راهنمای راه اندازی پرورش ماهیان خاویاری
پرورش ماهیان خاویاری از جمله کسب و کارهای پردرآمد با سوددهی بسیار بالاست. توجه اصلی برای پرورش ماهیان خاویاری به علت تولید ماده خاویار است. خاویار در واقع همان تخمک نوع خاصی از ماهیان به نام تاس ماهیان است. ارزش فوق العاده بالای خاویار باعث شده است تا به مروارید سیاه معروف شود.
ماده ارزشمند خاویار به دلیل طعم بینظیر و بسیار خاص خود طرفداران بسیاری پیدا کرده است و در رستوران های خاص دنیا با قیمت گزافی طبخ و به فروش میرسد. گونه های بومی تاس ماهیان دریای خزر شامل: فیل ماهی، تاس ماهی ایرانی (قره برون)، ازون برون، تاس ماهی روسی (چالباش) و شیپ است. از بین ۲۷ گونه شناسایی شده ماهیان خاویاری این ۵ گونه از بهترین گونه های مناسب برای پرورش در ایران هستند.
این ماهیان همگی در آب های لب شور دریای خزر زندگی میکنند و برای تخم ریزی به آب های شیرین مهاجرت میکنند. فیل ماهی ها یکی از با ارزش ماهیان خاویاری است و به دلیل تحمل بالای در محدوده های دمایی و رشد مناسب، در اکثر مراکز پرورش ماهیان خاویاری موجود است.
از سوی دیگر به دلیل بلوغ دیررس در حدود ۱۴ تا ۱۷ سال در این گونه ماهیان معمولا بازگشت سرمایه آن طولانی است. ماهیان قره برون از جمله ماهیان خاویاری هستند که در جنوب دریای خزر یافت میشود. ماهی قره برون در جنس نر در ۸ سالگی و ماده آن در ۱۲ سالگی بالغ میشود و در حدود ۲ کیلوگرم خاویار تولید میکند.
ازون برون از دیگر ماهیان خاویاری دریای خزر است که یکی از زودرس ترین گونه ماهیان خاویاری است و بلوغ آن در ۶ سالگی رخ میدهد. به همین دلیل یکی از بهترین نوع ماهیان خاویاری برای پرورش است. به دلیل تنوع گسترده و ویژگی های منحصر به فرد ماهیان خاویاری ما در بخش های بعدی آموزش به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
درآمد پرورش ماهی خاویار چقدر است؟
پرورش ماهی خاویار یکی از پردرآمدترین مشاغل در حوزه شیلات و به طور کلی کشاورزی است، صادرات انواع ماهی های خاویاری از کشور ما به مقاصد کشورهای اتحادیه اروپا، استرالیا، آمریکا و کشورهای آسیایی باعث شده است که درآمد پرورش ماهی خاویاری به طرز چشمگیری افزایش داشته باشد و علاوه بر این امکان ارزآوری و افزایش صادرات را برای کشور داشته باشد.
سود پرورش ماهی خاویار چقدر است؟
میزان سود پرورش ماهی خاویاری با توجه به نوسانات بازار تعیین میشود، اما لازم است پیش از هر چیزی بدانید که رسیدن به سودآوری لازم در این کسب و کار از طریق فروش خاویار صبر و حوصله 10 تا 12 ساله را میطلبد.
اما امکان فروش گوشت ماهیان خاویاری نیز وجود دارد و بازار مناسبی چه در داخل و چه در خارج از کشور دارد، با وجود اینکه فروش گوشت ماهی میتواند سودآوری شما را تسریع کند اما سود پایین تری را نسبت به خاویار حاصل میکند.
راهنمای انتخاب شغل پرورش ماهی خاویار
سرمایه اولیه و هزینه پرورش ماهی خاویاری چقدر است؟
سرمایه اولیه و هزینه پرورش ماهی خاویاری با توجه به نوع ماهی مورد نظر شما میتواند متفاوت باشد و مزرعه شما میبایست با توجه به نوع ماهی شما طراحی شود.
سرمایه اولیه پرورش ماهی خاویاری شامل خرید زمین، ساخت انبار، ساخت استخر، خرید بچه ماهی ها و … است، لازم است بدانید اگر به دنبال درآمد بالا از پرورش ماهی خاویاری هستید، شروع اینکار با استفاده از حوضچه های پرورشی در ابعاد کوچک، توجیه اقتصادی نخواهد داشت و معمولا مزارع پرورش ماهی خاویاری چیزی در حدود یک هکتار احداث میشود.
حداقل هزینه راه اندازی
حداکثر هزینه راه اندازی
لیست تجهیزات پرورش ماهی خاویار
یکی از مهمترین تجهیزات برای پرورش ماهی خاویاری، ساخت استخرهای بنتی است که هزینه بالایی را نیز در برخواهد داشت.
مزایای پرورش ماهی خاویاری چیست؟
در پرورش ماهی خاویاری با توجه به نظارت هایی که بر روی پرورش این موجودات انجام میشود، شاهد تولید یک محصول سالم و مناسب برای ورود به بازار هستیم.
علاوه بر تولید خاویار میتوانید در زمینه فروش گوشت ماهیان خاویاری نیز فعالیت کنید و درآمد خوبی داشته باشید.
امکان صادرات این محصول و ارزآوری برای کشور از جمله دیگر مزایای پرورش ماهی خاویاری است.
مشکلات پرورش ماهی خاویاری چیست؟
هزینه های بالای ساخت استخرهای پرورش ماهی خاویاری در کنار تجهیزات گران قیمت آن یکی از مهمترین مشکلات پرورش ماهی خاویاری است.
همچنین بازگشت سرمایه طولانی مدت این شغل باعث شده است تا یک مانع بزرگ برای سرمایه گذاری در این کسب و کار پرورشی باشد.