راهنمای راه اندازی گاوداری گوشتی
افزایش جمعیت کشور در سالهای اخیر و مصرف سرانه گوشت قرمز موجب شده است که هر روز نیاز به گوشت قرمز و فرآوردههای گوشتی بیشتر احساس شود.
حدود نیمی از گوشت قرمز کشور توسط گاوهای پروار شده تأمین میشود؛ بنابراین این بخش از دامپروری و دامداری دارای ظرفیت زیادی برای توسعه و پیشرفت دارد. افزایش تولید گوشت قرمز باعث کاهش وابستگی کشور به واردات این محصول غذایی، ایجاد اشتغال و فعال شدن نیروهای بیکار در سطح شهر و روستاها میشود. استفاده از ظرفیت ژنتیکی دامهای گوشتی و کاهش کشتار دامهای شیری و مولد از دیگر محاسن پرواربندی با روشهای نوین است. پرواربندی گوساله با روشهای علمی و نوین سبب کاهش دوره پرواربندی، کاهش هزینه تولید گوشت و جلوگیری از تخریب مراتع میشود.
پرواربندی گوساله چیست؟
پرورش گاو گوشتی یا پرواربندی گوساله به معنی چاق کردن دام و کسب حداکثر اضافهوزن و ازدیاد گوشت با استفاده از جیره اصولی میباشد و در فضای دامداری که دارای تاسیسات مربوط به تغذیه خوراک و آب میباشد نگهداری میشود، تغذیه گوساله بهصورت دستی یا ماشینی صرفاً بهمنظور تولید گوشت انجام میگیرد، گفته میشود. هدف اصلی نگهداری گوساله پرواری تولید گوشت میباشد.
اگر علاقهمند به مشاغل دامپروری و دامداری هستید و قصد راهاندازی شغل پرسود و پربازده را دارید راهاندازی شغل پرورش گاو گوشتی یا پرواربندی گوساله مناسب شماست.
اگر به فکر راه اندازی شغل گاوداری و پرورش گاو گوشتی هستید در مسیر درستی قرار گرفته اید . در این مقاله تمامی مواردی که برای راه اندازی شغل پرورش گاو گوشتی نیاز دارید رو در قالب صفر تا صد راه اندازی شغل پرورش گاو گوشتی در اختیارتون قرار میدم.
درامد پرورش گاو گوشتی و پرواربندی گوساله چقدر است؟
پرواربندی گوساله از درآمد قابلتوجهی برخوردار است. البته این درآمد به تعداد گوسالههای پرواری شما بستگی دارد. ازاینرو میزان درآمد این کار 30 تا 40 درصد متغیر است، حتی با استفاده از روشهای تغذیهای درست و صرفهجویی بهینه این سود بیشتر هم شود.
البته هر چقدر تعداد دامهای شما بیشتر باشد بر میزان درآمد اولیه شما افزوده خواهد شد، سود فروش هر دام هم با توجه به نوسانات بازار متغیر است و این موضوع نشان میدهد که پرواربندی گوساله از سود خوبی برخوردار است.
سود پرورش گاو و گوساله گوشتی چقدر است؟
هر شغلی مزایا و معایب خاص خود را دارد. صنعت گاوداری نیز از این قاعده مستثنا نیست اما بدون شک با تلاش مناسب و مدیریت درست میتوانید به موفقیتهای خوبی برسید .
کنترل مداوم شرایط سلامتی گاوها، کنترل میزان تولید شیر به ازای هر گاو، جیرهبندی مناسب، استفاده از تجهیزات بهروز، بهکارگیری کارگران با تجربه و با حوصله، تعامل بیشتر با دامپروران موفق ، تحلیل بازار و داشتن قدرت ریسکپذیری از نکاتی هستند که باعث میشود شما در این شغل به درآمدهای خوبی برسید.
فاکتورهای مؤثر بر کیفیت و بازدهی لاشهگوشت گاو و گوسفند عبارتاند از :
- نوع دام
- نژاد
- طریقه نگهداری و پرورش
آیا خوراک بر سوددهی تاثیر دارد؟
در کشور ما به دلیل بالا بودن قیمت خرید خوراک شاید به نظر برسد که سود چندانی بابت پرورش و نگهداری گاو بهدست نیاید، اما این حرف از یک جهت درست و از جهت دیگر اشتباه است. کسانی که تجربه کافی ندارند در اوایل کار خود از انبار علوفهای بزرگ استفاده نمیکنند و به همین علت است که ذخیرهی آنان بهپایان میرسد و در مواقع نایابی و گرانی اقدام به خرید خوراک میکنند که این روش باعث شکست در این کسبوکار و به اقتصادی نشدن طرح میانجامد.
بایستی در فصل وفور و فصل برداشت محصولات کشاورزی، تمامی خریدهای مربوط به یک سال را در مواقع وفور انجام دهید تا تمامی هزینهها به کمترین حد خود برسد و درصد سود افزایش یابد.
برای پایین آوردن هزینههای حملونقل میتوانید گاوداری خود را در روستا یا در نزدیکی زمینهای کشاورزی احداث کنید تا خوراک بهآسانی در دسترس قرار گیرد، یکی دیگر از مزایای نزدیک بودن به زمینهای کشاورزی این است که میتوانید زمینها را برای کشت ذرت، جو، یونجه و کاه اجاره یا خریداری کنید، این کار باعث میشود تا سوددهی شما به چندین برابر برسد.
راهنمای انتخاب شغل پرورش گاو گوشتی
شغل پرواربندی گوساله:
به زبان ساده شغل پرواربندی گوساله یعنی شما گوساله را در وزن مشخص میخرید و بعد از دوره پروار در وزن مشخص میفروشید.
در این شغل دام دار گوسالهها را با وزن 150-200 کیلوگرم از نژاد مناسب (سیمینتال) از گاوداریهای بزرگتر تهیه میکند و به گاوداری خود میبرد و با تغذیه علمی، جیره غذایی منظم و پرورش مناسب در طی 10-12 ماه وزن دام را به 550 الی 600 کیلوگرم برساند و سپس روانه کشتار میکند.
در عمل پرواربندی بیشترین هزینههایی که فرد پرداخت میکند برای غذای حیوانات است. این صنعت با تغذیه دام ارتباط مستقیمی دارد.
پرواربندی وقتی سودمند خواهد بود که سود نهایی بهدست آمده از هزینههای اولیه کار بیشتر باشد، طول دوره پرواربندی گوساله در ایران بین 5 تا 9 ماه است. این موضع به جنس و نژاد گوساله موردنظر بستگی دارد.
چطور دامدار شویم؟
تحصیل در رشته دامپروری: رشته مهندسی کشاورزی هم گرایش به نام علوم دامی دارد و ادامه تحصیل تا مقطع دکترای این گرایش در کشور امکانپذیر است.
با استفاده از تجربه: دامپروری جزء مشاغلی است که در صورت داشتن تجربه کافی میتوان آن را بهطور مستقل دنبال کرد و از عهده کارهای مربوط به آن برآمد.
تاسیس واحدهای دامپروری: برای تاسیس واحدهای دامپروری دریافت مجوزهای شغلی که لازمه دریافت تسهیلات است به مدرک تحصیلی مرتبط با دامپروری نیاز دارد.
نکته مهم: برای شروع یک پروژه پرورش دام و صنایع وابسته، در مراحل ابتدایی به مکانی مناسب جهت احداث دامداری و سپس گرفتن کلیهی مجوزهای لازم از وزارت جهاد کشاورزی نیاز دارید.
محل دامپروری چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
محل دامپروری باید دور از مناطق مسکونی و تخلیه نخاله و زباله باشد. همچنین باید هماهنگ با محیطزیست دام موردنظر بوده و شرایط کاملاً بهداشتی داشته باشد برای مثال، گاوداری به سالن بهاربند، سیلو، حوض آبآهک، زایشگاه، انبار خوراک و… نیاز دارد.
دامداران بیشتر با تولیدکنندگان لبنیات و شرکتهای گوشتی و پروتئینی در تعاملاند.
خصوصیات مهم در انتخاب گوساله پرواری:
جنس: اصولاً حیوانات نر برای پرواربندی بهتر از مادهها هستند.
شکل ظاهری: اندام حیوانی که برای پرواربندی انتخاب میشوند باید استعداد گوشت فراوان داشته باشد.
پیش رس بودن: دامی برای پرواربندی مناسب است که با مصرف خوراک در کوتاهترین زمان به رشد مناسب برسد.
نژاد: معمولاً نژادهای گوشتی بهترین نژادها برای پروار شدن هستند.
سن: پروار کردن گوسالههای جوان نسبت به گاوهای مسن و پیر مناسبتر است.
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی گاوداری گوشتی چقدر است؟
شرایط اولیه احداث گاوداری :
دارای سند مالکیت باشد. ( در صورتی درخواست زمین از امور اراضی نیاز نیست)
دارای منبع آب آشامیدنی باشد.
حریمهای لازمه را نسبت به روستا، و سایر دامداریهای اطراف رعایت شده باشد.
انتخاب زمین برای احداث گاوداری :
انتخاب مکان احداث دامداری یکی از مهمترین عوامل موفقیت در این رشته بوده و باید موردتوجه قرار بگیرد. و در کنار دارا بودن شرایط و ضوابط نظاممهندسی و جهاد کشاورزی حداقل موارد زیر بررسی
در پرواربندی گوساله از چه نژادی استفاده کنیم؟
گوساله نژاد بومی :
نژادهای بومی وزن گیری کمتری داشته و اغلب در شرایط جغرافیایی نامساعد نگهداری میشوند. از مزایای این نژاد میتوان به هزینه کمتر گوساله سبک نسبت به نژادهای اصیل اشاره کرد همچنین مقاومت بیشتری نسبت به بیماریها و شرایط جغرافیایی منطقه دارند. از معایب آن هموزن گیری کمتر بوده که در گاوداریهای صنعتی بهصرفه نمیباشد .
گوسالههای دورگ :
گوسالههای دورگ تلفیقی از نژادهای بومی و اصیل میباشند.حدوداً افزایش وزن روزانه 1.200 گرم در روز داشته و در اغلب نقاط کشور بهطور نیمهصنعتی از این نژاد استفاده میشود. از مزایای این نژاد میتوان به افزایش وزن مناسب همچنین مقاومت بیشتر نسبت به نژادهای خالص اشاره کرد .
گوسالههای اصیل :
نژادهای اصیل ازجمله سمینتال و هلشتاین که در کشور ما با محبوبیت بالایی مواجه شدهاند که بهطور میانگین بین 1.6 الی 1.8 گرم در روز افزایش وزندارند. نسبت به موارد قبلی مصرف خوراک بیشتری داشته نسبت به بیماریها و شرایط محیطی حساستر میباشند. همچنین قیمت خرید اولیه آنها بیشتر میباشد.
فصل پرواربندی گوساله و زمان مناسب خرید دام:
بهترین زمان برای شروع پرواربندی گوسالهها در هر منطقهای اواسط فصل گرما میباشد که اغلب مصادف با وفور گوساله و در نتیجه پایین بودن قیمت برای خرید است، علاوه بر این در دوره پرواربندی که معمولاً کل پاییز و زمستان است به علت دمای مناسب هوا، گوسالهها به خوبی پروار شده و در اواخر زمستان که قیمت انواع گوشت معمولاً بالا میرود نسبت به فروش آن اقدام نمود و اگر دام کاملاً پروار نشده و ترس از کاهش قیمتها نیز نمیباشد میتوان پروار را تا اواخر بهار ادامه داد.
سرمایه در گردش در گاوداری های گوشتی :
سرمایه در گردش در پرواربندی گوساله به خرید دام و خوراک آن همچنین واکسن و مواد دارویی احاطه میشود. که در وامهای بانکی و تسهیلات عموماً مقدار سود و نوع بازگشت آن با سرمایه ثابت متفاوت محاسبه میشود. در این جدول میتوان انواع نژادهای مورد نظر جهت پرورش و پروار را اشاره کرد که از جمله آن هلشتاین سمینتال و نژادهای دورگ و بومی قرار میگیرند.
سرمایه ثابت شغل پرورش گاو گوشتی
زمین تاسیسات ماشینآلات ساختمانسازی جز سرمایه ثابت محاسبه میشود.
هزینههای مانند سوخت (آب برق گاز و غیره) حقوق ، اجاره جز هزینههای طرح محسوب میشود.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
لیست تجهیزات گاوداری گوشتی
در طرح توجیهی پرواربندی گوساله باید به تجهیزات و تاسیسات محل دامداری توجه کنید. مهمترین این موارد عبارتاند از: سالن پرورش دامها (اسطبل)، بهاربند (محلی باز برای گردش دامها)، آخور و آبشخور، انبار علوفه سیلوی علوفه، سکوی بارگیری، قرنطینه، انبار کود و ساختمان مسکونی
مراحل اخذ پروانه تأسیس و بهرهبرداری پرواربندی گوساله :
- مراجعه به بخش امور دام جهاد کشاورزی استان مربوطه
- مراجعه به سازمان نظاممهندسی و منابع طبیعی استان مربوطه
- ثبت درخواست و تشکیل پرونده و ارائه مدارک شناسایی و مالکیت
- پرداخت فیش واریزی
- تعیین نوبت بازدید
- بازدید مشترک از طرح
- تکمیل فرم بازدید
- اخذ استعلامات مربوطه از جمله منابع طبیعی، بخشداری و غیره
- درصورتیکه اخذ زمین از امور اراضی باشد ارائه نامه امور اراضی و ثبت در پرونده
- ارائه طرح توجیهی، کروکی ، نقشه و غیره
- بازدید نهایی
- تأیید کارشناسی
دارا بودن ضوابط نظام دامپروری کشور
- قیمت زمین
- دسترسی به محل از نظر تردد وسایل نقلیه و امنیت جاده، برق و مخابرات
- دسترسی به آب بهداشتی
- نزدیکی به کشتارگاه ها، میادین فروش دام یا سایر خدمات
- امنیت واحد پرواربندی
- زمینی که برای جایگاه دام انتخاب میشود باید از زمینهای اطراف بلندتر و یا همسطح آن باشد تا از ورود روان آبهای سطحی به محل نگهداری دامها جلوگیری شود.
- ساختمان جایگاه باید طوری ساخته شود که از وزش بادهای شدید و طوفان به داخل جایگاه جلوگیری شود. همچنین مسیر وزش باد همیشه از طرف اماکن مسکونی به سمت جایگاه باشد.
- کف جایگاه باید محکم، بادوام و غیر لغزنده باشد.
- وضعیت مناسب محل ازنظر پستیوبلندی که هزینههای ساخت و زهکشی
- محل را تحت تأثیر قرار میدهد؛ زمینهای با شیب طبیعی 4-2 درصد هزینههای کاربر روی زمین را کم میکنند. شیب باید با میزان بارندگی در منطقه مطابقت داشته باشد. زهکشی در زمینهای با شیب کم، سخت و پرهزینه خواهد بود.
ضوابط صدور پروانه تاسیس واحدهای پرواربندی گوساله
- ظرفیت: ظرفیت هر واحد پرواربندی گوساله تازه تاسیس نباید در هر دوره از ۵۰ رأس کمتر و از ۱۰۰۰ رأس بیشتر باشد.
تبصره: شرکتهای تعاونی تولید و کشت و صنعتهای دارای شرایط میتوانند، متقاضی اخذ پروانه تأسیس پرواربندی گوساله بیش از هزار راس در هر دوره باشند. - زمین: حداقل زمین مورد نیاز برای تاسیس واحدهای پرواربندی گوساله بر حسب میزانی که در نقشههای مربوط به نظام قید شده است، مشخص میشود.
مبانی محاسباتی نقشههای تهیهشده بر حسب هر راس گوساله پروار تعیین میشود و متوسط مساحت زیربنای مفید موردنیاز به ازای هر راس گوساله پرواری اصل در یک دوره، ۴.۵ مترمربع مسقف و ۶.۳ مترمربع غیرم سقف و به ازای هر راس گوساله دو رگ و بومی، ۳ متر مربع مسقف و ۴.۲ مترمربع غیرم سقف میباشد.
تبصره۱: در واحدهای کمتر از یکصد رأس، احداث محل عملیات دامپزشکی ضروری نیست و در ظرفیتهای بالای ۱۰۰ رأس به ازای هر ۱۰۰ رأس اضافه (علاوه بر آنچه که در بالا اضافه گردید)، ۱۰ مترمربع مسقف و دو برابر آن بهاربند در نظر گرفته میشود.
تبصره۲: جهت بارگیری و تخلیه گوساله باید سکوی موردنیاز پیشبینی شود.
تبصره۳: با توجه به عوامل جوی و شرایط اقلیمی در مناطق مختلف کشور، بنا به تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، میتوان بهجای سکوی علوفه (غیرمسقف) از انبار علوفه (مسقف) استفاده کرد.
مزایای شغل پرورش گاو گوشتی چیست؟
- حاشیه سود بالایی دارد، محصولی را تولید میکنید که نیاز همیشگی بازار است
- دردسر و هزینهی راهاندازی کمتری نسبت به گاوداری گاو شیری دارد
- تعداد و حجم کار بستگی به امکانات و سرمایه اولیه شما دارد، مثلاً با دو راس گاو هم میتوانید شروع کنید
معایب شغل پرورش گاو گوشتی چیست؟
از مسائل و مشکلاتی که در این زمینه باید در نظر گرفته شود، شامل؛ هزینه ساخت جایگاه، استهلاک تجهیزات، مشکل تهیه گوساله، تهیه خوراک، اخذ مجوز، نیازمندی به فضای زیاد، وجود بیماری، حساسیت گوساله به گرما، سرقت و حمله موجودات، مشکلات ایمنی، تلفات، نوسان قیمت نهاده های تولید، وجود واسطه گران و… میباشد.
گرمای زیاد هوا قطعا مشکلاتی برای دام ها ایجاد می کند و بهتر است قبل از شروع با مهندسان جهاد کشاورزی شهرستان و دامداران شهرستان مشورت کنید
نوسانات قیمت نهادههای دامی، عدم تعادل بین خرید (خوراک) و فروش (شیر و گوشت) و عدمحمایت و پشتیبانی دولت بهمنظور در اختیار گذاشتن تسهیلات ارزان (وام بانکی با درصد سود پایین) است. بدین ترتیب بدون داشتن سرمایه و آورده شخصی کلان ورود به این عرصه کاری پر ریسک خواهد بود.
نیاز و تقاضای بازار به شغل پرواربندی گوساله
دامداری گوشت قرمز بهعنوان یکی از نیازهای اساسی سبد تغذیه غالباً در بسیاری غذاها جای بهخصوصی دارد و علاوه بر طعم خوشایند دارای پروتئین فراوان و ارزش غذایی بالاست و با وجود جایگزینهایی که برای گوشت در سالهای اخیر معرفیشده اما این محصول خوشخوراک همچنان در سفره غذایی جایگاه ویژهای دارد
وضعیت بازار گوشت قرمز کشور
در حال حاضر سالانه بیش از ۹۳۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود که با توجه به مصرف سرانهی ۱۱.۵ کیلوگرم، سالانه ۹۰۰ تا ۹۵۰ هزار تن نیاز کشور است و در مرز خودکفایی این محصول پروتئینی استراتژیک قرار داریم؛ این در حالی است که ایران بهعنوان یکی از کشورهای تولیدکننده مرغوب و باکیفیت گوشت قرمز طی سالهای اخیر نه تنها خودکفا بوده بلکه صادرکننده این محصول به کشورهای مسلمان حاشیه خلیجفارس بوده است اما به دلیل مشکلات ایجاد شده اعم از واردات گوشت قرمز، قاچاق دام زنده به کشور، خشکسالی و نبود حمایت مناسب از دامداریهای داخلی از میزان تولید کاسته شده است
یافتن بازار هدف و فروش گوسالهها
مصرف گوشت قرمز در کشور به دلیل افزایش جمعیت بالا رفته است، ازاینرو میتوانید بهراحتی به تامین گوشت مورد نیاز داخل بپردازید، فروشگاههای مواد غذایی، گوشتفروشیها و همچنین مراکز تهیه سوسیس و کالباس از جمله مهمترین خریداران گوشت قرمز خواهند بود و به همین دلیل نباید برای یافتن بازار هدف نگرانی داشته باشید. اگر کیفیت گوشت دامهای شما بالا باشد، بیشترین میزان سود را بهدست خواهید آورد
تحلیل شغل پرورش گاو گوشتی
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
نکات مهم در پرورش گوسالهها
بهترین وزن برای خرید گوسالهها 120 تا 150 کیلوگرم است.
بهترین سن برای اینکه بتوانید پرواربندی گوسالهها را شروع کنید از 6 تا 8 ماهگی است.
نباید از گوسالههای نر و ماده اخته شده استفاده کنید.
از مراکز معتبر گوسالهها را بخرید.
حتماً دورههای آموزشی پرواربندی گوساله را بگذرانید تا این کار پُر ریسک را با اطمینان بیشتری شروع کنید.
همیشه بودجهای را برای موارد ضروری و اتفاقات غیرقابلپیشبینی کنار بگذارید تا در صورت بروز مشکل اقدامی بهموقع انجام دهید.
کلیه تاسیسات دامداری خود و بهخصوص گوسالهها را بیمه کنید.
مدتزمان پرواربندی گوساله
مدت پروار نمودن گوسالهها متغیر و معمولاً ۹ ماه ۲۷۰ روز است. سن شروع پروار در گوسالههای نر میتواند از ۳ ماهگی باشد. یعنی در ۳ ماهگی پروار را شروع و در ۱۲ ماهگی روانه بازار کنید. شروع پرواربندی بستگی به بازار دارد. باید توجه داشت که در برخی اوقات بازار گوشت کشور رونق بیشتری دارد -ایام نوروز- و مناسبتهای خاص. گوسالههای جوان رشد مناسبتری در دوره پرواری دارند. در هر هفته میانگین وزن گله و افزایش وزن روزانه را کنترل نموده و بر اساس میانگین وزن گله هر روز بدون محدودیت تغذیه کنید.
هر گوساله باید حداقل به میزان ۴ درصد وزن زنده خود به ماده خشک مصرفی دسترسی داشته باشد. بعد از اینکه نیاز گوسالهها را محاسبه کردید، این میزان را در ۴ وعده روزانه در اختیار گوسالهها قرار دهید
پرورش گاو گوشتی و شیری
بهطورکلی گاوها را از نظر صنعتی به دو دسته تقسیم میشوند ۱- شیری. ۲- گوشتی.
برای انتخاب یک گاو شیری یا گوشتی خوب، بایستی از بهترین نژاد اصلاحشدهی آن استفاده کنیم زیرا از نظر صنعتی اقتصادی میباشد و میتوان سود بیشتری را بهدست آورد. هرچند نژادهایی دو کاربردِ ی (گوشتی و شیری) چون نژاد سیمنتال که در ایران محبوبیت فراوان دارد را نیز برای پرواربندی و گرفتن شیر مورد استفاده قرارداد
گاوداری گوشتی بهتر است یا شیری؟
سالهاست که صنعت گاوداری در کنار سایر کسبوکارهای دامپروری در کشور ما باب شده و به یکی از انواع مشاغل پرطرفدار تبدیل گردیده است. حال سوالی که ذهن بسیاری را در هنگام شروع به راهاندازی یک گاوداری درگیرمیکند این است که :
- گاوداری گوشتی بهتر است یا شیری؟
- با تأسیس کدامیک میتوان به سود بیشتری دست یافت؟
در صنعت گاوداری 3 مورد بسیار مهم در اولویت است:
- تعیین نژاد گاو
- جیره غذایی گاو
- جایگاه مناسب گاو
- تعیین نژاد گاو:
انواع روشهای پرورش گاو: بهمنظور نوع بهره، ظرفیت تولیدی و عملکرد حیوان، به سه منظور زیر گاو پرورش داده میشود:
تولید اسپرم: بهمنظور آبستنی گاوها، کیفیت نسلهای آینده و اهداف اصلاح نژادی با پرورش گاوهای نری که دارای ذخایر ژنتیکی بالایی هستند اقدام به اسپرم گیری میکنند.
پرواربندی گوساله: بهمنظور تأمین گوشت، گوسالهها را به مدت 6 الی 9 ماه پروار میکنند.
داشتی: گاوها را بهمنظور تولید شیر و یا گوشت برای مدتزمان مشخصی پرورش میدهند.
- جیره غذایی گاو:
تغذیه یکی از ارکان اساسی در پرورش گاو است؛ و نقش مهمی را در تولیدات این حیوان دارد؛ زیرا دام در صورتی بالاترین عملکرد و تولید را از خود بروز میدهد که احتیاجات غذایی آن به لحاظ تامین انرژی، پروتئین، املاح معدنی و ویتامین تامین گردد. میتوان گفت که حدود 60 درصد از هزینههای جاری گاوداری گوشتی و یا شیری مربوط به خوراک است بنابراین هر قدر دام از تغذیهای بهتر (نه لزوماً گرانتر) و سالمتر برخوردار باشد صنعت گاوداری از سوددهی بالاتری برخوردار خواهد بود.
همچنین خوراکی که در جیره گاو گوشتی و شیری مورداستفاده قرار میگیرد به دلیل تفاوت داشتن متابولیسم و احتیاجات غذایی گاو گوشتی و شیری بهطور مختلف فرموله میگردد.
- جایگاه مناسب گاو:
وجود یک جایگاه مناسب یکی از مهمترین عوامل در بالا بردن عملکرد تولیدی دام است. جایگاه مناسب جایگاهی است که مانع از ورود بیماریها شده و موجبات راحتی و آسایش گاو را فراهم میآورد.
جایگاه و ساختمان نگهداری گاو شیری:
محل نگهداری گاو شیری ، محل نگهداری گوسالهها ، محل نگهداری گاو نر ، اصطبل ، بهاربند ، ساختمان شیردوشی: سالن انتظار، جایگاه شیردوشی و اتاق پشت شیردوشی. ، زایشگاه ، قرنطینه ، کلینیک ، ساختمان مدیریت و کارگر ، انبار کنسانتره ، انبار علوفه (هانگار) ، سیلو ، فضای سبز
جایگاه و ساختمان نگهداری گاو گوشتی:
جایگاه گاوهای گوشتی و پرواری متشکل از اصطبل (محل استراحت)، آخور و آبشخور، انبار ذخیره علوفه و کنسانتره و بهاربند (محل گردشگاه) هست. ازآنجاییکه در جایگاه گاو گوشتی ساختمانهای مربوط به شیردوشی وجود ندارد در مقایسه با جایگاه گاو شیری سادهتر و ارزانتر هستند.
معمولاً جایگاه پرورش گاوهای گوشتی از دو سیستم بسته و یا باز تبعیت میکنند. از نظر اصول فنی اصطبل گاو گوشتی در مقایسه با گاو شیری تفاوت چندانی ندارد اما ازآنجاییکه در بحث پرورش گاو گوشتی تأمین تهویه مطلوب از اهمیت ویژهای برخورداراست جایگاه بایستی بهگونهای ساخته شود که بتواند میزان تهویه مورد نیاز را تامین نماید.
گاوداری گوشتی بهتر است یا شیری؟
میزان سرمایهای که برای تاسیس یک واحد گاوداری شیری مورداستفاده قرار میگیرد با گاوداری گوشتی دارای تفاوتهای قابل شایانی است
هزینههای جاری هم شامل، تغذیه، خرید دام، حقوق و دستمزد کارکنان، واکسن و دارو و سایر هزینههای پیشبینینشده هست؛ که بیش از 60 درصد هزینههای جاری را خوراک تشکیل میدهد.
میزان سرمایه مورد نیاز برای احداث یک واحد گاوداری شیری 100 راسی در سال 98 بهطور تقریبی حدود 5 میلیارد تومان است که شامل هزینههای ثابت و متغیر هست؛ و هزینه گاوداری گوشتی با همین تعداد راس حدود یکسوم هزینه احداث گاوداری شیری است
یکی از فاکتورهای مهمی که سبب میشود بسیاری از افراد روی به پرورش گاو شیری بیاورند عدم نیاز به جایگزینی گله است.
ازآنجاییکه یک واحد گاوداری شیری از گاوهای ماده، گوساله، تلیسه و گاو نر تشکیلشده است برای جایگزینی و ایجاد گله جدید نیازی به خرید نیست زیرا سالانه به تعداد تلیسه، گوساله و گاوهای ماده افزوده میشود
اما در گاوهای گوشتی بهخصوص پرواربندی گوساله سالانه دامدار باید اقدام به خرید نماید که با توجه به شرایط فعلی کشور روزبهروز به این قیمتها افزوده میشود.
مزایای پرورش گاو گوشتی نسبت به گاو شیری:
هزینه تاسیس گاوداری گوشتی همانطور که اشاره گردید به دلیل ساده و ارزان بودن ساختمانها بسیار پایینتر از احداث یک واحد گاو شیری است.
در صنعت گاوداری گوشتی مباحثی مانند تلقیح مصنوعی، فحلی و آبستنی مطرح نیست پسنیازی بهصرف هزینههای جانبی برای این کار هم نمیباشد.
گاوهای گوشتی در مقایسه با گاوهای شیری از مقاومت بالایی در برابر بیماریها برخوردار هستند و درصد تلفات و مرگومیر آنها کمتر است.
پرورش و نگهداری از گاو گوشتی و گوسالههای پرواری بسیار راحتتر و کم زمانبرتر است. همچنین میزان مصرف خوراک یک گوساله پرواری بسیار پایینتر از یک گاو شیری هست
نتیجهگیری:
شاید فعالیت در زمینه پرواربندی گوساله از ریسک بالایی برخوردار باشد، اما با درآمد و سودی که بعد از هر دوره پرواربندی بهدست میآورید، متوجه میشوید که ارزش این را دارد که بخواهید سرمایههای خود را در این صنعت به گردش درآورید، بهتر است قبل از اینکه بهصورت جدی وارد این کار شوید، برای مدتی در مراکز دامداری حضور پیدا کنید و از نزدیک شاهد پرواربندی گوسالهها باشید
زمان خرید و وزن گوساله باید چقدر باشد؟
برای پرواربندی گوساله بهتر است گوساله با وزن 150-200 کیلوگرم از نژاد مناسب (سمینتال) را تهیه کنید و با تغذیه علمی و پرورش مناسب در طی 10-12 ماه وزن دام را به 550 الی 600 کیلوگرم برساند و سپس روانه کشتار کنید. نگهداری بیشازحد دام برای وزنهای بالاتر هزینههای خوراک و نگهداری را افزایش میدهد و کیفیت لاشه را نیز کاهش میدهد.
آیا برای پرورش 20 رأس گوساله خرید ملک بهصرفه است؟
برای پرورش 20 رأس بهتر است مکانی را اجاره کنید زیرا خرید زمین و ساختوساز هزینه زیادی دارد و برای تعداد کم بهصرفه نیست. و برای دریافت مجوز ابتدا بهنظام مهندسی کشاورزی مراجعه کنید تا کلیه شرایط را متوجه شوید و سپس سرمایهگذاری کنید. پیشنهاد ما این است که یک دوره کارآموزی در گاوداری بگذرانید تا تجربه بیشتری کسب کنید و یا اینکه از نزدیک با کارآفرینان این رشته صحبت کنید.
برای هر رأس گوساله چقدر فضا نیاز است؟
برای هر گوساله حدود 8 متر مربع فضای مسقف و غیر مسقف لحاظ میشود
بهترین نژادها برای پرواربندی گوساله کداماند؟
گوسالههای نر سمینتال و هلشتاین بهترین نژاد برای پرواربندی میباشند که استفاده میشوند.
در پرواربندی صنعتی حداقل زمین مورد نیاز برای پرورش 100 رأس گوساله چقدر است؟
حداقل زمین مورد نیاز 2400 متر مربع برای 100 رأس گوساله پرواری میباشد.
برای خرید گوساله به کجاها باید مراجعه کنیم؟
مجتمعهای پرورش بزرگ پرورش گاو شیری معمولاً گوسالههای نر را پس از قطع شیر بفروش میرسانند باید به این دامداریها مراجعه کنید.
گوسالههای نر سیمنتال برای پرواربندی مناسبتر هستند اما در حال حاضر از گوسالههای نر هلشتاین نیز بهصورت عمده برای پرواربندی استفاده میشود.
در حال حاضر نژاد سمینتال به دلیل ویژگیهای مثبت در رابطه با به بیماریها و تولید گوشت بیشتر در بحث پرواربندی بیشتر مورد توجه است.
آیا در دامداری روستایی نیاز به اخذ مجوز از سازمان جهاد کشاورزی است؟
دریافت مجوز برای استفاده از یارانهها و تسهیلات جهاد کشاورزی موردنیاز است. در دامداریهای روستایی و تعداد پایین (زیر 10 رأس گوساله) نیاز به مجوز ضروری نیست اما دریافت آن منفعت زیادی برای دامدار دارد. ضمن اینکه دریافت مجوز دامداری روستایی آسانتر از مجوز دامداری صنعتی است.
من 300 میلیون پول دارم میخواستم بیام در زمینه پرواربندی گوساله آیا با این سرمایه میشه پرواربندی گوساله بذارم یا اینکه پرورش گاو شیری بذارم یا اینکه دامداری کدومش بهتره بعد 1000 متر زمیندارم که برای پرورش آماده کردم
با این میزان سرمایه میتوان حدود 25-30 رأس گوساله را در طی یک مدتزمان 10 ماهه پرواربندی کرد. داشتن زمین برای کاشت یونجه و دسترسی به علوفه ارزانقیمت اهمیت زیادی در سودآوری این کسبوکار دارد
اخذ مجوز تاسیس گاوداری گوشتی به چه صورت است؟
برای پرورش گوساله دو نوع مجوز روستایی و صنعتی وجود دارد. مجوز روستایی برای حداقل 10 و حداکثر 45 رأس است و برای مجوز صنعتی نیز حداقل ظرفیت 50 رأس است.
پرورش ۲۰ رأس گوساله پرواری چند متر مکان لازم است؟
حدود 200 مترمربع برای ساخت ساختمانها و بهاربند مورد نیاز است.
پرواربندی گوساله بهتر است یا گوسفند؟
بستگی به امکانات و سرمایه شما دارد. در سال 3 بار میتوان پرواربندی کرد ولی در سال یکبار میتوان پرواربندی گوساله را انجام داد.
در پرواربندی گوساله یکی از عوامل مهم نژاد دام هست که ما نژاد سمینتال یا دورگ سمینتال را پیشنهاد میکنیم. و عامل دیگر تغذیه اصولی هست که باید با یک متخصص تغذیه نشخوارکنندگان جهت تهیه جیره مناسب همکاری کنید.
برای هر کیلوگرم افزایش وزن بهطور متوسط 8 الی 10 کیلوگرم علوفه (میانگین 9 کیلوگرم) علوفه خشک مورد نیاز است
بیشترین میزان تولید گوشت گاو متعلق به کدام کشور است؟
کشور برزیل در طی چندین دهه گذشته سعی کرده است با سرمایهگذاری ویژه در بخش پرورش گاو گوشتی خود را به بزرگترین تولیدکننده گوشت گاو جهان تبدیل نماید. این کشور توانسته است رتبه نخست را در بین صادرکنندگان گوشت گاوی جهان با حدود ۲٫۵ میلیون تن بهدست آورد. برزیل برای رسیدن به این هدف زیرساختهای ویژهای را در کشور به وجود آورده، که این توسعه سبب از بین رفتن بخش بزرگی از جنگلهای آمازون در کشور شده است. رتبه بندی بزرگترین تولیدکنندگان گوشت گاو به کشورهای استرالیا، هند، آمریکا و آرژانتین تعلق دارد