راهنمای راه اندازی پرورش گوسفند
در سالهای اخیر پرواربندی گوسفند به دلیل بازار فروش تضمینی و ریسک کم، طرفداران بسیاری پیدا کرده و با استقبال عمومی مواجه شده است. از مزیت های اقتصادی این کسب و کار می توان به اشتغال زایی در مناطق مختلف، تولید گوشت مرغوب و پشم اشاره نمود.
گوسفند در مقايسه با ساير حيوانات به جيره نگهدارى کمترى احتياج دارد و بيشتر غذاى دریافتی را صرف رشد و نمو مىکند. همچنین نسبت به سایر دامها مثل بز و یا طیور، مقاومت خوبی به بیماریها و شرایط نامناسب رطوبتی و دمایی دارد.
بنابراین میزان تلفات در این دام بسیار پایینتر بوده و ریسک ضرر اقتصادی از این جهت برای دامدار کمتر است. پرواربندی گوسفند نیاز به تجهیزات ارزان قیمتی داشته و به دلیل ریسک کم و بازگشت سریع سرمایه در کوتاه مدت، از جذابیت مالی مطلوبی برخوردار است.
اگر علاقمند به شغل پرورش گوسفند یا پرواربندی گوسفند هستید حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید
درآمد پرورش گوسفند چقدر است؟
درآمد پرورش گوسفند با توجه به تعداد راس گوسفندان، شیوه نگهداری، میزان فروش و … میتواند متفاوت باشد به همین دلیل ما در ادامه به بررسی میزان سود پرورش گوسفند خواهیم پرداخت.
سود پرورش گوسفند چقدر است؟
معمولاً زمانی که میخواهیم سود پرواربندی را محاسبه کنیم هزینههای نگهداری و خوراک را از کل سوددهی طرح کم میکنیم و بدین ترتیب میزان سوددهی پرورش گوسفندان مشخص میشود.
ازآنجاییکه برهها به نسبت بقیه دامها به جیره کمتری نیاز دارند و خوراکی که مصرف میکنند صرف رشد و پرورش آنها میشود بنابراین در بین سایر حیوانات پرورشی گوسفند میتواند سوددهی به بیشتری داشته باشد.
عواملی که سود دهی کار را بیشتر میکند هزینههایی است که شما برای راهاندازی کارتان صرف میکنید مثل ساخت و سازی که انجام میدهید یا اینکه اجاره کنید و یا اینکه تعداد نیروی کاری که داشته باشید.
راهنمای انتخاب شغل پرواربندی گوسفند
پرورش گوسفند یا پرواربندی گوسفند چیست؟
به طور خلاصه در پروسه پرواربندی، یک دام لاغر و سبک وزن را در مدتی مشخص تبدیل به یک دام چاق میکنند. این شغل نیز سود خوبی دارد که پس از کسر هزینههای نگهداری و خوراک گوسفند، به دست میاید. اکثر روستاییان و عشایر هستند که شغل پرواربندی را در میان دیگر شغلهای خود انجام میدهند؛ چرا که آنها تجربه خوبی در این زمینه دارند.
البته پرواربندی نیز مانند شغلهای مشابه خود نیاز شدید به تجربه دارد. پرورش گوسفند، پرواربندی گوسفند یا نگهداری گوسفند، همه اینها به معنای یک شغل پر زحمت بودند که شاید در ظاهر نیازی به علم و تخصص زیاد نداشت، اما سخت بود. تا جایی که شاید نیاز به مراقب شبانه روزی از گوسفندان باشد.
شاید هنوز هم فکر کنید که این شغل محدود به روستاییان و عشایر باشد، اما در حال حاضر دیگر اینطور نیست. تحولات صنعتی که در جامعه اتفاق افتاد، مسیر شغلهای زیادی را عوض کرد و بسیاری از مشاغل را از حالت سنتی و محدود درآورد. اکنون پرواربندی، نگهداری و پرورش گوسفند یکی از مشاغل بزرگ در مقیاس صنعتی است.
طی سالهای اخیر پرورش و پرواربندی گوسفند و بز علاوه بر روستائیان، تبدیل به شغل دوم برخی مردم شهرنشین شده است. حتی این شغل تبدیل به شغل اصلی برخی از شهرنشینها شده است که علت آن سود و پتانسیل بالای این صنعت.
در واقع در حالت صنعتی پرواربندی و پرورش گوسفند، محل پرورش گوسفند را کوچکتر و محدودتر میکنند و با استفاده از تجهیزات نوین و صنعتی، علم تغذیه صنعتی و خوراک آماده دام (یعنی کنسانتره به جای غذای طبیعی مانند علف و جو که در مراتع و در حالت سنتی به گوسفندان میدهند) سریعتر و با کیفیت بیشتر به نتیجه میرسند. همچنین علم ژنتیک نیز با ممکن کردن چندقلوزایی و اصلاح نژاد، هزینه تولید را چند برابر کاهش داده است.
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی پرورش گوسفند چقدر است؟
راه اندازی گوسفند داری حرفه ای مشمول دو دسته هزینه ثابت و جاری است. هزینه های ثابت عبارت اند از:
- زمین
- ساختمان
- ماشین آلات و تجهیزات
- هزینه های جاری، موارد زیر را شامل می شود:
- خرید دام
- هزینه خوراک
- بیمه
- سایر هزینه های مالی
متراژ مورد نیاز برای 25 راس بره پرواری حدود 72 متر مربع است.
گوسفند در مقایسه با سایر دامها به جیره نگهداری کمتری احتیاج دارد و بیشتر غذایی را که دریافت میکند صرف تولید رشد و نمو خود مینماید. به همین سبب در بیشتر کشورهای دنیا از نظر اقتصادی در رتبه اول قرار دارد.
اینکه سرمایه اولیه به چه میزان باید باشد به عوامل مختلفی بستگی دارد مثلاً تعداد گوسفندانی که می خواهید بخرید یا زمینی که قصد خرید یا اجاره و رهن یا خرید آن را دارید تعداد نیروی مشغول به کار و … .این به همت و تلاش و سرمایه شما بستگی دارد.
با 30 میلیون هم میشه در این شغل سرمایه گذاری کرد، با یک میلیارد هم میشه پرواربندی بره را شروع کرد. پس طیف سرمایه هیچ مشکلی در کار شما اختلالی ایجاد نمیکند.
هزینه خوراک هر راس گوسفند
به طور میانگین تقریبا در یک دوره پروار 90 روزه از وزن حدود 27 تا 30 به وزن حدود 45 تا 50 کیلو گرم میانگین به صد تا صدو بیست هزار تومان خوراک برای یک راس دام با توجه به جیره بالا نیاز است.البته این مقدار محاسباتی میانگین و با توجه به مقدار جیره می باشد.چون به هیچ وجه نمی توان مقدار دقیق برای خوراک هر دام در نظر گرفت
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای شغل پرورش گوسفند چیست؟
گوسفند حیوانی با قابلیت زندگی در شرایط سخت و آب و هوای متغیر میباشد که با کمترین جیره غذایی امکان ادامه حیات را دارد.
برای تامین خوراک گوسفندان میتوان زمین های نامرغوب و نامناسب را با کاشت علوفه مصنوعی قابل استفاده کرد.
ایجاد جایگاه پرورش گوسفندان ارزان بوده و خرج چندانی ندارد. و از طرفی برخلاف پرورش گاو و طیور نیازی به تجهیزات خاص ندارد.
گوسفند حیوانی است که در تمام طول سال می توان فرآورده های حاصل از آن را به فروش رسانید و به همین دلیل پرورش آن سود بسیار خوبی خواهد داشت.
بازگشت سرمایه در این کسب و کار سریع است. مثلا یک بره سه ماه پس از تولد به وزن مناسب برای فروش می رسد.
از کود گوسفندان می توان برای تقویت خاک مخصوصا در زمین های مناطق مرتفع استفاده کرد زیرا در این مناطق معمولا خاک غنی نمیباشد.
از دیگر فرآورده های گوسفند، پشم آن میباشد که قابل نگه داری در انبار به مدت طولانی و یا ارسال به مناطق دور میباشد.
اگر پشم حاصل از گوسفندان به روش شیمیایی شسته شود چربی از آن به دست می آید که لالولین نام دارد. این چربی به عنوان مخلوط کننده برای ساخت کرم های آرایشی و درمانی کاربرد دارد.
معایب شغل پرورش گوسفند چیست؟
گوسفند نیاز به مراقبت و محافظت دارد تا مورد حمله جانورانی همچون گرگ و سگ وحشی قرار نگیرد.
مکان پرورش گوسفندان باید مرتبا خشک و ضدعفونی گردد تا دچار بیماری های عفونی و انگلی نشود و از این جهت آسیب پذیر است.
امروزه الیافی مصنوعی در بازار وجود دارد که به روش های صنعتی از ترکیبات شیمیایی و رزین به دست می آید و این پشم های مصنوعی رقیبی جدی برای پشم حاصل از گوسفند است.
یکی از چالش های پیش روی دامدارن، افزایش قیمت نهاده های دامی و علوفه در سالهای اخیر است. متاسفانه بروز خشکسالی در کشور و نبود نهاده های دامی با قیمت مناسب، موجب شده که هزینه تولیدات دامی با افزایش روبرو شده و حتی بسیاری از دامداران، فعالیت اقتصادی خود را تعطیل نمایند.
نبود جیره غذایی کافی و مناسب برای گوسفندان، بر میزان تولیدات دامی تاثیرات منفی بر جای میگذارد. یکی از ملموس ترین این تبعات منفی، افزایش نرخ گوشت گوسفندی است. گفتنی است در 6 ماهه نخست سال 1399 به دلیل عدم تخصیص ارز کافی برای واردات نهاده های دامی ( به ویژه جو و کنجاله سویا)، میزان واردات نسبت به مدت مشابه کاهش چشمگیری داشت.
تحلیل شغل پرورش گوسفند
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
روشهای نگهداری گوسفندان:
- پرورش گوسفند پرواری (تامین گوشت)
- پرورش گوسفندان داشتی (نگهداری گله)
در روش نگهداری به روش داشتی لازم است که شما گوسفندان را به مدتی طولانیتری نگهدارید با تکثیر و افزایش تعداد برهها، در این روش شما گوسفندان را در سالن نگهداری نمیکنید و لازم است که زمین و مراتعی برای خوراک گوسفندان در دسترس داشته باشید.
نژادهای مختلفی از گوسفندان برای پرورش وجود دارد که هر یک از این نژادها در یک محیط و شرایط خاص آب و هوایی میتوانند بهخوبی رشد کنند.