راهنمای راه اندازی مزرعه پرورش خرگوش در ایران
پرورش خرگوش در کشور ما به صورت محدود انجام و به منظور بازارهای بین المللی انجام می پذیرد. پرورش خرگوش به دو هدف مصرف گوشت، پشم و موی آن به جهت استفاده در صنایع نساجی صورت می گیرد. بیشتر مصرف کننده گوشت خرگوش کشور چین است که مقدار متوسط این کشور از سرانه مصرف متوسط جهانی نیز بالاتر است به همین جهت کشور چین در سال های اخیر پیشرفت چشمگیری در زمینه تولید و اصلاح نژاد خرگوش دارد.
پرورش و نگهداری خرگوش با وجود دشواری های اما اگر به شکل اصولی و درست انجام گیرد بدلیل نرخ رشد بالا و تکثیر زیاد می تواند سود بالایی داشته باشد. پس اگر در فکر راه اندازی مزرعه پرورش خرگوش هستید تا آخر این مقاله ما را دنبال کنید.
درآمد پرورش خرگوش چقدر است؟
همانطور که پیشتر نیز گفته شد هر خرگوش بالغ در سال حدود یک کیلوگرم پشم تولید می کند که محصول مناسبی است به جهت صادرات به کارخانه های نساجی بین المللی است؛ و همچنین با توجه به مصرف گوشت آن در کشورهای دیگر به خصوص کشور چین این امکان وجود که شما با فروش خرگوش زنده در بازارهای بین المللی درآمد مناسبی کسب کنید.
از سوی دیگر اگر بخواهیم در ابعاد کوچکتر نیز به درآمد زایی در این مسیر فکر کنیم پرورش و نگهداری خرگوش به جهت تقاضایی که برای نگهداری آن به عنوان حیوان خانگی وجود دارد می تواند بازار مناسبی برای فروش خرگوش باشد به همین دلیل برای اطلاع از جزئیات ظرفیت این بازار در داخل و خارج کشور با ما در سطح یک این آموزش همراه باشید.
سود پرورش خرگوش چقدر است؟
پرورش خرگوش به علت تولید مثل بالای آن سود بسیار مناسبی را به همراه دارد و همانطور که پیش تر گفته خرگوش های ماده در سال می توانند تا 11 مرتبه آبستن شوند و به طور میانگین 7 عدد بچه خرگوش بدنیا می آورند که این نشان از بهره وری بسیار بالای این کسب و کار دارد.
یکی از موارد سود شغل پرورش خرگوش، تولید پشم آن است به طوری که در یکسال یک خرگوش بالغ آنگورا حدود یک کیلوگرم پشم تولید می کند.
جدای از درآمدهای مستقیم پرورش خرگوش مواردی نیز هستند که به صورت جانبی سود آفرینی می کنند؛ به عنوان مثال خرگوش هایی که پیر میشوند کشته و سپس پوست آنها به چرم تبدیل می شود و در صنایع نساجی مورد استفاده قرار می گیرد. سپس از روده خرگوش برای تولید نخ جراحی استفاده می کنند. از ادرار خرگوش ها در مصارف شیمیایی و از مدفوع آن برای مصارف کشاوری استفاده می شود.
راهنمای انتخاب شغل پرورش خرگوش
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه پرورش خرگوش چقدر است؟
در حال حاضر تهیه یک عدد خرگوش آنگورا حدوداً 500 هزار تومان هزینه دارد. و برای تهیه فضای نگهداری آن باید ابتدا یک سوله مناسب برای نگهداری و پرورش خرگوش ها آماده کرد. فضای شما باید دارای برق مناسب، آب کافی و پایدار، سیستم گرمایشی و همچنین تهویه هوای خوبی باشد. برای جداسازی خرگوش ها از قفسه های فلزی با ارتفاع 45 تا 90 سانتی متر استفاده می کنیم تا خرگوش ما بتواند به خوبی بر روی دو پای خود بایستد.
برای حفظ سلامت خرگوش ها بهتر است بخشی از روز آنها را در یک دمای معتدل در فضای آزاد قرار دهید، پس بهتر است یک محیط باز را به عنوان مزرعه پرورش خرگوش در نظر بگیرید تا در شرایط مناسب آب و هوایی خرگوش ها از آن استفاده کنند. در مجموع حدود پانصد متر مربع زمین توصیه میشود.
بحث دیگر هزینه های تغذیه و بهداشت و سلامت خرگوش هاست، بهتر است برای تغذیه خرگوش از مکمل های تجاری این حیوان استفاده کنید تا نیاز حیوان به ویتامین ها و کربوهیدرات ها را تأمین کند؛ به یاد داشته باشید که هیچ گاه به طور ناگهانی رژیم غذایی خرگوش ها تغییر ندهید چرا که باعث ایجاد مشکلات جسمی در خرگوش ها می شود.
ضمناً به جهت لزوم نظافت فضولات خرگوش ها و همچنین رسیدگی های بهداشتی آنها باید تعداد نیروی انسانی کافی را در اختیار داشته باشیم.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای پرورش خرگوش چیست؟
رشد و تکثیر خرگوش بسیار بالاست به طوری که می تواند در 4 ماهگی بالغ شوند و در سال تا 11 بار نیز آبستن شوند که این دوره حدود 28 تا 34 روز طول خواهد کشید. درصد کم چربی و پروتئین بالای گوشت خرگوش آن را به یکی از موارد مصرفی در بازارهای بین المللی تبدیل کرده است.
پیش بینی می شود در دهه های آینده بازار فروش خرگوش رشد چشمگیری را داشته باشد.
معایب پرورش خرگوش چیست؟
یکی از مهمترین چالش های پرورش خرگوش بیماری و مرگ و میر بچه خرگوش هاست که باید با دقت بسیار مورد بررسی قرار بگیرد و به صورت مداوم تحت درمان و کنترل باشند. شما برای پرورش خرگوش باید آمادگی هر گونه اقدام درمانی را داشته باشید چون ممکن است بچه خرگوش ها پس از به دنیا آمدن مشکلات جسمی زیادی داشته باشند که باعث افزایش نرخ مرگ و میر شود. مصرف دارو باید به صورت کنترل شده صورت گیرد تا از عوارض ناشی از آن جلوگیری شود. در صورتی که خرگوش ماده قادر به شیردهی به بچه خرگوش نباشد شما باید امکان تغذیه بچه خرگوش ها را به شکل دستی داشته باشید تا به حفظ و بقای آنها کمک کنید.