راهنمای راه اندازی مزرعه کشت برنج
کشت برنج در استان های شمالی ایران از قدیم الایام رواج داشته است و جز جدایی ناپذیر فرهنگ مردم شمال شده است. البته تا چند سال قبل در استان های اصفهان و خوزستان نیز برنج کشت میشد که به دلیل کم آبی کشور کشت برنج در این استان ها متوقف شده است.
کاشت برنج از جمله محصولات کشاورزی است که به آب فراوانی نیاز دارد. از این رو کاشت برنج در مناطقی صورت میگیرد که بارندگی فراوانی داشته باشد. گیلان و مازندران بیش از ۸۰ درصد برنج مصرفی کشور را تامین میکند و از این نظر نقش مهمی را ایفا میکنند. در استان مازندران بیش از ۲۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری وجود دارد که محصولاتی مانند برنج شیرودی، فجر، ندا، صدری، هاشمی و طارم کشت میشود.
ما در ادامه این مقاله به بررسی تخصصی کاشت برنج و کسب درآمد از این محصول کشاورزی خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
مراحل کشت برنج چیست؟
کشت برنج بیش از شش ماه به طول میانجامد و میتوان آن را به سه مرحله کلی تقسیم کرد، در مرحله اول که پیش از عید آغاز میشود به سراغ آماده سازی مزرعه و خزانه برنج خواهیم رفت تا در مرحله دوم که در اردیبهشت ماه انجام میشود کاشت نشاء برنج انجام شود، و در مرحله سوم که مرحله آخر است برداشت برنج در شهریور ماه انجام شود.
درآمد کاشت برنج چقدر است؟
درآمد کاشت برنج به میزان محصول دهی شما برمیگردد، عواملی مانند آبیاری مناسب، زمین حاصلخیز و نوع برنج شما بسیار در میزان محصول دهی مزارع برنج شما تاثیرگذار است.
اما به طور میانگین از هر هکتار زمین شالیزاری میتوان حدود 350 تا 400 کیلوگرم برنج برداشت کرد.
سود کشت برنج چقدر است؟
سود کشت برنج در واقع با در نظر داشتن قیمت تمام شده محصول و هزینه های جاری این کشت سنجیده میشود، متاسفانه در سالهای اخیر با افزایش قیمت سموم، کودهای کشاورزی، هزینه های ماشین آلات و … سودآوری کشت برنج به شدت کاهش پیدا کرده است و سبب گلایه مندی بسیاری از کشاورزان شده است از همین رو در صورت عدم حمایت های دولتی و جهاد کشاورزی با توجه به قیمت فعلی برنج در کشور و واردات بی رویه و واسطه گری های دخیل در این بازار نمیتوان انتظار سودآوری مناسبی از کشت برنج داشت.
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی شالیزار برنج چقدر است؟
مرحله اول از سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی شالیزار برنج به راه اندازی خزانه برمیگردد که برای هر هکتار نیاز به 20 کیلوگرم برنج، نایلون، 4 بسته کود و راه اندازی مکان مناسب با متریال هایی مانند میله گرد و یا داربست و … دارد.
در مرحله نشا به دو صورت میتوان نشا را انجام داد یا بصورت مکانیزه و یا بصورت دستی که با توجه به نرخ روز کارگر و یا ماشین آلات نشاء تعیین میشود.
به ازای هر هکتار به 50 تا 100 کیلوگرم کود پتاس، 100 کیلوگرم اوره و 100 کیلوگرم تریپ داریم که در سالهای اخیر با جهشهای قیمت های عجیبی در بازار این کودها و سموم کشاورزی مواجه شدهایم.
در مرحله پایانی برداشت برنج است که معمولا با توجه به عرف جامعه و منطقه تعیین میشود و عموماً هم بصورت همان برنج پرداخت میشود.
و در پایان شالی به به کارخانه های شالیکوبی می رود تا فرایند جداسازی دانه های برنج انجام شود، که هزینه آن هم با توجه به عرف منطقه تعیین میشود.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای شغل برنج کاری چیست؟
- محصول پرمصرف در سبد غذایی ایرانیان است
- کالای اساسی در کشور است
معایب شغل برنج کاری چیست؟
- افزایش هزینه کاشت برنج
- قیمت پایین آن در مقایسه با هزینه های کشت
- واردات بی رویه برنج به داخل کشور
- وجود واسطه گری و اخلال در بازار این محصول
- مصرف بالای آب در روش غرقابی