فرایند تولید همواره با بکارگیری مواد اولیه آغاز میشود، به همین جهت لازم است تا بتوانیم خرید مواد اولیه مورد نظر خود را به قیمت مناسب و کیفیت مطلوب تهیه کنیم؛ تهیه مواد اولیه ضروری برای تولید آن هم در شرایط اقتصادی حال حاضر و نوسانات بازار ارز، به تجربه و دانش کافی در این خصوص نیاز دارد، به همین جهت ما در این مقاله به بررسی همه جانبه اصول خرید مواد اولیه خواهیم پرداخت. پس در ادامه همراه ما باشید.
چطور مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات تولیدی خود را خریداری کنیم؟
تامین مواد اولیه به موقع با کیفیت بالا و قیمت مناسب یکی از خواسته های هر کارگاه و کارخانه تولیدی است، اما این تامین مواد اولیه همواره با مشکلات و چالش هایی همراه است به همین جهت شناخت مواد اولیه، اصول خرید، انبارداری، مذاکره با تامین کنندگان و … به شما برای خرید مواد اولیه با کیفیت و قیمت مناسب کمک خواهد کرد.
مواد اولیه چیست؟
تعریف مواد اولیه: مواد اولیه، مواد خامی هستند که در ساخت و یا تولید کالا مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل اهمیت بالای مواد اولیه در مشاغل تولیدی، کارگاه ها و کارخانه های تولیدی به یک زنجیره امن و مطمئن برای تامین کالا نیاز دارند.
نمونه هایی از مواد اولیه عبارتند از مواد معدنی، مواد پلاستیکی، پلیمری، شیمیایی، مواد فلزی، نفت، بنزین، چوب، انواع مواد غذایی و … که با توجه به نوع تولیدات شما مواد اولیه شما تعیین خواهد شد.
چگونه مواد اولیه خود را تامین کنیم؟
فرایند خرید مواد اولیه شامل تحقیق در خصوص نوع و میزان کیفیت مواد اولیه، انتخاب تامین کننده و مذاکره با آن، سفارش مواد اولیه، و تامین آن است.
از آن جایی که خرید مواد اولیه از اهمیت بسیار بالایی برای مشاغل تولیدی برخوردار است به همین سبب چانه زنی و مذاکره بر سر قیمت، شرایط پرداخت، تامین به موقع و بستن قرارداد با تامین کننده مواد اولیه از نکات ضروری برای خرید است.
در واقع فرایند تامین مواد اولیه فرایندی فراتر از خرید آن است به طوری که ما علاوه بر خرید نیاز به منبع یابی درست، مذاکره و مدیریت قرار داد داریم به همین جهت این فرایند را میتوان تدارکات مواد اولیه یا تهیه مواد اولیه نامید تا به مفهوم واقعی کار نزدیک تر باشد.
چه عواملی در تهیه مواد اولیه نقش دارند؟
همانطوری که گفته شد عوامل بسیاری در تهیه مواد اولیه با کیفیت نقش خواهند داشت، که مهمترین آنها شامل: هزینه، کیفیت، دسترسی، زمان تحویل است.
هزینه و قیمت مواد اولیه
تامین مواد اولیه با قیمت مناسب یکی از موارد مورد توجه مدیران مشاغل تولیدی و مسئولان خرید است. در واقع در بسیاری از مشاغل تولیدی مواد اولیه بخش مهمی از سرمایه در گردش ما را تشکیل میدهد به همین علت توجه به قیمت مواد اولیه نکتهای است که بسادگی نمیتوان از آن گذر کرد.
مقایسه قیمت تامین کنندگان مختلف کالا، مذاکره و چانه زنی با توجه به حجم خرید شما و توجه به تداوم خرید و حفظ زنجیره تامین از جمله نکاتی است که باید در ارزیابی قیمت مواد اولیه مد نظر داشته باشید.
کیفیت مواد اولیه
کیفیت مواد اولیه از جمله نکات مهم دیگر در تهیه مواد اولیه است، در واقع کسی نمیتواند از تاثیر کیفیت مواد اولیه شما بر محصول نهایی چشم پوشی کند به همین جهت اگر به فکر تولید کالا و محصولات با کیفیت بالا و قابل اطمینان هستید باید به ارزیابی کیفیت مواد اولیه ورودی به کارخانه توجه ویژهای کنید.
مطمئناً حفظ و بقای کار تولیدی شما مستلزم رضایت خاطر مشتریان شماست، امروزه بسیاری از مشتریان ترجیحشان بر استفاده از محصولات با کیفیت است هر چند اگر نیاز به هزینه بیشتری باشد.
دسترسی پایدار به مواد اولیه
از دیگر نکات مهم و ضروری در تامین مواد اولیه، دسترسی پایدار و همیشگی به مواد اولیه است به همین جهت لازم است تا به سراغ تامین کنندگانی برویم که بتوانند این اطمینان را برای دسترسی پایدار به مواد اولیه بدهند. چرا که کمبود مواد اولیه اصلی میتواند عملاً خط تولید ما را فلج کند و یا در کمترین حالت با مشکل اساسی مواجه کند.
به همین خاطر لازم است تا ما با انباردهی مناسب و مدیریت موجودی انبار و سفارش دهی به موقع به تامین کنندگان از ورود به مراحل بحرانی کمبود مواد اولیه بازار جلوگیری کنیم.
زمان تحویل مواد اولیه
از جمله نکات مهم دیگر در تامین مواد اولیه توجه به زمان تحویل آن است، امروزه با توجه به مشکلات زیادی که در تامین مواد اولیه در کشور از نوسانات بازار ارز، مشکلات حمل و نقل، ترخیص کالا از گمرک و … وجود دارد، این نکته که بتوانیم با تامین کنندگانی وارد مذاکره شویم که اطمینان تامین به موقع مواد اولیه را به ما دهند، بسیار حائز اهمیت است.
چرا که کمبود مواد اولیه در فرایند تولید میتواند با تعطیلی موقت برخی از خطوط تولید همراه شود.
در موارد بحرانی کمبود مواد اولیه چکار کنیم؟
در موارد بسیاری در کشور ما به دلیل مشکلات واردات مواد اولیه و تحریم بسیاری از صنایع، باید خود را با بحران های موجود در تامین مواد اولیه آماده کنیم، از همین رو گاهی ممکن است به دلیل نبود مواد اولیه با کیفیت و ایده آل در بازار مجبور باشیم تغییراتی را در فرایند تولید و نحوه کارکرد خط تولید ایجاد کنیم تا بتوانیم محصول نهایی خود را به کیفیت مطلوب برسانیم، با وجود اینکه این مسائل ممکن است به صورت مستقیم بر میزان سودآوری ما تاثیر منفی بگذارد اما حفظ بازار فروش و کیفیت محصولات برای برندهای با سابقه ارزش بالاتری خواهد داشت.