راهنمای راه اندازی کشت گلخانه ای زعفران
زعفران گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان، سردهٔ زعفران که بهعنوان ادویه در آشپزی کاربرد دارد. کلاله و خامه زرشکیرنگ گل زعفران جمعآوری و خشکانده میشود، و از آن برای چاشنی زنی و رنگ دهی غذاها استفاده میشود. زعفران سالهاست که بهعنوان گرانبهاترین ادویه جهان برحسب وزن شناخته میشود.
تولید زعفران در ایران تاریخچهای طولانی دارد و کشت و پرورش آن از قدیم الایام در بیشتر استانهای مرکزی ایران رواج داشته است.
زعفران مهمترین گیاه صادراتی ایران و سلطان گیاهان دارویی جهان بوده و با توجه به اشتغال بیش از ۱۰۰ هزار نفر روز کار در منطقه خراسان رضوی و همین تعداد در سایر نقاط کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است.
حفظ بازارهای جهانی این محصول و بیرقیب ماندن در تولید و صادرات آن عزمی جدی و همهجانبه از سوی مسئولان، کارشناسان و فعالان اقتصادی در بخش خصوصی را میطلبد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند اجرای طرح جامع زعفران در سالهای گذشته میتوانست وضعیت تولید و صادرات این محصول را از آنچه که هست بهتر کند تا امروز کشورهایی مانند چین و افغانستان نتوانند برای ورود به بازارهای جهانی و گرفتن بازارهای هدف ایران گام بردارند.
اما این طرح با عدم تخصیص بهموقع بودجه و اعتبار مورد نیاز مواجه شده و بدون اجرا باقیمانده است. پس یک فرصت و موقعیت عالی برای ورود به شغل پرورش زعفران گلخانهای وجود دارد، دیگه منظر چی هستید شغل از این بهتر؟!!!
بطور کلی کشت زعفران به ۲ صورت قابل انجام است:
۱- کشت و پرورش زعفران در مزارع : در این روش کشت زعفران، پیاز زعفران در خاک کاشته میشود و تا ۱۰ سال محصولدهی این گیاه ادامه دارد.
۲- کشت و پرورش زعفران در گلخانه : در این روش شما به تجهیزات و تخصص بالایی نیاز دارید و در عین حال به درآمد بالایی دست پیدا خواهید کرد
کشت زعفران در مزرعه چه مزایایی دارد؟
در کشت زعفران در زمین و مزارع باید بدانید که پیاز کشت شده حداکثر تا ۱۰ سال قدرت باروری دارد و پس از به دلیل کم شدن سطح مواد معدنی خاک دیگر خاک آن مزرعه مناسب کشت زعفران نیست.
به همین دلیل معمولا کشاورزان زعفران پس از چند سال به سراغ زمین های دیگر میروند و مزارع زعفران خود را به کشت محصولات کشاورزی دیگر اختصاص میدهند.
معمولا در سالهای ابتدایی راهاندازی مزرعه زعفران محصول دهی زمین پایین است.
بطور متوسط برای یک هکتار مزرعه زعفران در سال اول تا ۲ کیلوگرم، در سال دوم تا ۶ کیلوگرم و از سال سوم به بعد تا ۱۰ کیلوگرم برداشت زعفران را پیشبینی میکنند.
کشت زعفران در گلخانه چه مزایایی دارد؟
۱ـ با در اولویت قرار دادن بحران آب در کشور این نوع کشت به خاطر مصرف بسیار کم در آب بهترین روش برای کشت در راستای مدیریت مصرف آب میباشد.
۲ـ در نوع کشت گلخانهای به دلیل استفاده از پیاز درشت و مرغوب و بدون بیماری و نگهداری در بهترین شرایط دمایی و محیطی راندمان بازدهی محصول نسبت به روش کشت سنتی بسیار بالاتر بوده، بهطوریکه برداشت محصول کلاله خشکشده به روش سنتی در هر هکتار سطح کشت به میانگین هفت کیلو بوده این میزان در روش کشت گلخانهای (۱ هکتار سطح کل طبقهای گلخانه) به میانگین ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار رسیده است.
۳ـ در کشت سنتی کلاله گل در معرض برخورد با نور آفتاب بوده که باعث از بین رفتن عطر، قدرت، رنگ دهی و میزان طعم کلاله میباشد.
در روش نوین گلخانهای ما از این مشکل مبرّا شدهایم که این نیز خود باعث کیفیت بسیار بالا در کلاله میشود و با در نظر گرفتن نیاز و رقابت در بازار جهانی و ریزبینی کشورهای برند پسند این امر بسیار مهم است. برداشت زعفران با این کیفیت در بازار جهانی دارای ارزش بالا بوده و چند برابر زعفرانهای دیگر قیمت دارد.
۴ـ در نوع کشت سنتی گل زعفران به خاطر قرار گرفتن در محیط نامناسب و تماس با خاک و کود حیوانی و … دارای بهداشت مناسب نمیباشد.
در روش کشت گلخانهای محیطی بسیار مناسب و بهداشتی و بهدوراز هر نوع آلودگی برگ برنده دیگری در مقایسه با کشت سنتی دارد.
۵ـ در روش سنتی پیاز به مدت بسیار طولانی و چندین سال و بهدوراز دید و دسترسی در زیر خاک دفن شده که موجب افزایش بیماری در پیاز و خاک میشود در کشت نوین پیاز در دسترس بوده و مراقبتهای لازم بهراحتی و سهولت انجام میشود.
۶ـ در حال حاضر با مشکل بیکاری در کشور به دلیل خشکسالی و … مواجه هستیم کشت نوین زعفران باعث بهکارگیری نیروی کار بیشتر و اشتغالزایی در کشور میشود که خود امری ضروری و بسیار مفید میباشد.
۷ـ این نوع کشت نوین را نیز میشود در فضای محدود بهصورت طبقاتی انجام داد و نیاز به زیر کشت بردن اراضی بسیار نیست. ده هزار مترمربع را میشود در یک محیط هزار متری اجرا نمود.
ما در ادامه این آموزش به بررسی تخصصی کشت زعفران و پرورش سلطان گیاهان دارویی خواهیم پرداخت؛ پس همراه ما باشید.
زعفران چیست؟
گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان، سردهٔ زعفران که بهعنوان ادویه در آشپزی کاربرد دارد. کلاله و خامه زرشکیرنگ گل زعفران جمعآوری و خشکانده میشود، و از آن برای چاشنی زنی و رنگ دهی غذاها استفاده میشود. زعفران سالهاست که بهعنوان گرانبهاترین ادویه جهان برحسب وزن شناخته میشود.
کشت زعفران گلخانهای
اولین گام انتخاب روش کشت گلخانهای زعفران است. برای کشت این طلای سرخ چندین راه متنوع پیش روی شماست که شما میتوانید با در نظر گرفتن موقعیت و شرایط خود به انتخاب یکی از آنها بپردازید:
- کشت ایروپونیک یا هواکشت
- پرورش زعفران گلخانهای به روش هیدروپونیکی
درآمد کشت زعفران گلخانه ای چقدر است؟
درآمد کشت زعفران گلخانه ای بسیار بالاست اما برای در نظر داشتن میزان دقیق تری از این درآمد لازم است بدانید که این درآمد با سطح زیر کشت شما رابطه مستقیم دارد، برای یک گلخانه 1000 متری در سال اول میتوانیم انتظار 5 تا 7 کیلو زعفران راد داشته باشیم.
سود کشت زعفران گلخانه ای چقدر است؟
در کنار درآمد بسیار خوب کشت زعفران گلخانه ای اما باید هزینه های آن را نیز در نظر داشته باشیم، هزینه های جاری این کسب و کار میتواند شامل خرید پیاز زعفران، آزمایش خاک و آماده سازی زمین، خرید کود و سموم لازم و … باشد.
بسیاری از این هزینه ها تنها یکبار انجام میشود و تا 7 سال آینده لازم به تکرار نیست اما به هزینه های جاری مانند هزینه آب پاشی، غنی سازی خاک، محلول پاشی، وجین و سموم، هزینه برداشت و فرآوری محصول است.
که با نوجه به این هزینه ها سود خالص کشت زعفران گلخانه ای محاسبه خواهد شد.
راهنمای انتخاب شغل کاشت زعفران گلخانه ای
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی کشت زعفران گلخانه ای چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی کشت زعفران گلخانه ای شامل هزینه های آماده سازی و تجهیز محیط گلخانه و همچنین خرید پیاز و یا انتقال آن پس از گلدهی و هزینه های جانبی و … میشود.
اما سرمایه اولیه لازم برای راه اندازی گلخانه کشت زعفران با توجه به ابعاد گلخانه میتواند متغیر باشد اما بهتر است این گلخانه به صورت قفسه بندی باشد تا بتوان سینی های حاوی پیاز زعفران را در آنها قرار داد.
گلخانه برای استفاده از سیستم جریان هوا و دستگاه های سرمایشی و گرمایشی نیاز به کانال کشی دارد، این کانال ها با توجه به شکل محیط گلخانه و متراژ ان میتواند متفاوت باشند.
ما در ادامه به بررسی تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی گلخانه کشت زعفران خواهیم پرداخت.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای شغل کشت زعفران گلخانه ای چیست؟
- در روش کشت گلخانه ای می توانیم زعفران را در اقلیم هایی کشت کنیم که تا پیش از این ممکن نبوده است
- امکان کنترل کامل بر شرایط محیط کشت
- صرفه جویی در سم، کود و آب
- کیفیت بالای زعفران در مقایسه با کشت در زمین
- تقاضای بالای زعفران در بازارهای داخلی و خارجی
- امکان صادرات زعفران و ارزآوری برای کشور
- پایین بودن مصرف آب در کشت زعفران با وجود شرایط خشکسالی در کشور
معایب شغل کشت زعفران چیست؟
- هزینه اولیهی بالای راه اندازی گلخانه و کشت زعفران
- نیاز به تخصص در زمینه کشت زعفران
- گسترش سریع بیماری و آفات در کشت گلخانه ای