راهنمای راه اندازی مزرعه گندم
در کشور ما کاشت گندم از قدیم الایام رواج داشته است و به عنوان غذای اصلی مردم و نشانهای از برکت خداوند بوده است. در حال حاضر نیز نه تنها در ایران بلکه در دنیا گندم به عنوان یکی از اقلام حیاتی در صنایع غذایی محسوب میشود.
به خصوص با بحران های غذایی حال حاضر در جهان هر روز بر ارزش این ماده غذایی افزوده میشود. امروزه ۱۵ تا ۲۰ مصرف غذایی مردم دنیا از طریق کشت گندم تامین میشود.
یکی از ویژگی ممتاز گندم قابلیت کشت آن در مناطق سردسیر و خاک شور است که باعث شده در تمام دنیا کاشت گندم رواج داشته باشد. به طور معمول کاشت گندم به دو روش آبی و دیمی انجام میپذیرد. که در ایران بخاطر کمبود منابع آبی معمولا به صورت دیمی کشت میشود. میانگین تولید گندم در روش آبی ۵ تن به ازای هر هکتار و در روش دیمی ۱.۵ تن در هر هکتار برآورد شده است.
در ایران به دلیل نیاز بالای کشور به گندم، دولت همه ساله با خرید تضمینی از کشاورزان و اعطای وام بانکی و کود شیمیایی و بذر به صورت یارانه ای به کشاورزان سعی در تامین گندم مورد نیاز از طریق تولید در داخل کشور میکند.
ما در این آموزش برای کشت گندم و کسب درآمد از این طریق سطح زیر کشت را ۱۰۰ هکتار در نظر گرفتهایم. پس برای آموزش احداث مزرعه کاشت گندم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
درآمد کاشت گندم چقدر است؟
درآمد کاشت گندم با توجه به مساحت زیر کشت، میزان محصول دهی مزرعه، قیمت تعیین شده دولت و جهاد کشاورزی و یا تعاونی روستایی برای خرید و … است. در بحث سود کاشت گندم بیشتر در خصوص میزان سودآوری این محصول و پتانسیل های درآمدزایی کشت گندم صحبت خواهیم کرد.
سود کاشت گندم چقدر است؟
سود کاشت گندم با توجه به شرایط اقلیمی و نحوه کشت در روش های آبی و دیمی متفاوت است. همانطوری که گفتیم در روش آبی انتظار محصول دهی 5 تن به ازای هر هکتار و در روش دیمی 1.5 تن در هکتار را داریم. اما در کشاورزی آن هم کشت گندم که یک محصول اساسی است و در سطح کلان کشت و خریداری میشود مشکلات زیادی وجود دارد.
در بیشتر نواحی ایران کشت گندم به صورت دیمی انجام میپذیرد و در صورت عدم بارندگی مناسب با کاهش چشمگیر محصول روبرو هستیم به طوری که میزان محصول دهی در هر هکتار تا 500 کیلوگرم نیز کاهش مییابد.
از سوی دیگر مشکلاتی مانند آفات و افزایش علف های هرز به دلیل عدم سمپاشی استاندارد و همینطور کاهش کیفیت محصول به جهت عدم الگوی کود دهی مناسب می تواند حتی همین میزان محصول دهی را با مشکل مواجه کند.
این در حالی است که هزینه های جاری برای به عمل آوردن دانه های گندم تا برداشت آن، هر سال در حال افزایش است و در صورت عدم هماهنگی و همکاری دستگاه های دولتی در مراحل کاشت تا برداشت گندم، میتواند کشاورزان را با ضررهای بسیاری روبرو کند.
مطمئناً کشت گندم به دلیل تامین نیاز اساسی جامعه به غذا یک امر مهم و حیاتی است و در صورت هماهنگی و حمایت های دستگاههای دولتی، وزارت جهاد کشاورزی و تعاونی های روستایی می تواند به یک محصول پرسود برای کشاورزان تبدیل شود.
و بخش بزرگی از نیاز کشور به واردات گندم از سایر کشورها را برآورده سازد.
راهنمای انتخاب شغل کشت گندم
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه کاشت گندم چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه های کشت گندم شامل خرید و یا اجاره زمین مناسب، شخم زدن و آماده سازی زمین، خرید بذر برای کشت، کوددهی و سمپاشی، برداشت و … است.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای کاشت گندم چیست؟
- در صورت مساعد بودن شرایط اقلیمی و کشت در سطح گسترده میتواند سودآوری مناسبی داشته باشد
- به گفته دولت خرید گندم به صورت تضمینی انجام می شود
- یکی از اساسی ترین نیازهای غذایی کشور و دنیاست
معایب کاشت گندم چیست؟
- وابستگی کشت دیمی به بارندگی های فصلی
- هزینه های بالای سموم و کودهای شیمیایی
- هزینه های بالای ماشین آلات و گازوئیل و عدم حمایت دولتی در این بخش
- افزایش علف های هرز به واسطه عدم سمپاشی مناسب و کاهش کیفیت محصول نهایی برای فروش
- نبود امکانات درو در بسیاری از مناطق
- ناهماهنگی ها و عدم همکاری دستگاه های دولتی با کشاورزان
- به صرفه نبودن قیمت خرید تعیین شده از سوی دولت