همانطوری که میدانید قهوه یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های دنیاست و همین موضوع باعث شده است که کافه ها و کافی شاپ ها به یکی از مشاغل پردرآمد بازار تبدیل شود اما راه اندازی کافه و کافی شاپ مانند هر کسب و کار دیگری به تجهیزات و وسایل مختص خود نیاز دارند به همین خاطر ما در این مقاله به سراغ بررسی لوازم و تجهیزات کافه و کافی شاپ ها رفتیم، پس اگر شما هم به فکر خرید تجهیزات کافی شاپ خود هستید حتما تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
البته همانطوری که میدانید شغل کافه و کافی شاپ از نظر نوع خدمات و دکوراسیون و تجهیزات و … تفاوت های قابل ملاحظه ای دارند، به همین خاطر ما در مقاله “راه اندازی کافه” و “راه اندازی کافی شاپ” به بررسی تخصصی نحوه راه اندازی این دو شغل پرداخته ایم که مطالعه آنها میتواند اطلاعات مفیدی برای ورود به این صنف به شما بدهد.
وسایل و لوازم مورد نیاز برای راه اندازی کافی شاپ
پیش از اینکه به لیست لوازم و تجهیزات کافه و کافی شاپ بپردازیم باید بدانیم که وسایل لوازم مورد نیاز برای راه اندازی کافی شاپ و کافه شما میتواند با توجه به سطح کاری، فضای رقابتی، میزان مشتری، منوی غذایی و … متفاوت باشد بنابراین لازم است که شما پیش از هر چیزی با کافه داری آشنا باشید و سپس به سراغ شناخت انواع تجهیزات کافه و کافی شاپ بروید تا بهترین انتخاب ها را داشته باشید.
لیست لوازم و تجهیزات کافه و کافی شاپ
دستگاه اسپرسو ساز
یکی از اصلی ترین لوازم و تجهیزات کافه و کافی شاپ ها، دستگاه های اسپرسوساز است. همانطوری که میدانید بسیاری از نوشیدنی های گرم و سرد در کافی شاپ ها بر پایه اسپرسو هستند و همین موضوع باعث شده است تا اهمیت دستگاه اسپرسو ساز از هر دستگاه دیگری چشمگیرتر باشد.
دستگاه اسپرسو ساز صنعتی بخرم یا نیمه صنعتی؟
همانطور که میدانید برای کافه ها و کافی شاپ همواره دستگاه های اسپرسو ساز صنعتی پیشنهاد میشود اما برخی از افراد به دلایل مختلف به خصوص محدودیت سرمایه اولیه که دارند به فکر خرید دستگاه اسپرسو ساز نیمه صنعتی هستند و با این پرسش مواجه میشود که آیا با دستگاه اسپرسو ساز نیمه صنعتی نیز میتوان راه اندازی کافه خود را آغاز کرد؟
برای پاسخ ابتدا باید تفاوت های دستگاه های اسپرسو ساز صنعتی و نیمه صنعتی را بدانیم، اولین تفاوت دستگاه های اسپرسوز ساز صنعتی قیمت دو، سه برابری و حتی بیشتر نسبت به برندهای مشابه نیمه صنعتی است، معمولاً اسپرسو ساز صنعتی بسیار اقتصادی تر است و برای خرید برندهای مطرح اسپرسو ساز صنعتی باید هزینه بالا کنید.
اما از سوی دیگر ظرفیت دستگاه های اسپرسو ساز نیمه صنعتی محدود است و قدرت و کارآیی نمونه های صنعتی را ندارد پس اگر پایه درآمدزایی کافه یا کافی شاپ شما بر اساس قهوه است و مشتریان زیادی دارید استفاده از دستگاه های نیمه صنعتی توصیه نمیشود چرا که هم احتمال خرابی دستگاه بالا میرود و هم به علت پایین بودن قدرت عصاره گیری نمیتواند قهوه ای با غلظت دستگاه های صنعتی به شما دهد.
در دستگاه های اسپرسو ساز صنعتی امکان اتصال آن به آب شهر (ترجیحاً پس از فیلترینگ) وجود دارد و نیازی به چک کردن مداوم مخزن دستگاه نیست.
دستگاه قهوه ساز
در این چک لیست، دستگاه قهوه ساز نیز همانند اسپرسوساز از جایگاه مهمی برخوردار است. این دستگاه برای دم کردن قهوه به کار می رود و به خاطر ساختار ساده ای که دارد، کار با آن راحت است.
اگر به دنبال صرفه جویی در هزینه های راه اندازی کافی شاپ خود هستید، می توانید از دستگاه قهوه ساز که قیمت مناسبتری نسبت به دستگاه اسپرسوساز دارد استفاده کنید. قهوه تولید شده با این دستگاه که با نام قهوه ساز قطره ای اتوماتیک نیز شناخته می شود، شاید کمتر از قهوه تولید شده با اسپرسوساز باشد، اما برای افرادی که بودجه زیادی ندارند می تواند وسیله ای کاربردی و مناسب تلقی شود.
دستگاه آسیاب قهوه
در کافه ها و کافی شاپ استفاده از آسیاب صنعتی اهمیت زیادی دارد چرا که باعث تازه بودن پودر قهوه شما میشود، معمولاً استفاده از پودر قهوه آماده در کافی شاپ ها توصیه نمیشود چرا که با گذشت زمان شاهد کاهش کیفیت پودر قهوه خواهیم شد.
برای خرید دستگاه آسیاب قهوه بهتر است به سراغ نمونه های صنعتی این دستگاه بروید چرا که در آسیاب های صنعتی به علت قدرت بالا، مخزن بزرگ و تیغه های پهن، حجم بالایی از قهوه در کمترین زمان و با بالاترین کیفیت آسیاب میشود و اگر قصد فروش پودر قهوه هم دارید این دستگاه بخش اصلی کار شما را تشکیل میدهد.
ترازو
در کافه ها و کافی شاپ اگر شما فروش دانه و پودر قهوه هم داشته باشید لازم است ترازوی دیجیتال فروشگاهی داشته باشید. اما یکی دیگر از انواع ترازوها که در کافی شاپ ها کاربرد دارد ترازوهای حساس است که برای اندازه گیری وزن دقیق قهوه و زمان عصاره گیری مورد استفاده قرار میگیرد.
سیلو
از سیلو ها برای نگهداری دانه های قهوه استفاده میکنند، جنس سیلو ها معمولا از شیشه و یا فلز برنج است که در حجم های مختلف در بازار موجود است.
استفاده از سیلوها علاوه بر ایجاد فضای مناسب و کاربردی برای نگهداری دانه قهوه، باعث زیبایی فضای مغازه شما نیز میشود.
لولر قهوه
لولر قهوه یک وسیله کوچک اما کاربردی برای آماده سازی پودر قهوه برای تهیه اسپرسو است، اما کی و کجا از لولر استفاده میکنیم؟
زمانی که شما پودر قهوه را درون بسکت پرتافیلتر میریزید، معمولاً پودر قهوه به صورت یکدست درون پرتافیلتر قرار نمیگیرد و پیش از عصاره گیری دو مرحله لازم است، ابتدا باید قهوه به وسیله لولر (Leveler) یکدست شود و سپس به وسیله تمپر (tamper) فشرده شود.
لولر یه وسیله دوار است که به کمک اجزای داخلی که دارد فقط با قرار دادن آن بر روی بسکت پرتافیلتر و چرخاندن آن به یک قهوه صاف و یکدست، دست پیدا میکنیم، لولر های موجود در بازار در سایز 51 برای مصارف خانگی، 53 برای دستگاه های نیمه صنعتی و 58 در مدل های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای رفع این مشکل در ابتدا از وسیله ای دوار (گرد) استفاده می شود تا سطح قهوه کاملاً یک دست و صاف شود. این وسیله دقیقاً همان لولر قهوه است که ما در مورد آن حرف می زنیم.
اما بعد از اینکه سطح قهوه رو صاف کردید شما باید قهوه را فشرده و در اصطلاح تمپ قهوه کنید. اینکار با تمپر انجام می شود و دارای اصول خاصی می باشد.
تمپر قهوه
تمپر قهوه (tamper) یکی از وسایلی است که برای فشرده سازی پودر قهوه در پورتافیلتر مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از تمپرها این امکان را میدهد تا فشارده سازی به صورت یکپارچه و با فشار وزنی مشخص انجام شود و تا در نتیجه کیفیت عصاره گیری مطلوبی را داشته باشیم.
معمولاً جنس تمپرها از آلومینیوم و یا استیل ضد زنگ است و در سایزهای گوناگون برای استفاده در پورتافیلترهای مختلف در بازار موجود است.
تمپر مت
تمپر مت یک پد مناسب برای انجام فرایند تمپ است و در سری های با کیفیت آن از جنس سیلیکون استفاده شده است و محل مناسبی برای قرارگیری تمپر، پرتافیتر و لولر دارد. استفاده از تمپر مت باعث میشود که تا پرتافیلتر آسیب نبیند و یا خط و خش پیدا نکند و باریستا با تسلط بیشتری کار تمپ کردن قهوه را انجام دهد.
چرا استفاده از تمپر مت لازم است؟
پرتافیلترها معمولاً قیمت قابل توجه ای دارند و حفظ و نگهداری مناسب از آنها باید مورد توجه یک باریستا حرفه ای قرار بگیرد از سوی دیگر اعمال فشار به صورت غیر استاندارد به ساختار پرتافیلتر آسیب وارد میکند و همچنین فشار به صورت یکنواخت به پودر قهوه موجود در سبد وارد نمیشود و در نتیجه عصاره گیری مناسبی نخواهیم داشت.
ناک باکس
ناک باکس (knock box) یک وسیله مانند سطل و یا ظرف توکار برای ریختن تفاله قهوه است.
تمیز کردن پرتافیلتر پس از عصاره گیری به دلیل داغ بودن و مرطوب بودن تفاله قهوه معمولاً کمی زمان بر و مشکل است اما با استفاده از ناک باکس کافیست که با پرتافیلتر چند ضربه آرام به میله وسط ناک باکس وارد کنید تا تفاله قهوه به صورت کامل از داخل سبد جدا شود.
پیچر
پیچر به عنوان یکی دیگر از تجهیزیات کافه و کافی شاپ، یک وسیله استیل و شبیه به پارچ اما با طراحی مناسب برای طراحی روی قهوه است که برای گرم کردن و بخار زدن شیر و تهیه کف شیر از آن استفاده میکنند.
پیچر ها در حجم های مختلف از 85 میلی لیتر تا بالای دو لیتر در بازار موجود است اما انتخاب پیچر باید متناسب با حجم شیر شما باشد و انتخاب پیچر بزرگتر باعث عدم راحتی کار برای باریستا میشود به همین دلیل معمولاً پیچر های 250 و 600 میلی لیتر را برای کافه ها و کافی شاپ ها انتخاب میکنند.
پیچر شما باید وزن، توازن و کنترل حرارت مناسب را داشته باشد. همچنین باید دقت کنید که موقع طرح زدن چقدر کنترل نیاز دارید و پارچ را چگونه در دست تان نگه می دارید.
پیچرها از اندازه 85 میلی لیتر شروع میشود و تا اندازه های معادل 2 لیتر و حتی بزرگ تر ادامه پیدا میکند .بیشتر پیچرها در یکی از دو اندازه، ۲۵۰ میلی لیتر و ۶۰۰ میلی لیتری هستند.
فرنچ پرس
فرنچ پرس از جمله لوازم و تجهیزات کافه و کافی شاپ است که بکارگیری آن لازم و ضروری است.
با وجود سادگی فرنچ پرس اما یک ابزار کارآمد برای دم کردن قهوه، چای و دمنوش است. برای خرید فرنچ پرس بهتر است دقت کنید که جنس بدنه آن از پیرکس و دارای ویژگی آنتی شک باشد.
کتل
کتل یک وسیله شبیه کتری است که در لوازم کافه ها دیده میشود برای آماده کردن آبجوش مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگی قابل ملاحظه کتل ها داشتن خروجی آب به صورت جریان ملایم و یکنواخت است و همین موضوع باعث شده است که برای دست کردن انواع قهوه دمی مانند قهوه فرانسته یا کمکس و یا حتی آمریکانو، چای ماسالا و … مورد استفاده قرار گیرد.
کتل ها در دو مدل ساده و اتوماتیک در بازار موجود است.
دستگاه چای ساز
چای نیز مانند قهوه یکی از نوشیدنی های بسیار پرطرفدار است و به همین دلیل دستگاه چای ساز را میتوان یکی از کاربردی ترین لوازم و تجهیزات کافه و کافی شاپ ها بدانیم.
استفاده از یک دستگاه چای ساز میتواند به شما در کوتاه ترین زمان یک چای باکیفیت تحویل دهد، به یاد داشته باشید در کافه ها نمیتوان از روش های سنتی برای دم آوری چای استفاده کرد چرا که زمان لازم برای دم آوری و تازگی چای دو ویژگی مهم هستند که لازم است هر دو را رعایت کنید.
دیسپنسر آب جوش
دیسپنسر یکی از تجهیزات کافی شاپ هاست که برای تهیه آب جوش در حجم بالا از آن استفاده میکنند، معمولاً در کافه های کوچک از خود دستگاه اسپرسوساز آبجوش میگیرند اما این کار در حجم بالا امکان پذیر نیست و باید از دستگاه دیسپنسر استفاده کنید تا بتوانید در کوتاه ترین زمان ممکن آب جوش لازم برای تهیه انواع نوشیدنی در حجم بالا را تهیه کنید.
میکسر و مخلوط کن
منوی کافی شاپ ها فقط به قهوه و چای محدود نمیشود و امروزه بار
سرد نیز در کافی شاپ ها بسیار پرطرفدار شده است به همین دلیل میکسر و مخلوط کن جز لوازم کافی شاپ برای منوی بار سرد محسوب میشود.
برای خرید میکسر و مخلوط کن باید دقت داشته باشیشد که از مدل هایی با قدرت و ظرفیت مناسب استفاده کنید و همچنین کم صدا باشند تا صدای آن مزاحم آرامش مشتریانتان نشود.
دستگاه آبمیوه گیری
آبمیوه یکی از نوشیدنی های سرد پرطرفدار در کافی شاپ ها محسوب میشود و معمولاً انواع آبمیوه ها مانند آب پرتقال، آب هویج، آب سیب و … در کافی شاپ ها سرو میشود به همین دلیل دستگاه آبمیوه گیری یکی دیگر از تجهیزات کافی شاپ ها به شمار میآید.
دستگاه شیکر
برای مخلوط کردن نوشیدنی هایی بر پایه شیر معمولاً از دستگاه شیکر استفاده میکنند که در دو نوع دستی و برقی در بازار موجود است.
از دستگاه شیکر برای تهیه نوشیدنی هایی مانند شیرقهوه، کوکتل، موهیتو و … استفاده میکنیم به همین جهت میتوان شیکر را جز تجهیزات کافی شاپ ها به حساب آورد که وجود آن لازم است.
دستگاه یخ ساز
برای تولید یخ های بهداشتی برای تهیه نوشیدنی های سرد مانند آیس کافی و … نیاز است از دستگاه یخ ساز استفاده کنید تا بتوانید یخ های قالبی مناسب داشته باشید، گرچه معمولاً در کافه های کوچک به جای دستگاه یخ ساز از قالب های یخ در فریزر استفاده میکنند که اینکار در کافه های بزرگ و شلوغ امکان پذیر نیست و باید از دستگاه های یخ ساز کافی شاپی استفاده کنید.
فر، تستر و مایکروویو
در منوهای کافی شاپ ها معمولاً دسرهایی مانند انواع کیک و چیز کیک، کلوچه، کوکی و … به چشم میخورد که طبخ آنها به تجهیزات پخت مانند تستر و مایکروویو و یا فر نیاز دارد.
تجهیزات آشپزخانه
برای پخت انواع دسر و آماده سازی آنها به تجهیزات گوناگونی در آشپزخانه نیاز داریم به همین جهت وسایلی مانند چاقو، قاشق، همزن، سینی کیک و … را نیز میتوان جز تجهیزات کافی شاپ ها دانست.
تجهیزات سرو
تجهیزات سرو در کافه و کافی شاپ ها متفاوت است ولی معمولاً انتخاب انواع تجهیزات باید با در نظر داشتن دکوراسیون و رنگ بندی کافی شاپ شما صورت پذیرد. از معمولترین تجهیزات سرو میتوان به انواع فنجان، راکس، فلوت، شات اسپرسو، بشقاب، کار، چنگال، قاشق و … اشاره کرد.
یخچال و فریزر
برای نگهداری مواد غذایی در کافی شاپ ها از یخچال و فریزر استفاده میکنند که با توجه به نوع استفاده و فضای کافی شاپ شما، میتوانید از مدل های مختلف مانند یخچال ایستاده، یخچال زیر کانتر و … استفاده کنید.
دستگاه تصفیه آب
کیفیت آب مورد استفاده در انواع نوشیدنی ها بخصوص قهوه، چای، دمنوش بسیار بر طعم و کیفیت نوشیدنی موثر است به همین دلیل استفاده از دستگاه تصفیه اب میتواند سختی آب را کاهش دهد و آن را برای استفاده در دستگاه اسپرسو ساز آماده کند.
استفاده از آب با کیفیت پایین میتواند موجب مشکلات قابل توجه ای در دستگاه اسپرسو گردد و هزینه های بالا را به دنبال داشته باشد.
قفسه و کابینت
برای ایجاد نظم و زیبایی بیشتر بهتر است از قفسه و کابینت های مناسب استفاده کنید و این موضوع علاوه بر زیبایی فضای کافی شاپ شما میشود بلکه به سایر کارکنان نیز این امکان را میدهد که براحتی به تمام وسایل مورد نیاز دست پیدا کنند.
میز و صندلی و دکوراسیون
کافه ها و کافی شاپ ها معمولاً در بخش دکوراسیون و انتخاب میز و صندلی باید قوی عمل کنند، چرا که علاوه بر رقابت در ایجاد فضای دلنشین و زیبا، مشتریان نیز به فضایی که برای وقت گذراندن انتخاب میکنند اهمیت میکند.
استفاده از سبک های خاص و المان های جذاب میتواند باعث ایجاد حس مثبت در مشتریان شما شود و خود به عنوان یک نکته بازاریابی در این صنف مورد توجه قرار میگیرد.
سینک ظرفشویی
نظافت و شستشو در کافه ها و کافی شاپ ها بسیار مهم و ضروری است از همین رو داشتن یک سینک ظرفشویی مناسب با توجه به نیاز شما برای شستشوی ظروف و تجهیزات کافی شاپ لازم است.
تجهیزات نظافتی
نظافت همیشگی کافی شاپ ها یکی از نکات مهم در این شغل است چرا که برای مشتریان کثیفی در محلی که غذا میخورند اصلاً جلوه خوبی ندارد به همین جهت استفاده از تجهیزات نظافتی مانند وسایل گردگیری، جارو و طی و یا در نمونه های پیشرفته تر استفاده از زمین شوی و جارو برقی صنعتی میتواند به حفظ نظافت محیط کافی شاپ شما کمک کند.