راهنمای خرید تجهیزات رستوران
برای خرید تجهیزات رستوران باید با توجه به موقعیت مکانی رستوران، نوع منو و غذاهای مورد نظر، و پتانسیل مشتریابی اقدام به انتخاب لیست تجهیزات رستوران خود کنید.
رستوران شما باید تمامی تجهیزات لازم برای آماده سازی، پخت و سرو غذاهای مورد نظر شما را در کمترین زمان ممکن داشته باشد، پس لازم است تا ابتدا تجهیزات رستوران را به طور کامل بشناسید.
لیست تجهیزات رستوران
برای شناخت دقیق تجهیزات رستوران ما به سراغ بررسی آنها در قالب تجهیزات آماده سازی، تجهیزات پخت، تجهیزات نگهداری و تجهیزات شستشو خواهیم رفت.
تجهیزات آماده سازی در رستوران ها
یکی از مهمترین بخش تجهیزات رستوران ها، تجهیزات آماده سازی غذاست. این تجهیزات بخش اصلی کار رستوران شما را انجام میدهند و به طور مستقیم بر روی کاهش نیروی کار و بالا بردن کیفیت غذایی نقش دارند.
از جمله مهمترین تجهیزات آماده سازی در رستوران ها شامل:
- دستگاه کباب زن و جوجه زن
- دستگاه استخوان جدا کن
- چرخ گوشت های صنعتی
- آسیاب صنعتی
- ساطور اهرمی
- دستگاه پوست کن
- دستگاه خلال کن
و … اشاره کرد.
تجهیزات پخت در رستوران ها
گام بعدی پس از آماده سازی در رستوران ها، مرحله پخت است، پخت نیز به تجهیزات خاص خود نیاز دارد تا بتوانید غذای مناسبی را برای مشتریان خود آماده و طبخ نمایید، البته انتخاب لوازم و تجهیزات پخت در رستوران شما با توجه به منوی غذایی قابل ارائه شما انتخاب میشود.
پرکاربردترین و مهمترین تجهیزات و لوازم پخت صنعتی شامل:
- اجاق گازهای صنعتی
- دیگ های چلوپز و خورشت پز
- دم کن برنج
- انواع کباب پز
- دستگاه گریل
- سرخ کن
- فر پیتزا
و … میباشد.
تجهیزات نگهداری در رستوران ها
یکی دیگر از انواع تجهیزات رستوران ها، تجهیزات نگهداری است که میتواند شامل انواع تجهیزات سرمایشی و گرمایشی برای نگهداری مواد غذایی در مراحل پیش از طبخ و پیش از سرو باشد.
تجهیزات نگهداری در رستوران ها شامل:
- یخچال صنعتی و کبابی
- فریزر صنعتی
- شیفینک دیش
و … اشاره داشت.
تجهیزات شستشوی رستورانی
تجهیزات شستشو یکی دیگر از دسته بندی های مهم در انواع تجهیزات رستورانی است، بکارگیری از تجهیزات مدرن و مکانیزه میتواند به افزایش سطح بهداشت در محیط رستورانی کمک کند.
تجهیزات شستشوی رستوانی شامل:
- انواع سینک ظرفشویی
- ماشین ظرفشویی صنعتی
- ترولی ظروف
- ترولی آبچکان
- اسکرابر صنعتی
- دستگاه سیخ شوی
و … اشاره کرد.
انواع تجهیزات رستوران
تا به اینجا بصورت کلی با تجهیزات رستوران آشنا شدیم اما در ادامه قرار است به بررسی هر یک از این تجهیزات، کاربردها و ویژگیهای آن بپردازیم. البته همانطوری که در ابتدا گفتیم انتخاب این دستگاه ها با توجه به سطح کاری و نوع منوی غذایی و میزان مشتریان شما میتواند متفاوت باشد، پس برای رسیدن به بهترین انتخاب بهتر است تجهیزات را بشناسید و سپس با توجه به کسب و کار خودتان نسبت به خرید آنها تصمیمگیری کنید.
دستگاه کباب زن (کوبیده زن)
دستگاه کباب زن یا همان کوبیده زن یکی از دستگاههای پرکاربرد در رستوران ها و آشپزخانه هاست، این دستگاه برای آماده سازی کباب کوبیده گوشت قرمز، مرغ و بناب کاربرد دارد.
دستگاه های کباب زن در دو نوع مورد استفاده قرار میگیرند:
- دستگاه کباب زن دستی
- دستگاه کباب زن صنعتی
دستگاه کباب زن دستی
دستگاه های کباب زن دستی بیشتر برای مصارف خانگی مناسب است، عملکرد این دستگاه بسیار ساده است، بدنه این دستگاه ها از فلز ساخته شده است و به وسیله دست کار میکند و با وارد کردن گوشت آماده شده از طریق محفظهی بالای دستگاه، صفحات داخلی دستگاه توسط المنت گرم میشود و با نیروی وارد شده از سوی دست این گوشت به طور کامل به اطراف سیخ میچسبد.
ظرفیت دستگاه کباب زن دستی پایین است و سرعت آماده سازی آن مناسب رستوران ها و آشپزخانه ها نیست و برای کاربردهای خانگی طراحی شده است.
دستگاه کباب زن صنعتی
دستگاه کباب زن صنعتی که با عنوان کباب زن رستورانینیز شناخته میشود، از یک سیستم هیدرولیک برای تنظیم فشار استفاده میکند، در این دستگاه نیز المنت های مخصوص برای گرم کردن دستگاه وجود دارد که از چسبیدن گوشت به بدنه دستگاه کباب گیر جلوگیری میکند.
ظرفیت دستگاه کباب زن با توجه به مدل دستگاه های مختلف میتواند متغیر باشد اما به طور کلی یک دستگاه کباب زن هیدرولیکی توانایی سیخ گیری 500 تا 1000 سیخ در ساعت را دارد. از همین رو دستگاه کباب زن صنعتی یک وسیله کاملاً کاربردی برای انواع رستوران ها، آشپزخانه و هتل ها و … است.
همچنین نمونه های رومیزی دستگاه کباب زن صنعتی در مقایسه با نمونه های ایستاده آن از قیمت پایین تری برخوردار هستند و با توجه به ظرفیت پایینتر آنها برای مراکزی که میزان طبخ کباب آنها پایینتر است بسیار مفید است.
دستگاه جوجه زن
دستگاه جوجه زن اتوماتیک برای سیخ کردن جوجه کباب، چنجه، بختیاری، جوجه کباب لاری یا جوجه کباب مکزیکی مورد استفاده قرار میگیرد.
در این دستگاه کار سیخ گیری به صورت اتوماتیک انجام میشود و نیاز به نیروی کار ماهر ندارد، و تنها کافیست که جوجه و یا گوشت مورد نظر برای کباب در داخل محفظههای دستگاه قرار بگیرد و محفظه را در درون دستگاه قرار دهید تا فرایند سیخ زنی به صورت اتوماتیک توسط دستگاه انجام شود و به یک کباب یکدست و کاملاً بهداشتی داشته باشید.
معمولاً دستگاه جوجه زن برای رستوران ها و یا آشپزخانه هایی مورد استفاده قرار میگیرد که سفارشات بالای کباب داشته باشند و نیروی کار توان پاسخگویی به این نیاز را نداشته باشند.
دستگاه استخوان جدا کن
دستگاه استخوان جدا کن یکی از دستگاه هایی است که در ردیف تجهیزات رستوران قرار میگیرد و برای آماده سازی گوشت قرمز و سفید مورد استفاده قرار میگیرد.
در دستگاه استخوان جدا کن، با استفاده از سیستم پنوماتیک استخوان به راحتی از میان بافت گوشت جدا شده و بدون آنکه به سایر نقاط گوشت آسیبی وارد شود و یا دچار له شدگی شود میتوانیم گوشت بدون استخوان داشته باشیم.
این دستگاه فضای زیادی نیاز ندارد و بیشتر برای جداسازی استخوان ران مرغ مورد استفاده قرار میگیرد و برای آماده سازی انواع جوجه کباب، شنیسل، جوجه چینی و … کاربرد دارد.
چرخ گوشت های صنعتی
چرخ گوشت از دیگر تجهیزات رستوران است، چرخ گوشت های صنعتی در دو مدل گیربکسی و تسمه ای تولید میشود، منظور از این دو مدل نحوه انتقال قدرت موتور به تیغههاست. اما تفاوت کارآیی این دو نوع چرخ گوشت در چیست؟
معمولاً در رستوران ها علاوه بر گوشت، مواد دیگری مانند پیاز، نخود و … نیز ممکن است چرخ شود در این موارد آب این مواد میتواند وارد گیربکس دستگاه شود و موجب خرابی آن شود به همین خاطر انتخاب چرخ گوشت تسمهای برای رستورانها مناسبتر است.
چرخ گوشت ها در سایزهای 12، 22، 32، 45 و 52 طراحی و تولید میشود و نمونه های رومیزی و ایستاده آنها در بازار موجود است که با توجه به شرایط رستوران خودتان تصمیم به انتخاب مدل و سایز مناسب نمایید.
آسیاب صنعتی
آسیاب صنعتی برای پودر کردن انواع دانه ها و ادویه ها مورد استفاده قرار میگیرد، این دستگاه علاوه بر کاربردهای اصلی که در عطاری ها دارد در بسیاری از رستوران ها و کترینگ ها نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ساطور اهرمی
ساطور اهرمی یک ابزار مناسب برای قطعه قطعه کردن گوشت و استخوان در رستوران ها و آشپزخانه هاست که با بکارگیری تنها یک نیروی کار و به سادگی میتوانید حجم بالایی از کار قطعه کردن گوشت و مرغ را انجام دهید.
دستگاه پوست کن
دستگاه پوست کن صنعتی برای پوست کندن سریع سیب زمینی، پیاز، هویج و … مورد استفاده قرار میگیرد، این دستگاه ها میتوانند از روشهای گوناگونی برای پوست کندن استفاده کنند و سیستم آنها متفاوت باشد، اما دقت مناسب و سرعت بالا باعث شده است که این دستگاه ها به عنوان یکی از تجهیزات رستوران و فست فود ها مورد استفاده قرار گیرند.
دستگاه خلال کن
دستگاه خلال کن در دو مدل خانگی و صنعتی موجود است، در نمونههای صنعتی دستگاه ها به صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک است که برای رستوران ها و فست فود ها جهت خلال کردن سیب زمینی، هویج و سایر سبزیجات مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه های خلال کن اتوماتیک کاملاً بدون نیاز به دخالت دست کار خود را انجام میدهند و برای رستوران ها و آشپزخانه هایی با نیاز بالا مناسب هستند اما در دستگاه خلال کن نیمه اتوماتیک، دسته های ثابت و متحرک با اعمال فشار کار میکنند و البته قابلیت تنظیم و با کیفیت بالای برش دهی هستند.
اجاق گازهای رستورانی
اجاق گازهای رستورانی یکی از انواع اجاق گازهای صنعتی هستند که به واسطه کاربرد بسیار بالای آنها از جمله محصولات و تجهیزات رستورانی پرکاربرد است.
اجاق گاز رستورانی در مدل فر دار، پایه دار و رومیزی وجود دارد که جنس بدنه آنها از چدن و استیل است و توانایی نگهداری وزنهای بالاست. انتخاب اجاق گاز رستورانی با توجه به تعداد شعله و نیاز رستوران شما تعیین میشود.
دیگ چلو پز
در رستوران های ایرانی چلو یکی از غذاهای اصلی محسوب میشود و به همین علت دیگ چلوپز یکی از پرکاربردترین تجهیزات رستوران به شمار میآید.
دیگ های صنعتی چلو پز برای پخت برنج در کمترین زمان ممکن با کمترین نیروی و در ظرفیت بالا طراحی و تولید شده است، با بکارگیری دیگ چلو پز صنعتی، امکان جوش آوری برنج، آبکشی، دم کردن و … همگی در درون خود دیگ انجام میشود.
دیگ خورشت پز
دیگ خورشت پز از جنس بدنه استیل ساخته شده و از دو جدار ورق ساخته شده است که در بین این جدار از آب برای ماده انتقال گرما استفاده میکنند تا از ورود حرارت مستقیم به کف دیگ و ته گرفتن خورشت جلوگیری کند همچنین گرما به صورت یکنواخت به قسمت داخلی ظرف منتقل شود و از ورود گرمای بیش از اندازه از طریق بدنه به محیط آشپزخانه جلوگیری کند.
در دیگ های خورشت پز، از یک سوپاپ استفاده میشود که با خالی کردن بخار آب آن سریعاً دمای دیگ کاهش مییابد و از ادامه روند پخت مواد غذایی جلوگیری میکند.
این دیگ ها در دو ظرفیت 250 و 380 لیتری در بازار موجود است.
دم کن برنج
فر دم کن برنج برای پخت و دم کردن برنج، کته و پخت ته چین در رستوران ها، آشپزخانه ها و هتل ها مورد استفاده قرار میگیرد، بدنه این فرهای دم کن معمولاً از استیل است و بدنه داخلی آنها از ورق های گالوانیزه تشکیل شده است و یک شعله چدنی برای ایجاد حرارت در زیر فر تعبیه شده است.
سایز و حجم پخت در فرهای دم کن برنج بسیار متغیر است که میتوانید با توجه به ظرفیت و نیاز پخت رستوران خود اقدام به خرید محصول مناسب کنید.
انواع کباب پز
کباب پز ها از جمله دیگر تجهیزات رستوران ها هستند که در انواع صنعتی آن مورد استفاده قرار میگیرند، کباب پزهای صنعتی فارغ از نوع سوخت و عملکرد آنها با توجه حجم آنها مشخص میشود و مانند سایر تجهیزات رستوران ها باید ظرفیت بالای پخت داشته باشند.
کباب پزهای صنعتی معمولا در انواع ذغالی، گازی و تابشی در بازار موجود است و طول دهنهی آنها بین 50 تا 120 سانتی متر متغیر است.
دستگاه گریل
دستگاه گریل صنعتی یکی دیگر از تجهیزات رستوران و فست فود است که برای پخت و کباب کردن گوشت، مرغ، ماهی، همبرگر و … مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه گریل به صورت گازی، برقی، ذغالی و یا ترکیبی از آنها در اندازه مختلف در بازار موجود است.
پرکاربردترین نوع دستگاههای گریل از نوع گازی است که میتواند با کمترین آلودگی، حرارت یکسانی را برای طبخ انواع غذاها ایجاد کند.
دستگاه های گریل ذغالی معمولاً برای طبخ در ظرفیت های پایین تر مورد استفاده قرار میگیرد ولی به دلیل طعم خاص غذاهای ذغالی در برخی از رستوران ایتالیایی ها و فست فودها مورد استفاده قرار میگیرد.
سرخ کن
سرخ کن یک وسیله کاربردی و از جمله مهمترین تجهیزات رستوران، برای سرخ کردن تمام مواد غذایی اعم از سیب زمینی، هات داگ، سوخاری و … کاربرد دارد. دستگاه های سرخ کن حرارت مناسب برای سرخ کردن را به روغن منتقل میکنند تا مواد با بهترنی کیفیت خود سرخ و آماده شوند.
داشتن تایمر یکی از ویژگی های مهم در سرخکن هاست که لازم است پیش از خرید به آن توجه کنید، وجود تایمر میتواند زمان سرخ شدن را تنظیم کند و بدون نگرانی میتوانید تا سرخ شدن کامل مواد غذایی به سایر کارها رسیدگی کنید.
سرخکن های در ابعاد و ظرفیت های مختلف در بازار موجود است که با توجه به منوی غذایی رستوران خود و میزان نیاز به این تجهیزات میتوانید در خصوص خرید آنها تصمیم گیری کنید.
فر پیتزا
فر پیتزا یکی از کاربردترین تجهیزات رستوران ایتالیایی است و معمولاً در رستوران های ایرانی جایی ندارند، این فرها برخلاف فرهای معمولی رستوران ها، به طور ویژه برای پخت پیتزا طراحی و تولید شده است و میتواند در کوتاه ترین زمان ممکن، پخت با کیفیتی از پیتزا را انجام دهد.
فر پیتزا در انواع مختلف صندوقی، ریلی، گردون، تنوری، آجری و … در بازار موجود است.
یخچال صنعتی و کبابی
یخچال های صنعتی از جمله موارد مهم دیگر در تجهیزات رستوران ها هستند، از این یخچال برای نگهداری انواع غذایی آماده طبخ، نوشیدنی ها و … استفاده میشود.
قدرت بالای موتور یخچال های صنعتی، سیستم های خنک کنندگی، قفسه بندی و … آنها را برای استفاده در انواع رستوران ها، آشپزخانه ها و فست فود ها مناسب کرده است.
یخچال های ایستاده صنعتی، یخچال های کبابی، یخچال های صندوقی از جمله یخچال های مورد استفاده از در رستوران ها هستند. در این نوع یخچال ها معمولاً از بدنه استیل ضد خش استفاده میشود که مقاومت بالایی را به دستگاه میبخشد و همچنین موتور قوی تری نسبت به یخچال فروشگاهی در این محصولات کار شده است.
فریزر صنعتی
فریزرهای رستورانی در مدل کشویی یکی از پرکاربردترین نوع فریزها در تجهیزات رستوران هاست که برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی از آن استفاده میکند. برای استفاده بهینه از فضای رستورانی میتوان از قسمت فوقانی فریزرهای صنعتی برای استفاده از گریل صنعتی یا اجاق گاز استفاده کرد.
شفینگ دیش
شفینگ دیش یک ظرف مخصوص برای سرو انواع غذا و پیش غذایی است که نیاز به گرم بودن دارند، استفاده میشود. در این ظروف با داشتن یک مشعل یا وارمر گرمای لازم را برای نگهداری غذا را فراهم میکند.
شفینگ دیش در مدلهای درب دار ساده، درب دار لولایی و بدون درب در مدلهای بیضی شکل، مربع، مستطیل و گرد در حجم های مختلف در بازار موجود است.
انواع سینک ظرفشویی
سینک ظرفشویی صنعتی برای استفاده در رستوران ها معمولاً از دو لگن یا یک لگن با پایه و پاتروکی ساخته شده است؛ جنس بدنه سینک رستورانی از استیل ضد زنگ است و در ابعاد گوناگون (120، 150، 190 و …) در بازار موجود است.
برای رستوران ها و آشپزخانه های صنعتی استفاده از سینگ های دو لگنه بر تک لگن ارجیت دارد، همچنین توجه به کیفیت ورق استیل مورد استفاده نیز بسیار حائز اهمیت است.
ماشین ظرفشویی صنعتی
در بسیاری از رستوران ها و هتل ها به حجم بالای ظروف کثیف استفاده از ماشین های ظرفشویی صنعتی میتواند بسیار مفید باشد چرا که هم موجب کاهش نیروی انسانی و انرژی میشود و هم در بهبود وضعیت بهداشتی رستوران نقش مهمی دارد.
ماشین های ظرفشویی با توجه به ظرفیت ظروف و همچنین ابعاد و فضایی که اشغال میکنند تقسیمبندی میشوند که شما با توجه به نیاز خود میتوانید نسبت به خرید ماشین های ظرفشویی صنعتی تصمیمگیری کنید.
ترولی ظروف
ترولی ظروف یکی دیگر از کاربردترین تجهیزات رستوران و هتل است که برای حمل بار، غذا، ظروف، نظافت و … مورد استفاده قرار میگیرد.
ترولی ظروف کثیف دارای سه طبقه و دو سطل در عقب و جلوی ترولی است و معمولاً جنس آن از استیل و یا پلی اتیلن مقام است که امکان جابجایی تفکیک شده ظروف را به کارکنان میدهد و تا حد زیادی در زمان و انرژی صرفه جویی میکند.
ترولی آبچکان
ترولی آبچکان وسیلهای برای قراردهی ظروف پس از شستشو و آبکشی است و معمولاً در جنس استیل و نیمه استیل و در تعداد طبقات سه و چهار طبقه موجود است.
اسکرابر صنعتی
اسکرابر صنعتی و یا همان زمین شوی یکی از دستگاههایی که به منظور نظافت و شستشوی کف زمین توسط آب و مواد شوینده استفاده میشود.
اسکرابر ها در دو مدل سرنشین دار و دستی وجود دارد که در نوع سرنشین دار، اپراتور میتواند برروی دستگاه بنشیند و هدایت دستگاه و شستشوی کف زمین را انجام دهد.
در اسکرابرهای دستی لازم است که اپراتور از پشت سر دستگاه را هدایت کند.
اسکرابرها در انواع و اندازه های مختلف در بازار موجود است که شما با توجه به سطح کف زمین و میزان نیاز رستوران و یا هتل میتوانید نسبت به خرید آنها اقدام کنید.
دستگاه سیخ شوی
دستگاه سیخ شوی یکی دیگر از تجهیزات رستوران در خصوص شستشو و نظافت است که برای شستشو سریع سیخ های کباب مورد استفاده قرار میگیرند.
البته دستگاه های سیخ شوی میتواند علاوه بر شستشوی سیخ، برای شستشوی قاشق، چنگال و … نیز مورد استفاده قرار گیرد.