راهنمای راه اندازی اقامتگاه بومگردی
ایران جزء ۵ کشوری است که بیشترین تنوع زیستی در سراسر دنیا را دارد؛ اما با این وجود تنها نیم درصد از سهم گردشگری در تجارت جهانی (که حدود هفت درصد است) به کشورمان اختصاص دارد؛ در بین تنوع بالای جذابههای توریستی، امروزه بومگردی به یکی از بخشهای مهم صنعت گردشگری تبدیل شده است و یکی از راه های کسب درآمد در این حوزه گردشگری راهاندازی اقامتگاه بومگردی در مناطق توریستی ایران است.
این روزها بسیاری از افراد که سفر میکنند دیگر سراغ هتلهای لوکس در شهرها نمیروند. گردشگران خارجی که به ایران سفر میکنند دوست دارند به نقاط بکر و سرسبز ایران بروند و در اقامتگاههای بومگردی سکونت کنند و با آداب و رسوم محلی آنجا و مهماننوازی آنها آشنا شوند. به همین خاطر در چند سال اخیر اقامتگاههای بومگردی جایگاه ویژهای پیدا کردهاند و رقابت در بین آنها زیاد شده است. به همین بسیاری از افرادی که خانه روستایی که در موقعیت توریستی و تفریحی واقع شدهاند به فکر راه اندازی اقامتگاه بومگردی افتادهاند تا بتوانند از این موقعیت برای کسب درآمد استفاده کنند.
اگر شما هم خانهای در روستای بکری دارید و میخواهید یک اقامتگاه بومگردی بسازید پیشنهاد میکنم تا با راه اندازی اقامتگاه بومگردی همراه ما باشید. ما در این مقاله با نگاهی اقتصادی به سراغ ساخت اقامتگاههای بومگردی خواهیم رفت و به صفر تا صد اقامتگاههای بومگردی و از میزان درآمد آنها تا هزینه ساخت اقامتگاه بومگردی و … خواهیم پرداخت.
درآمد راه اندازی اقامتگاه بومگردی چقدر است؟
درآمد ماهیانه بستگی به سطح کار و موقعیت مکانی اقامتگاه دارد
بهطور مثال هزینه اجاره یک روزه سوئیت یک اقامتگاه بهطور متوسط چیزی بین 300 تا 500 هزار تومان است و در کنار این به ارائه سرویس غذا و … میپردازید که درآمد را چندین برابر میکند
سود اقامتگاه بومگردی چقدر است؟
سوددهی این شغل بسیار بالاست چون جزء مشاغل خدماتی ، تفریحی محسوب میشود و معمولا مردم در زمان تفریح خیلی راحت و خوب پول خرج میکنند
در حالت کلی این شغل از مشاغل با سوددهی بالاست
راهنمای انتخاب شغل اقامتگاه بومگردی
اقامتگاه بوم گردی چیست؟
اقامتگاههای بومگردی اماکنی هستند که در محیطهای طبیعی و بومی با رعایت بالاترین سطح ممکن ضوابط زیستمحیطی و به شکلی سازگار با معماری بومی، بافت تاریخی و سیمای طبیعی منطقه تأسیس میشوند و چون گردشگران در این مکانها تجربههای تازهای را کسب میکنند، اهمیت بالایی دارد
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی اقامتگاه بومگردی چقدر است؟
ساخت و راهاندازی اقامتگاه بوم گردی نیاز به هزینه بالا و پیگیری زیادی دارد ولی پیش از هر کاری شما باید مکانی را برای این کار در نظر بگیرید.
این مکان باید بهگونهای باشد که مشتریان زیادی در طی سال به آن مراجعه کنند تا هزینههای بهعملآمده در این مسیر، جبران شود. ازجمله هزینه ساخت و راهاندازی اقامتگاه بوم گردی عبارت است از:
- هزینه اخذ مجوز
- هزینه زمین
- هزینه محوطهسازی ساختمان
- هزینه ثانویه
- هزینه خرید مواد اولیه
- طراحی داخلی اقامتگاه
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
هزینهی ساخت | 200 میلیون تومان | 1 میلیارد تومان |
تجهیزات و دکوراسیون | 50 میلیون تومان | 100 میلیون تومان |
زیبا سازی اقامتگاه | 50 میلیون تومان | 200 میلیون تومان |
مزایای شغل اقامتگاه بومگردی چیست؟
- حاشیه سود و بازار بسیار خوبی دارد
- خدمات متنوعی ارائه میدهید که درآمد را چند برابر میکنداجاره سوئیت، تهیه غذا، تور گردشی و…)
معایب شغل اقامتگاه بومگردی چیست؟
- نیاز به ملک و موقعیت مکانی متناسب با قوانین دارید
- اخذ مجوز و پروانه کسب کمی دشوار است و پروسه زمان بری دارد
- نیاز به مدیریت 24 ساعته دارد همچنین مسئولیت ایمنی و سلامت گردشگران به عهده شماست
تحلیل شغل اقامتگاه بومگردی
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
مجوز اقامتگاه بوم گردی را چطور تهیه کنیم؟
در ادامه شرایط تاسیس اقامتگاه بوم گردی را بررسی میکنیم:
شرایط اولیه دریافت مجوز اقامتگاه بومگردی
حداقلهای شرایط و مشخصات آن با استناد به دو «آییننامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجهبندی و نرخگذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر فعالیت آنها»، «دستورالعمل احداث و بهرهبرداری از اقامتگاههای بوم گردی» و نظرات و پیشنهادات فعالان و متخصصان حوزه بوم گردی تعیینشده که اداره کل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری، و دفتر همکاری و توافقهای ملی گردشگری معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی آن را تهیهکرده و دیماه سال ۹۳ تصویب و ابلاغشده است. در این تصویبنامه درباره مکان و موقعیت اقامتگاه بوم گردی گفتهشده یک اقامتگاه بوم گردی باید در هر سطح و درجهای با معماری بومی و رعایت اصول زیستمحیطی سازگار باشد و امکان اقامتی ایمن را برای گردشگران فراهم کند
فرایند صدور مجوز ساخت اقامتگاه بومگردی
صفر تا صد صدور مجوز ساخت اقامتگاه بوم گردی در چند مرحله انجام میشود. در گام نخست متقاضی باید درخواست کسب مجوز اقامتگاه بوم گردی را به همراه مدارک به اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان ارائه دهد و موافقت اصولی را از کمیسیون بوم گردی این اداره دریافت کند. متقاضیان در برخی استانها میتوانند درخواست خود را برای کسب مجوز اقامتگاه بوم گردی بهصورت اینترنتی و از طریق سامانه خدمات الکترونیک وزارت میراث فرهنگی به نشانی myst.mcth.ir ثبت کنند.
در این مرحله کارشناس طبیعتگردی از محل واحد بازدید میکند و اگر موضوع تأیید شد، موافقت اولیه ساخت اقامتگاه بوم گردی صادر میشود. دقت داشته باشید هنوز به مرحله گرفتن موافقت اصولی نرسیدهایم. در مرحله بعد از گرفتن موافقت اولیه، موضوع در کمیته فنی استان با گرفتن عکس و فیلم و تسلیم مدارک مربوط مطرح میشود.
مراحل گرفتن پروانه بهرهبرداری اقامتگاه بوم گردی
پسازاینکه اداره میراث فرهنگی نامه اتمام عملیات ساختمانی از طرف متقاضی را دریافت کرد موضوع از سوی معاونت گردشگری استان باید بررسی و به تایید نهایی برسد.
تنها پسازاین مرحله است که پروانه بهرهبرداری موقت شش ماهه متناسب با درجه درخواستی برای واحدهای اقامتگاه بوم گردی صادر میشود. صدور پروانه بهرهبرداری سه ساله نیز طبق شیوهنامه وابسته به انجام فرایند استاندارد سازی و تشکیل کمیسیون درجهبندی است
مدارک و مراحل اخذ موافقت اصولی ساخت و بهرهبرداری از اقامتگاه بومگردی
موافقت اصولی به معنای آن است که متقاضی تاسیس اقامتگاه مرحله اولیه را پشت سر گذاشته و تا حدودی فرآیند صدور مجوز روی غلت افتاده است.
موافقت اصولی در مقایسه با موافقت اولیه مرحلهای پیشرفتهتر از فرآیند کسب مجوز ساخت و بهرهبرداری اقامتگاه بومگردی است و برای گرفتن آن باید مدارک زیر عرضه شود:
درخواست کتبی از سوی متقاضی مبنی بر احداث اقامتگاه بومگردی
کپی اسناد مالکیت زمین (فتوکپی برابر اصل شده از کلیه صفحات)
ارائه کروکی موقعیت زمین
ارائه گزارش کمیته برنامهریزی گردشگری استان به کمیته فنی. حضور کارشناس طبیعتگردی استان در جلسه کمیته فنی ضروری است.
بررسی و تایید موقعیت زمین و صدور موافقت اصولی توسط معاونت برنامهریزی و سرمایهگذاری
فرایند صدور مجوز تبدیل بنا به اقامتگاه بومگردی چگونه است؟
همانند مجوز ساخت اقامتگاه بومگردی، برای دریافت مجوز تبدیل بنا نیز باید درخواست رسمی بعلاوه مدارک به اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان تسلیم شود. فرآیند صدور این نوع مجوزها تا حدود زیادی شبیه به دریافت مجوز ساخت اقامتگاه بومگردی است و تفاوت چندانی ندارد.
آیا برای کسب مجوز اقامتگاه بومگردی گواهینامه آموزشی لازم است؟
بله. کلیه پرسنل شاغل در اقامتگاههای بومگردی ملزم هستند آموزشی اختصاصی را در موسسههای تائید شده و دارای مجوز فرا بگیرند و گواهینامه آموزشی معتبر کسب کنند. سرفصلهای آموزشی کارکنان اقامتگاههای بومگردی را اداره کل آموزش معاونت گردشگری تعیین میکند.