راهنمای راه اندازی پرورش میگو
آبزیپروری و بهخصوص صنعت پرورش میگو یک صنعت رو به رشد در دنیا محسوب میشود و با توجه به پتانسیل قوی ایران در این حوزه چه به لحاظ زمین و چه به لحاظ دسترسی به آبشور فرصت مناسبی برای ورود به بازار برای تازهواردها وجود دارد.
در حال حاضر سرانه مصرف ماهی و آبزیان در ایران حدود ۵/۹ کیلوگرم است که با سرانه مصرف دنیا (۵/۱۹ کیلوگرم) فاصله بسیاری دارد. با توجه به این ارقام چه در بحث بازار داخلی و چه در بحث صادرات این محصول قابلیتهای بالقوهای در ایران هست. از سوی دیگر، با توجه به فرآیند ثابت صید میگو در دنیا حرکت به سمت پرورش میگو تنها راه تامین نیازهای رو به رشد این بازار است.
با توجه به اینکه دانش فنی مناسب و تجربه لازم در این زمینه در ایران وجود دارد، بنابراین فرصت مناسبی برای ورود به عرصه پرورش میگو در ایران فراهمشده است، اگر قصد راهاندازی شغل پرسود و هیجان انگیز را دارید و علاقمند به پرورش آبزیان هستید ، شغل پرورش میگو مناسب شماست. ما در این مقاله به بررسی جزئیات پرورش میگو خواهیم پرداخت پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
درآمد پرورش میگو چقدر است؟
سود پرورش میگو چقدر است؟
کسبوکار پرورش میگو با توجه به قیمت بالای این محصول در بازارهای جهانی و همچنین بازار داخل، میتواند سودآوری مناسبی را برای سرمایهگذاران این حوزه و همچنین ارزآوری مناسبی را در این شرایط تحریمی به همراه داشته باشد. (سوددهی پرورش میگو با توجه به قیمت بالای میگو چیزی حدود 50 تا 60 درصد است)
راهنمای انتخاب شغل پرورش میگو
سرمایه اولیه و هزینه راه اندازی پرورش میگو چقدر است؟
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
مزایای شغل پرورش میگو چیست؟
- محصول است که هم تقاضای داخلی و هم تقاضای خارجی دارد و سوددهی بالایی دارید
- زمینههای تولید میگو در ایران فراهم است و هم وضعیت فعلی بازارهای داخلی و خارجی نشان میدهد که هرچقدر تولید کنیم مشتری برای فروش داریم
- در حجم کوچک و با سرمایه کم هم میتوانید این شغل را شروع کنید
معایب شغل پرورش میگو چیست؟
- بیماریها و شرایط بازار جهانی است كه میتواند تولید این محصول را تحت تاثیر قرار دهد و سرمایه شما را به مخاطره بیندازد
- پرورش میگو در مناطق گرمسیری جنوب ایران انجام میشود كار در مناطق گرم از الزامات این شغل است.
- سایتهای پرورش میگو حدود ۲۰ تا ۲۵ كیلومتر با شهر فاصله دارد بنابراین كسی كه میخواهد وارد این فعالیت شود باید توان كار در مناطق دوردست را داشته باشد
- مهمترين مشکل تهیه غذاى ميگو با كيفيت و كميت مناسب در زمان مقرر است.
دریافت مجوزها برای پرورش میگو
برای شروع پرورش میگو بیشترین سروکار را با اداره شیلات استان خود دارید. سپس سازمان دامپزشکی نیز اداره دیگری است که دیگر مجوزهای لازم را برای راهاندازی کسبوکار شما صادر میکند. پروانه بهرهبرداری صنعتی را هم باید از سازمان صنعت، معدن و تجارت هر استان دریافت کنید.
توصیه: کسانی که میخواهند وارد کسبوکار پرورش میگو شوند با سرمایه لازم وارد کار شوند، از تجارب دیگران بهره بگیرند و اصول علمی و بهداشتی را رعایت کنند. در این صورت است که میتوانند در این حوزه موفق عمل کنند.
تحلیل شغل پرورش میگو
رسته کسب و کار
میزان سرمایه
میزان رضایت
میزان تخصص
میزان زمان
میزان تحصیلات
سهولت در راه اندازی
بررسی بازار پرورش میگو
حضور پررنگ میگو در بازار داخلی و آمار مصرف رو به رشد میگو در ایران دلیل خوبی برای شروع این کار است.
یک هزار تن در طول سال میگوی پرورشی در ایران تولید میشود که از این میزان حدود ۱۳ هزار تن صادر شده و آورده ارزی تا ۵۶ میلیون دلار را نصیب اقتصاد ایران میکند. همچنین مابقی این تولید و میگویی که از راه صید از دریا بهدست میآید در بازارهای داخلی به فروش میرسد. طی سالهای اخیر که تولید و تکثیر این آبزی افزایشیافته مصرفش نیز در بازارهای داخلی با رشد ۱۰۰ درصد مواجه بوده است.
فرصتهای بازار پرورش میگو در ایران
شرایط بازار مزارع پرورش میگو در حال حاضر در کشور بهصورت مزارع ۲۰ هکتاری طراحیشده است که ۱۶ هکتار استخر مفید دارد. جالب است بدانید کشورهای اصلی پرورشدهنده میگو مانند تایلند، ویتنام، چین و مکزیک از پتانسیل ایران درزمینه پرورش میگو بهرهمند نیستند.
در شرایط مناسب ایران توان صادرات تا ۲ میلیارد دلار میگو را دارد که این رقم در سال گذشته ۵۰ میلیون دلار بوده و پیشبینی میشود امسال به رقم ۶۵ میلیون دلار برسد. با توجه به اینکه این توان تولیدی و صادراتی در کشور وجود دارد با یک محاسبه پی میبریم که در این بخش شرایط بسیار مناسبی وجود دارد. با توجه به ارقام موجود در حال حاضر ۳۰ میلیون تن سطح پرورش میگوی جهان است
تقاضای بازار جهانی به میگو
اگر بخواهیم به افق ۲ میلیارد دلاری صادرات میگو برسیم باید ۳۰۰ هزار تن میگو تولید کنیم که معادل ۱۰ درصد از سهم تولید جهانی است. این در حالی است که ما در شرایط فعلی با حدود ۱۵ هزار تن (تولید امسال) ۲۵/۰ درصد از تولید جهان را در اختیار داریم.
در بازار داخلی هم ۳۵ تا ۴۰ درصد میگوی تولیدی ایران مصرف میشود اما یک استثنا هم وجود دارد که در سال ۱۳۹۲ این رقم به ۱۰ درصد کاهش یافت و این بهدلیل افزایش قیمت جهانی میگو بوده است.
قیمت جهانی میگو در سال ۱۳۹۲ بهدلیل شیوع بیماری حدود ۲ دلار افزایش یافت و باعث شد مصرفکننده ایرانی با توجه به افزایش قیمتها توان خرید میگو را نداشته باشد، اما بااینوجود امروز فرهنگ مصرف میگو بهعنوان یک کالای مغذی در کشور جاافتاده است.
حضور پررنگ میگو در بازار داخلی
تا یک دهه پیش در بازار ایران میگو را بهعنوان یک کالای لوکس و صرفاً صادراتی میشناختند. بهنوعی که این آبزی از بازارهای داخلی دور بود و بیشتر به بازارهای خارجی صادر میشد و اصولاً تولید میگو به صید از دریا منحصر بود، اما طی سالهای اخیر سرمایهگذاری گستردهای در دو بخش تولید و عملآوری و توزیع اینگونه آبزی در ایران انجامشده که همین امر درنهایت به ورود میگو به بازار ایران منجر شده است. رشد و توسعه تولید و تکثیر میگو در مزارع پرورش میگو نه تنها بازار داخلی را پوشش داده، بلکه صادرات بیش از 13 هزار تنی در سال گذشته را به ارمغان آورده است.
به همین دلیل میگوی ایران خواهان زیادی در کشورهای مختلف دارد. کشورهایی از قارههایی چون اروپا، آمریکا، اقیانوسیه و آسیا مشتریان میگوی ایران هستند. حتی کشور چین که بهعنوان مهمترین و بزرگترین تولیدکننده آبزی در دنیا شناخته میشود در حال حاضر از مشتریان بزرگ میگوی ایران به شمار میرود.
آینده شغلی بازار پرورش میگو
درحالیکه سالانه حدود ۴ و نیم میلیون تن میگو در سراسر جهان تولید میشود به گفته کدخدایی، دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران حجم تولید سالانه میگو در کشور ۴۵ تا ۴۷ هزار تن است که حدود ۱۰ هزار تن در داخل مصرف و مابقی آن عمدتاً به کشورهای چین، ویتنام و تایلند صادر میشود.
به گزارش اتاق ایران و امارات به نقل از بازار میگو یکی از پرمصرفترین غذاهای دریایی است که به دلیل اینکه منبع غنی از مواد مغذی ضروری مانند کلسیم، ید، ویتامین D و B۳، روی، پروتئین و اسیدهای چرب امگا ۳ است امروزه بهطور فزایندهای در سبد غذایی مصرفکنندگان جهانی قرار دارد. بهطوریکه کارشناسان جهانی پیشبینی کردهاند بازارمیگو بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ سالانه به میزان ۶.۱ درصد رشد کند و تا سال ۲۰۲۵ به ۷.۲۸ میلیون تن برسد.
صادرات میگو در ایران
ایران نیز یکی از تولیدکنندگان میگو است که علاوه بر تامین نیاز داخلی بخشی از تولیدات خود را نیز به کشورهای خارجی صادر میکند. بهطوریکه به گفته علیاکبر خدایی، دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران در سالهای مختلف بین ۱۷ تا ۲۱ کشور در سراسر دنیا مقاصد صادراتی میگوی ما هستند.
سهم بازارهای ۵ قاره از میگوی صادراتی
بیشترین تولید و بیشترین مصر در ایران
هرمزگان بیشترین تولید و تهران بیشترین مصرف میگو را دارند
استانهای هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و گلستان بزرگترین تولیدکنندگان و استانهای تهران، اصفهان، خوزستان، فارس و آذربایجان شرقی بزرگترین مصرفکنندگان میگو در کشور هستند.
فرآوری میگو و رشد اشتغالزایی
واحدهای فرآوری گوناگونی در این زمینه فعالیت میکنند و حضور چنین محصولاتی در بازار با استقبال روبهرو بوده است. همین امر نشان میدهد که مصرف این آبزی روزبهروز در حال افزایش است.
در این رابطه بیش از 125 واحد فرآوری میگو در کشور ایجاد شده که 80 واحد در استانهای تولیدکننده و پرورشدهنده میگو ایجادشدهاند. در هر شیفت کاری این واحدهای فرآوری حداقل 30 نفر مشغول بهکار هستند و هر واحد معمولاً با سه شیفت کار میکند. وی اضافه میکند که این تعداد اشتغالزایی در هر شیفت در فصل برداشت به 60 نفر نیز افزایش مییابد.
در ارتباط با میگو و بهطورکلی آبزیان واحدهای صنعتی و تخصصی دیگری نیز وجود دارد که کارخانههای تولید غذای آبزیان از این جمله هستند، بهطوریکه در حال حاضر 24 واحد تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند.
همچنین 6 واحد تولید خوراک میگو را انجام میدهند. وی میزان اشتغالزایی این واحد را نیز اینچنین برآورده کرده و میگوید: در کوچکترین واحدها حداقل 35 نفر کار میکنند و در واحدهای بزرگ بهطور متوسط 125 نفر مشغول بهکار هستند.