راهنمای کاشت هل در ایران
اگر علاقهمند به کشاورزی و پرورش گیاه ادویه جات هستید و قصد راهاندازی شغل پرسود را دارید ، راهاندازی شغل پرورش هل مناسب شماست
هل یکی از ادویههای معطر است که بهعنوان ملکه ادویهها شناختهشده است؛ این چاشنی پرطرفدار بعد از زعفران و وانیل یکی از گرانقیمتترین ادویهها شناختهشده است؛ البته از این ادویه معطر فقط در چای، غذاها و دسرها استفاده نمیشود بلکه خواص گیاهی و دارویی آن نیز در طب سنتی اهمیت دارد.
این گیاه به نام الا معرفیشده است. از میوههای هل در صنایع غذایی، شیرینی سازی، نوشابهسازی و صنایع تولید نان استفاده میشود. در چای نیز عنوان طعمدهنده و ضد نفخ استفاده میشود.
اگر قبل از این به فکر راه اندازی شغل پرورش هل افتاده بودید و دنبال یه آموزش صفر تا صد راه اندازی پرورش هل می گشتید در مسیر درستی قرار گرفته اید . در این مقاله تمام تمامی مواردی که برای راه اندازی پرورش هل نیاز دارید رو در قالب صفر تا صد راه اندازی پرورش هل در اختیارتون قرار میدم
درامد کاشت هل چقدر است؟
درآمد کاشت هل با توجه به میزان تولید شما محاسبه میشود، البته که میزان باروری گیاه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی شما بستگی دارد و به همین سبب درآمد کاشت هل در مناطق مختلف بسیار متفاوت است، هر گیاه هل در سال میتواند تا 200 گرم هل خشک شده تولید کند که برای یک سال در یک مزرعه هل به مساحت یک هکتار می توانیم انتظار برداشت هل بین 100 تا 170 کیلوگرم را داشته باشیم.
در حال حاضر در سال 1402 با توجه به کیفیت هل میتوان آن را از قرار هر کیلو یک میلیون چهارصد هزار تومان تا دو میلیون تومان قیمت گذاری کرد.
سود کاشت هل چقدر است؟
سوددهی شغل پرورش هل به عوامل متعددی واسطه است مانند شرایط منطقه ای و محیطی و روش پرورش
هر گیاه هل بهطور متوسط سالانه 200 گرم وزن خشک میوه تولید میکند. همچنین مقدار عملکرد محصول این گیاه را بین 130 تا 200 کیلوگرم در هکتار گزارش کردند.
اما با توجه به شرایط مختلف، این مقدار متغیر است و میتواند تغییر کند. قیمت هر یک کیلو هل در بازار بهطور متوسط 150 هزار تومان است که این مقدار میتواند تغییر کند. پس با توجه به عملکرد محصول و کسر هزینههای تولید میزان درآمد این محصول مشخص میشود.
راهنمای انتخاب شغل پرورش هل
هل چیست؟
هل گیاهی است بومی جنوب شرق آفریقا که بهصورت وحشی و پرورشی میروید. هل در واقع از خانواده زنجبیلها است و انواع مختلفی دارد که از ویژگیهای آن میتوان به معطر بودن و خاصیت دارویی آن اشاره کرد.
هل نیز یکی از ادویههای گران و پرطرفدار دنیا است.
جایگاه هل در بازار ایران
از آنجا که هل یکی از گرانترین، لوکسترین و خوش عطرترین ادویهها در دنیاست، بیشک استفاده از آن در هر غذا، شیرینی، دسر و دمنوشی سطح کیفی آن محصول را بالاتر میبرد و بر قیمت آن میافزاید.
از ادویه هل به دلیل عطر و طعم بینظیرش در پخت انواع غذا، شیرینیجات و دسرها؛ که شله زرد بین ما ایرانیها معروفترین دسر بهحساب میآید، کاربردهای بسیاری دارد.
بد نیست بدانید ادویه هل به دلیل زیبایی ظاهری نیز جایگاه مهمی در هنر تزئین شیرینیجات دارد.
به همین دلیل انواع مختلفی از این ادویه در بازار بستهبندیشده و به مصارف مختلف میرسد.
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه پرورش هل چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی مزرعه پرورش هل به غیر از تهیه زمین آن معمولاً یکی از مشاغل زراعتی با سرمایه پایین است، برای راه اندازی مزرعه پرورش هل باید زمین مناسبی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری داشته باشیم، آزمایش آب و خاک، آماده سازی زمین، کشت نهال، آبیاری و … همگی جز مراحلی است که میزان سرمایه اولیه شما را برای شروع این کار تعیین میکند.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
لیست محصولات پرورش هل
مزایای شغل پرورش هل چیست؟
- حاشیه سود خوبی دارد
- پرورش گیاه هل تقریباً بیدردسر است و نیاز به آبیاری هر چند روز دارد (بستگی به رطوبت خاک دارد)
- هزینه تولید پرورش هل خیلی پایین است (البته جدا از هزینه زمین)
معایب شغل پرورش هل چیست؟
- هزینهی برداشت محصول بالاست چون باید توسط شخص برداشت شود
- نیاز به متراژ زمین حداقل یک هکتار دارد تا کسبوکار صرفه اقتصادی داشته باشد
تحلیل شغل پرورش هل
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
آشنایی با هل
هل (Cardamom ) در واقع میوهای کوچک از خانواده زنجبیلها است که انواع گوناگونی از جمله هل سیاه، هل سفید و هل سبز رادار است که البته نوع سبز آن به دلیل عطر تندش محبوبیت بیشتری دارد.
هل بهعنوان یک طعمدهنده و چاشنی خوشبو در بسیاری از مواد غذایی از جمله غذاها،شیرینیها و همچنین مرباها مورد استفاده قرار میگیرد. از هل نیز در چای به خاطر طعمش و به دلیل خاصیت ضد نفخ بودن آن استفاده فراوانی میشود
ارتفاع درخت ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر و بعضیها دارای اعضاء چوبی تا ۳ متر ارتفاع و شاخههای هوایی و برگهای متناوب نوکتیز با گلهای ریز سفید مانند گل باقلا و میوه آن کوچک ناشکوفا (پوشینهدار) بهقدر بند انگشت با پوست تیرهرنگ و دانههای متعدد میباشد. هل سیاه هم از همین خانواده محسوب میشود.
خواص درمانی هل سبز :
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. مطابق این نظر جویدن دانههای هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، میتواند بوی نامطبوع دهان را نیز خنثی کند.
مصرف دمکرده آن مفرح، مقوی معده لطیف و بادشکن است. دانههای هل خواص گرما بخشی داشته و معده و رودهها را تقویت میکنند. هل اشتها را تحریک میکند و عمل هضم غذا را بهبود میبخشد.
نوشیدن دمکرده داغ آن موجب تسکین کولیت، سوء هاضمه، نفخ، حالت تهوع و بیحالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده میشود. یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است.
ازاینرو میتوان آن را به محصولات لبنی و پودینگها افزود تا اثر شیر را که موجب تشکیل خلط در گلو میشود خنثی کرده و به هضم آن نیز کمک کند. دانههای هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوسها و برونشها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک میکنند.
هل چنانکه ذکر شد خواص گرمابخش و انرژیزا دارد ازاینرو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان ازدسترفته کمک میکند، اضطراب و نگرانی را کاهش میدهد و در رفع افسردگی موثر است.
هل همچنین کلیهها را تقویت میکند و گفته میشود برای درمان شبادراری کودکان مفید است. البته مصرف زیاد آن تپش قلب را افزایش میدهد.
پرورش هل
منطقه مناسب:
هل در مناطق گرم و حاره و بهدوراز بادهای شدید بهتر رشد میکند. پس در انتخاب منطقه باید به این نکات توجه شود.
خاک مناسب:
از خاکهای سنگین رسی و لوم رسی دارای زهکش مناسب برای کاشت گیاه هل استفاده میشود.
نور مناسب:
این گیاه به مکانی دارای نور کافی اما بهدوراز تابش مستقیم نور خورشید نیاز دارد. همچنین در سایه سایر درختان نیز میتواند رشد کند.
دمای مناسب:
دمای مناسب برای رشد این گیاه 26 درجه سانتیگراداست اما در دماهای بالاتر نیز بهخوبی میتواند رشد کند. همچنین دمای مناسب برای جوانهزنی گیاه هل 10 درجه سانتیگراداست.
میزان آبیاری:
میزان آبیاری در این گیاه با توجه به رطوبت خاک و دمای هوا تعیین میشود. گیاه هل گیاهی رطوبت پسند است اما نباید مقدار آبیاری و رطوبت خاک خیلی زیاد شود.
میزان آبیاری بهطورمعمول در تابستانها دو بار در هفته و در زمستانها هر ده روز یکبار است و در صورت کاهش دما این مقادیر تغییر خواهد کرد.
روش تکثیر:
این گیاه به دو روش رویشی و زایشی تکثیر مییابد. اما استفاده از روش زایشی از طریق بذرهای تازه و قهوه ایی رنگ روش بهتری برای تکثیر این گیاه است.فقط بایستی از بذرهای تازه و سالم استفاده کرد و از بذرهای کهنه که قدرت جوانهزنی ندارند نباید استفاده کرد.
زمان کشت:برای کاشت هر گیاهی باید بهترین زمان را انتخاب کرد. بهترین زمان کاشت هل اواخر تابستان و در پاییز است.
زمان برداشت:
زمان برداشت میوه گیاه هل به شرایط اقلیمی و نوع رقم بستگی دارد و بهطورمعمول در اواسط تابستان شروع و تا اواسط زمستان برداشت محصول انجام میشود.
پس از برداشت محصول، خشککردن یکی از مهمترین مراحل است. زیرا نقش مهمی در کیفیت و بازارپسندی محصول دارد.
روش کاشت هل:
با رعایت کردن نکاتی که در بالا به آنها اشاره کردیم بایستی با فراهم کردن بذرهای سالم و تازه، آنها را به مدت 24 ساعت در آب خیساند تا جوانهزنی آنها سریعتر شود.
سپس بذرها را بر روی سطح خاک مناسب قرار دهید و با پوشش نازکی از خاکبرگ بذرها را بپوشانید و خاک را مرطوب کنید. دقت کنید که میزان رطوبت خاک زیاد و گلآلود نشود.
بذرهای هل دیر جوانه میزنند و ممکن است 4 تا 8 هفته به طول بیانجامد پس بهتر است صبور باشید. گلهای این گیاه معمولاً از فروردین تا شهریور با توجه به شرایط اقلیمی ظاهر میشوند. همچنین از زمان جوانه زدن بذور تا بالغ شدن و تولید محصول دو تا سه سال زمان نیاز است.
در کدام منطقه از ایران میتوانیم پرورش دهیم؟
هر منطقهای در کشور ما با شرایط دمایی مذکور میتواند مناسب برای کشت این گیاه باشد.
البته باید میزان بارندگی را نیز در نظر گرفت. هم باید سایر نکاتی که در مورد شرایط مناسب رشد این گیاه وجود دارد را برای رشد بهتر گیاه هل و بهدست آوردن حداکثر عملکرد در نظر گرفت.
البته لازم است قبل از کشت در سطح وسیع هر محصولی، آن را در سطح اندک کشت کرد و در صورت موفقیتآمیز بودن نتیجه، آن را در سطح وسیع کشت کرد.