسته تولید:
مطمئناً ما برای راه اندازی مراکز کارگاهی و یا کارخانه های تولیدی علاوه بر استفاده از تجهیزات و دستگاه های تولید به تجهیزات دیگری نیز نیازمندیم تا بتوانیم فضای مناسب برای مراکز تولیدی را فراهم کنید، این تجهیزات میتواند از سیستم های تهویه هوا و هواکشها تا سیستم برق صنعتی، تابلوی برق، روشنایی و … را دربرگیرد.
تجهیزات آزمایشگاهی:
تجهیزات آزمایشگاهی به تمامی لوازم و ابزارآلات مورد نیاز برای اندازه گیری، کیفیت سنجی، انجام تحقیقات مرتبط با فرایند تولید اعم از وسایل و ابزار آلات ساده تا پیچیده را دربرمیگیرد.
چگونه تجهیزات مورد نیاز خود را خریداری کنیم؟
نکته مهم و ضروی برای خرید تجهیزات کارگاه های صنعتی، خرید برحسب نیاز و ضرورت تولید است، بسیاری از افراد در ابتدای مسیر راه اندازی مشاغل تولیدی به شدت افراطی برخورد میکنند و به دنبال خرید بهترین تجهیزات روز دنیا هستند که مطمئناً هزینههای بسیاری را در پی خواهد داشت.
برای خرید اصولی تجهیزات تولید شما در ابتدای مسیر بهتر است به فکر راه اندازی خط تولید خود با حداقل تجهیزات ضروری باشید، استفاده از حداقل ها به شما کمک میکند که بتوانید سرمایه در گردش خود را برای خرید مواد اولیه، تامین دستمزد نیروی انسانی مشغول بکار، بازاریابی و حتی خرابیها و سرویس های مورد نیاز تجهیزات حفظ کنید، سپس با توجه به ظرفیتهای موجود در جهت افزایش فروش و سودآوری اقدام به ارتقای تجهیزات نمایید.
تجهیزات مورد نیاز خود را از کجا بخرم؟
یکی از پرتکرارترین و البته مهمترین سوالات پیرامون خرید تجهیزات صنعتی این است که ما تجهیزات مورد نیاز خود را از کجا بخریم؟ به سراغ تولیدکنندگان داخلی و واردکنندگان این محصول برویم و یا به دنبال خرید آن از فروشندگان خارجی باشم؟ چطور فروشنده خود را ارزیابی کنم و برای خرید تجهیزات به توصیه آنها عمل کنم؟
اولین نکته در خصوص خرید تجهیزات این است که شما میبایست تجهیزات خود را از فروشندگانی خریداری کنید که علاوه بر فروش دستگاه بتواند به شما خدمات پس از فروش مناسبی نیز ارائه کند، دانش فنی آنها از تجهیزات کامل و دقیق باشد و فقط با عناوین شعاری به دنبال فروش دستگاه خود نباشند!
همانطور که میدانید بسیاری از دستگاه ها و تجهیزات تولیدی نیازمند سرویس دورهای، تعویض قطعات و تعمیرات هستند این موضوع در بسیاری از تجهیزات صنعتی صدق میکند پس به دنبال فروشگاهی باشد که بتواند به شما اطمینان کافی از موجود بودن قطعات دستگاه و متخصصان و سرویسکاران دستگاه های خریداری شده را به شما بدهد و حتما نصب و راه اندازی و ارزیابی تجهیزات را برای شما انجام دهند.
البته توجه به نوع مواد اولیه تجهیزات و موجود بودن آنها در بازار نیز در خرید تجهیزات نقش مهمی دارد که ما در مقاله راهنمای خرید مواد اولیه برای مشاغل تولیدی به آن خواهیم پرداخت.
طبیعتاً رعایت این نکات ما را به خرید از فروشندگان داخلی وا میدارد چرا که خرید از تولیدکنندگان خارجی در کمال اطمینان از نوع خرید اما ممکن است مشکلات فراوانی را به همراه داشته باشد.
از جمله بزرگترین مشکلات پیش از خرید آنها انتقال پول، افزایش هزینه های حمل و نقل، مشکلات ترخیص از گمرک و … است.
اما ممکن است دردسرهای تازه ای پس از خرید این تجهیزات داشته باشید، بخصوص اگر دستگاه و تجهیزات شما از موارد رایج در کشور نباشد، امکان نصب، راه اندازی و ارزیابی آن با مشکلات فراوانی همراه است، تهیه مواد اولیه مناسب با عملکرد دستگاه شما ممکن است دشوار باشد، انجام سرویسکاری، تعمیرات، تهیه و تعویض قطعات از جمله موارد مهمی است که میتواند حتی منجر به تعطیلی خط تولید شما نیز گردد.