تجهیزات راه اندازی فست فود چیست؟
یکی از مهمترین سوالات در خصوص تجهیزات راه اندازی فست فود، انتخاب تجهیزات مناسب برای شروع است، همانطور که میدانید انتخاب تجهیزات فست فود به موقعیت مغازه شما، پتانسیل فروش و مشتری یابی، وسعت مغازه فست و فود، سرمایه اولیه شما و … بستگی دارد.
اما مهمترین تجهیزات فست فود که برای راه اندازی فست فود، رستوران ایتالیایی و رستوران سیار و .. مورد استفاده قرار میگیرد از قبیل موارد زیر است:
لیست تجهیزات راه اندازی فست فود
- فر پیتزا
- تاپینگ پیتزا
- میزکار استیل
- سرخ کن صنعتی
- خمیرگیر صنعتی
- خمیر پهن کن
- انواع گریل صنعتی
- هود صنعتی
- میکسر و همزن
- یخچال و فریزر
- تجهیزات سبک آشپزخانه
- ظروف سرویس دهی
- سینک ظرفشویی
- یخ ساز
- دکوراسیون و میز و صندلی
فر پیتزا
پیتزا یکی از بخش های مهم منوی غذایی یک فست فود است که انتخاب و پخت آن نیاز به تجهیزات خاص خود دارد به همین دلیل ما در ابتدا به سراغ بررسی انواع فر پیتزا خواهیم رفت.
فرهای پیتزا دارای ویژگی های متنوعی هستند که براساس نوع عملکرد، ابعاد و ظرفیت پخت و … تقسیم بندی بندی میشود، به همین دلیل برای انتخاب مناسبترین فر پیتزا لازم است تا با انواع آن و مشخصات هر یک بیشتر آشنا شویم.
سه مدل از پرکاربردترین فرهای پیتزا شامل فر پیتزا صندوقی، فر پیتزا ریلی و فر پیتزای آجری است.
1- فر پیتزا صندوقی
فر پیتزا صندوقی معمولاً برای پخت انواع پیتزای ایتالیایی و پارویی مورد استفاده قرار میگیرد، ظرفیت فر پیتزای صندوقی با توجه به تعداد بشقاب آنها تعیین میشود که معمولاً در تعداد 6، 9، 12، 18 و 24 در بازار موجود است. جنس بدنه این فرها بسیار مهم است در نمونه های با کیفیت از جنس بدنه استنلس استیل استفاده شده است و داخل آن از ولق گالوانیزه با شانسی پروفیل فولادی کار شده است که برای عایق بندی هر چه بهتر از پشم سنگ و پشم شیشه نیز استفاده میشود تا بتواند گرمای مناسب را در داخل فر نگه دارد.
برای پخت پیتزای ایتالیایی از فر پیتزای صندوقی با صفحه سنگ فر و برای پخت پیتزای آمریکایی از مدل صفحه آجری استفاده میکنند.
فر صندوقی از جمله فرهای پیتزاست که در ظرفیتها و ابعاد مختلف طراحی شده و در آشپزخانههای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
2- فر پیتزا ریلی
فر پیتزا ریلی یکی از بهترین انواع فر پیتزا برای پخت پیتزا در تعداد بالاست که میتوان در فست فودها و رستوران های ایتالیایی از آن استفاده کرد، البته در فرهای ریلی علاوه بر پیتزا میتوان انواع هات داگ، استیک، برگر، هات داگ و … را نیز پخت کرد.
فرهای پیتزا ریلی موجود در بازار دارای سایز دهنه 50، 70 و 85 هستند که برای با توجه به زمان پخت پایین آنها دارای ظرفیت پخت و راندمان بسیار بالایی هستند.
فر پیتزا ریلی در مقایسه با فرهای صندوقی فضای کار بیشتری را اشغال میکنند اما میتوان از سقف دستگاه به عنوان میز کار استفاده کرد. عایق بندی های بکار رفته در این دستگاه باعث به حداقل رساندن اتلاف گرمایی میشود و میتواند مصرف انرژی را به صورت چشمگیری کاهش دهد.
3- فر پیتزا آجری
فر پیتزا آجری یک نوع فر پیتزا گنبدی شکل با آجر نسوز است که معمولاً پیتزا را بدون بشقات و با کمک یک پاروی مخصوص در داخل تنور قرار میدهند. فر پیتزای آجری در قطرهای گوناگونی در بازار موجود است که از قطر 120 سانتیمتر شروع شده و تا 200 سانتیمتر نیز موجود است.
مدل های فر پیتزا آجری به صورت ثابت و چرخان طراحی میشود که حداقل قطر در مدلهای گردان آن 160 سانتی متر است.
تاپینگ پیتزا
تاپینگ پیتزا از جمله تجهیزاتی است که برای دست کردن پیتزا تهیه شده است که در انواع یخچال تاپینگ، فریزر تاپینگ و تاپینگ رومیزی است، این تاپینگ ها دارای ظروف استیل برای نگهداری مواد اولیه پیتزا هستند.
1- تاپینگ یخچال دار
یکی از بهترین نوعهای تاپینگ، تاپینگ های یخچال دار هستند که در قسمت پایینی آنها، یخچال برای نگهداری خمیز پیتزا، سوسیس کالباس و … تعبیه شده است. در حال حاضر یخچال تاپینگ با سایز 120 دارای 6 لگن، سایز 150 دارای 8 لگن و سایز 190 با 10 لگن در بازار موجود است.
2- تاپینگ فریزر دار
این نوع تاپینگ هم مانند نمونه بالاست با این تفاوت که در قسمت پایینی آن به جای یخچال، فریزر را داریم. فریزر زیرین تاپینگ برای نگهداری پنیر پیتزا، خمیر پیتزا، میگو، پپرونی و … مناسب است.
تاپینگ های فریزر دار هم دارای انواع مختلف است و با ظرفیت 6 بن ماری، 8 و 10 در بازار موجود است.
3- تاپینگ رومیزی
در این نوع از تاپینگ ها دیگر از یخچال و فریزر استفاده نشده است و همین موضوع باعث کاهش قیمت قابل توجه این تاپینگ ها میشود که البته کارآیی آنها تنها برای آماده سازی و تفکیک مواد اولیه پیتزا و ساندویچ هاست و در نمونه های پایه دار و چرخ دار میتوانید از قسمت زیرین آن برای نگهداری برخی از مواد در دمای محیط استفاده کنید. نمونه های دست دوم و کارکرده این نوع از تاپینگ ها در بازار به راحتی پیدا میشود.
میز کار استیل
میز کار استیل یکی دیگر از وسایل و تجهیزات فست فود است. یک وسیله ساده و کاربردی است که به دلیل داشتن پایه پاتروکی ایستایی و سر و صدای پایینی دارد و برای استفاده در انواع فست فودها، رستوران ها و آشپزخانه ها مناسب است.
از میز کار استیل برای کارهای آماده سازی غذا و مواد غذایی استفاده میکنند.
سرخ کن صنعتی
یکی دیگر از پرکاربردترین تجهیزات فست فود، سرخ کن ها هستند و برای سرخ کردن انواع سیب زمینی، قارچ سوخاری، هات داگ، کورن داگ و … مورد استفاده قرار میگیرد.
سرخ کن های صنعتی موجود در بازار در دو مدل سرخکن ایستاده و سرخکن رومیزی است که در ادامه هر کدام از آنها را بررسی خواهیم کرد.
سرخکن ایستاده
سرخکن های ایستاده دارای معمولاً به صورت تک لگن و دو سبد با ظرفیت 22 لیتر در بازار موجود است، سرخکن ایستاده اتومات دارای ترموستات برای قطع و وصل کردن جریان گاز و تنظیم حرارت دلخواه است و میتواند انواع هات داگ و سیب زمینی و … را به خوبی سرخ کند.
استفاده از حرارت غیر مستقیم در سازوکار این سرخکن ها باعث شده است تا مواد غذایی شما با کیفیت بالایی سرخ شوند.
سرخکن رومیزی
سرخکن رومیزی بیشتر برای فست فود های سیار استفاده میشود و میتوان آن را در لیست تجهیزات رستوران سیار نیز قرار داد.
این سرخکن ها معمولاً در مدل های تک و دو سبد موجود هستند و به علت فضای کمی که اشغال میکنند و همچنین مصرف سوخت پایین آنها بسیار محبوب شده اند.
خمیرگیر صنعتی
از خمیرگیر صنعتی برای تهیه خمیر پیتزا در فست فودها استفاده میشود، دستگاه های خمیرگیر از ظفیت 5 کیلوگرم شروع میشود و شما با توجه به پتانسیل فروش و نیاز خود میتوانید نسبت به انتخاب مدل مناسب اقدام کنید.
خمیر پهن کن
خمیر پهن کن دستگاهی برای پهن کردن خمیر پیتزا بر روی بالشتک نانوایی است و معمولاً فست فود های کوچک و رستوران سیارها عموماً از خمیرهای آماده استفاده میکنند و یا این کار را به صورت دستی انجام میدهند پس میتوان گفت خمیر پهن کن از ملزومات اصلی خمیر پهن کن نیست.
انواع گریل صنعتی
گریل یکی دیگر از مهمترین تجهیزات فست فود است، از گریل ها برای پخت انواع ساندویچ و برگر استفاده میکنند، دستگاه گریلد در کنار سادگی کاربرد بسیار بالایی دارد و در نمونه های گریل ذغالی و تخت و همچنین ترکیبی در بازار موجود است.
هود صنعتی
هود صنعتی معمولا در بالای دستگاه های پخت و پز قرار میگیرد تا بتواند بوی طبخ غذا را به بیرون هدایت کند، معمولا از هودهای صنعتی در فضای فست فودها بیشتر استفاده میشود تا بو روغن وارد فضای سالن نشود، بهتر است از هودهای دارای فیلتر استفاده کنید تا چربی گیری را پیش از ورود به داخل فضای هود انجام دهد.
میکسر و همزن
معمولا از میکسرها و همزن ها برای ترکیب مواد غذایی مختلف استفاده میکنند که به علت سرعت زیاد امولسیون، خرد و یا مخلوط را خوبی انجام میدهند.
استفاده از میکسر و همزن با توجه به منوی غذایی شما اهمیت پیدا میکند و بیشتر در تهیه دسر، سس، سوپ و … کاربرد دارد البته میتوان برای تهیه خمیر پیتزا و نان هم از آن استفاده کرد اما اگر منوی فست فود شما بر پایه پیتزاست بهتر است از دستگاه خمیرگیر در بالا اشاره کردیم استفاده کنیم.
یخچال و فریزر
انتخاب یخچال و فریزر باید با توجه به اندازه و ظرفیت فست فود شما تعیین شود، همانطوری که گفتیم استفاده از تاپینگ یخچال و فریزر دار میتواند بخش قابل توجهی از نیاز فست فود شما را نسبت به یخچال و فریزر برتر کند اما در کنار آن نیز برای نگهداری سایر مواد غذایی و نوشیدنی ها میبایست از یخچال و فریزر مناسب استفاده کنید.
تجهیزات سبک آشپزخانه
بسیاری از تجهیزات در فست فودها و رستوران هاست که برای آماده سازی غذا باید دائما از آنها استفاده کنید پرچه ممکن است در ظاهر به علت قیمت پایین آن در مقایسه با تجهیزات بزرگ به چشم نیاید اما به دلیل استفاده مداوم لامز است از محصولات با کیفیت استفاده کنید.
این تجهیزات شامل: تخته برش، قاشق و چنگال، کار و چاقو و سایر ابزارهای برش، کاسه مخلوط کن، انبر، ورق و ماهیتابه، حوله و … است.
ظروف سرویس دهی
ظروف سرویس دهی از جمله دیگر تجهیزات فست فود، رستوران و رستوران سیار و … است، انتخاب ظروف مناسب با توجه به دکوراسیون فست فود، منوی غذایی شما تعیین میشود، اما از پرکاربردترین ظروف سرویس دهی میتوان به چاقو، قاشق، چنگال، بشقاب، سینی، دستمال رومیزی، ظروف دسر و سس، بشقاب نان، انواع لیوان و … اشاره کرد.
سینک ظرفشویی
سینک ظرفشویی از جمله موارد مهم برای شستشو و رعایت نظافت در فست فود هاست که انتخاب آن با توجه به فضای مغازه شما و میزان نیاز فست فود تعیین میشود.
یخ ساز
یخ ساز یکی از دستگاه هایی که شاید کمتر در فست فودهای معمول دیده شود، اما اگر به دنبال راه اندازی یک کافه فست فود با منوی نوشدنی هستید دستگاه یخ ساز نیز نیاز خواهید داشت.
دکوراسیون و میز و صندلی
دکوراسیون و میز و صندلی از جمله مهمترین تجهیزات فست فود به شمار میآیند و ظاهر زیبا و شیک دکوراسیون فست فود میتواند یک عامل بسیار مهم در جذب مشتریان باشد چرا که بسیاری از افراد پیش از سرو غذا، شما را براساس آنچه که از فست فود شما میبینند انتخاب میکنند.
در انتخاب دکوراسیون و میز و صندلی باید به المان های گوناگونی از جمله ابعاد و اندازه فضای فست فود، رنگ بندی، جذابیت، سبک دکوراسیون و … توجه کنید. بخصوص اگر در منطقه شما بازار فست فود ها و کافی شاپ ها و رستوران ها داغ است و جذابیت فضای داخلی رقابتی است لازم به سرمایه گذاری بیشتر و اصولی تر بر روی دکوراسیون هستید.
مطمئناً دکوراسیون فست فود شما با نوع مشتریان و حتی نحوه سرو و کیفیت غذای شما در ارتباط نزدیکی است. پس سرمایه گذاری در دکوراسیون فست فود را میتوان یک سرمایه گذاری معقول و مناسب دانست.