بهترین مشاغل کردستان را بشناسیم
در این مقاله به بررسی کسب و کارها در استان کردستان برای یافتن بهترین فرصت های درآمدزایی و همچنین دستیابی به لیست نیاز های شغلی در استان کردستان می پردازیم و بهترین مشاغل این استان برای راه اندازی به شما معرفی خواهیم کرد
.
خود اشتغالی و کارآفرینی در کردستان در بخش های زیادی در حال جریان است . کسب و کارهای خانگی , کسب و کارهای اینترنتی , کسب و کارهای کشاورزی , مشاغل حوزه دامداری , تولیدی , صنعت و معدن , گردشگری , …
اما بهترین شغل ها در کردستان کدام هستند؟
با هم تک تک این حوزه ها را بررسی می کنیم
ظرفیت های کردستان را بشناسیم
استان کردستان یک استان مرزی است که در غرب کشور واقع شده است و مرکز این استان شهر سنندج می باشد
مساحت استان کردستان ۲۹٬۱۳۷ کیلومتر مربع معادل ۱/۷٪ مساحت کل کشور ایران میباشد
استان کردستان که در دامنهها و دشتهای پراکنده کوههای زاگرس میانی قرار گرفته است، از شمال به استانهای آذربایجان غربی و زنجان، از شرق به همدان و زنجان، از جنوب به کرمانشاه و از غرب به اقلیم کردستان و کشور عراق محدود است.
استان کردستان با کشور عراق ۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد
طبق اعلام مرکز ملی آمار استان کردستان براساس آخرین تقسیمات کشوری در سال ۱۳۹۰ دارای ۱۰شهرستان، ۲۹شهر، ۳۱بخش، ۸۶دهستان و ۱۶۹۷آبادی دارای سکنه و ۱۸۷ آبادی خالی از سکنه بودهاست.
شهرستانهای این استان عبارتند از: سنندج، سقز، مریوان، بانه، قروه، کامیاران، بیجار، دیواندره، دهگلان و سروآباد. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ استان کردستان ۱٫۶۰۳٫۰۱۱ نفر جمعیت دارد که ۳۴درصد روستایی و ۶۶درصد را جمعیت شهری تشکیل میدهد.
تراکم نسبی جمعیت معادل ۵۱٫۲ نفر در کیلومتر مربع است.
اکوسیستم کسب و کار در کردستان
از جمله مواردی که می تواند اکوسیستم غنی کسب و کار در استان کردستان را توصیف کند می توان به موارد زیر اشاره کرد
از لحاظ اقلیمی و طبیعی این استان منطقهای کوهستانی میباشد که دشتهای مرتفع و درههای پهن نیز در پهنه منطقه گسترده شدهاند. اختلاف ارتفاع بین بلندترین و پستترین نقاط استان کردستان به حدود ۲۴۰۰ متر میرسد.
کردستان با دریا فاصله اش زیاد است، اما از طریق درههای عمیق تو تو در تو، به آبهای آزاد جهان در جنوب و دریاچههای شمالی نظیر دریای خزر و دریاچه ارومیه راه دارد.
سرچشمه بسیاری از رودخانههای بزرگ در کوههای کردستان واقع شدهاند.
اقلیم استان کردستان تحت تاثیر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که این تودهها موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستان ها شدهاست.
استان کردستان به دلیل آب وهوای منحصر به فردی که دارد پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر دارد.
آب و هوای خاص کردستان دلیل اصلی مهاجرت انواع پرندگان به آن شده به علاوه این استان به دلیل وجود کوهستان و هوای کوهستانی ان برای پرورش زنبور عسل مناسب میباشد.
استان کردستان به دلیل اکوسیستم طبیعی و ویژگیهای جغرافیایی منطقه ای از لحاظ موقعیت اقتصادی ، اجتماعی و گردشگری از جایگاه ویژه ای در کشور قرار دارد
این استان یکی از قطبهای مهم کشاورزی و دامپروری کشور محسوب می شود.
برخورداری از منابع غنی معدنی (فلزی و غیر فلزی) و نیروی انسانی متخصص از یک سو و موقعیت بسیار مناسب جغرافیایی و همسایگی با کشور عراق به عنوان یکی از بازارهای هدف و همچنین مسیر مناسب ترانزیتی در اتصال بنادر جنوب به شمال غرب کشور از سوی دیگر، این استان را از نظر اقتصادی در جایگاه ممتازی قرار دادهاست.
این استان از نظر اقتصاد کشاورزی از مناطق قابل توجه و از نظر دامپروری یکی از قطبهای اساسی دامداری ایران است
شغل های برتر استان کردستان چطور شناسایی می شوند؟
موفقیت کسب و کار در استان کردستان و به طور کلی درآمدزایی کسب و کارهای مختلف در کردستان و تمامی استان های ایران همگی از یک الگو مهم و اساسی پیروی می کنند که توجه به آن می تواند شما را به سمت انتخاب شغل مناسب هدایت کند
تا در کنار راه اندازی کسب و کار پولساز و درآمدزایی مطلوب , اطمینان خاطر و رضایت شغلی را هم به شما هدیه دهد
حالا این الگو چیست؟
این الگوی پیروی از مزیت ها است. مزیت مطلق , مزیت نسبی , مزیت رقابتی و هزینه فرصت
مزیت مطلق چیست؟
وقتی ما در موقعیتی که هستیم توانایی تولید یه کالا یا خدمتی رو داریم اونم با منابع کمتر , نسبت به افراد دیگر در موقعیت ها و شهرهای دیگر و استان های دیگر عملا ما در تولید این کالا مزیت مطلق داریم.
باز به زبان دیگر مزیت مطلق به معنای بالاتر بودن میزان بهره وری یک تولیدکننده نسبت به تولید کننده دیگری در تولید یک کالا است.
هزینه فرصت چیست ؟
چیزی که ما از دست میدهم تا چیزهای می خواهیم به دست بیاوریم این به زبان ساده هزینه فرصت است
مزیت نسبی چیست؟
مزیت نسبی برای زمانی است که ما در یک کار تو شهر و استانمون مزیت مطلق نداریم . بعد اون باید بریم سراغ مزیت نسبی , حالا مزیت نسبی به تولید یک کالا یا انجام یک کار با کمترین هزینه فرصت گفته می شود.
یعنی بریم سراغ کاری که برای انجام و یا تولید اون نسبت به بقیه استان ها هزینه کمتری داریم.
مزیت رقابتی چیست ؟
مزیت رقابتی به برتری کالا و خدمت ما نسبت به رقبا مون گفته می شود که بخاطر همین برتری مشتری تمایل داره کالای ما را بخرد.
صادرات و واردات به کردستان
اگه استان کردستان را مثل یه جزیره در نظر بگیریم . برای تامین نیاز ساکنین این جزیره ما نیاز به صادرات کالا هامون برای درآمدزایی و واردات کالاهای دیگه برای ادامه زندگیمون داریم
بهترین صادرات و واردات کردستان چیست؟
بهترین صادرات استان کردستان صادراتی است که ما در اون مزیت مطلق یا مزیت نسبی و یا لااقل مزیت رقابتی داشته باشیم و بهترین واردات به استان کردستان وارداتی است که ما کمترین مزیت مطلق و نسبی و رقابتی رو داشته باشیم.
این چه فایده ای داره؟
لپ مطلب اینکه با این کار ما بیشتر پول در میاریم و کمتر پول خرج می کنیم
کالاها و خدماتی که هزینه کمتری برای ما نسبت به استان های دیگر ایران دارد را تولید و کالاها و خدماتی که تولید یا ارائه اون هزینه بیشتر برای ما نسبت به استان های دیگه دارد را هم وارد می کنیم.
مزیت رقابتی هم که مسلما برای یک شرکت یا یه تولیدی منحصر به فرد در استان هست که در کنار مزیت نسبی و مطلق از نظر یک موضوع خاص از تمام رقبا در کشور برتر است پس اون هم باید از دست نداد.
خلاصه که بررسی شغلی که انتخاب می کنید و یا راه اندازی کسب و کاری که شروع می کنید در استان کردستان با این الگو شانس موفقیت شما رو چندین برابر خواهد کرد.
بهترین حوزه های کسب و کار در کردستان
استان کردستان از نظر اشتغالزایی و کارآفرینی در چند رسته شغلی خاص دارای این مزیت هاست
- صنایع دستی (فرش دستباف و سایر زیر رسته ها)
- تولید نرم افزار و ارائه خدمات فناوری اطلاعات
- حمل و نقل باری و لجستیک
- گردشگری
- تولید پوشاک
- پرورش و فرآوری طیور
- تولید و فرآوری (صنایع تبدیلی) انگور
- تولید و فرآوری (صنایع تبدیلی) انواع میوه
- پیمانکاری احداث ساختمان
- زنبورداری
در ادامه در کنار بررسی حوزه های برتر کسب و کار استان کردستان به بررسی مشاغل برتر حوزه های مختلف نیز می پردازیم تا در هر حوزه برترین شغل های استان کردستان برای انتخاب و فعالیت را به شما دوستان معرفی کنیم:
نرخ بیکاری در استان کردستان
نرخ بیکاری و مشارکت اقتصادی یکی از شاخصهای مهم است، که برای ارزیابی شرایط اقتصادی هر کشور مورد استفاده اقتصاددانان برای تحلیل وضعیت آن کشور قرار میگیرد
با توجه به مرکز ملی آمار در بهار سال ۹۹ نرخ بیماری ۱۲.۹۹ درصد و در تابستان ۱۱.۴ درصد برآورد شده است، که به نسبت مدت مشابه سال گذشته(1398 ۱۲.۲ درصد بوده حدود ۸ دهم درصد کاهش داشته است.
نرخ بیکاری استان کردستان حدود ۳ درصد از میانگین کشوری بالاتر است
کسب و کار خانگی در کردستان
مشاغل خانگی مدتهاست که به عنوان نوعی شغل با منبع درآمد تقریبا پایدار معرفی میشوند. این گونه از مشاغل به دلیل مزایای مختلفی مانند:
- عدم وابستگی به مکان ثابت جهت اجاره و کاهش هزینههای مغازه داری
- نزدیک بودن شخص به خانواده خود و رسیدگی مناسبتر به خانواده
- استفاده از اعضای خانواده به عنوان نیروی کار برای انجام کارها
اگرچه در گذشته مشاغل خانگی در کردستان به انجام مشاغل خانگی مانند قالی بافی، تولید صنایعدستی، آرایشگری، شستوشو و … برای ایجاد منبع درآمدی خلاصه می شد اما کسب و کارهای خانگی در استان کردستان هم مانند دیگر استان های کشور با ظهور اینترنتت رنگ و بوی دیگری گرفته است.
این روزها مشاغل خانگی در استان کردستان طیف وسیعی از کسبوکارها را دربر میگیرد که بیش از 250 شغل می باشد، حوزههایی که گرچه قطعا به تخصص یا مهارت ویژهای نیاز دارد، اما با کمی صرف انرژی و خلاقیت قابل یادگیری و ایجاد درآمدزایی است
کار در منزل در کردستان در این راستا هر دو الگو سنتی و کسب و کار خانگی آنلاین را در خود دارد
از جمله شغل های خانگی در استان کردستان که به صورت سنتی کماکان وجود داشته و رونق دارد به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- فرش بافی
- گلیم بافی
- نساجی
- نازك كاري چوب
- دست بافي
- خراطي
- ساخت زينت آلات محلي
- سوزن دوزي و روكاري
- سفال سازي
- حصير بافي
- گيوه دوزي
- نمدمالي
- ساخت محصولات چرمي.
- ساخت ابزار و آلات موسیقی
- زنبورداری
- آشپزی و تهیه غذا
- شیرینی کنجدی | گزانگبین
- برساق
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل خانگی نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار خانگی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل خانگی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار اینترنتی در کردستان
تا به حال فکر کردی که بدون اینکه مجبور باشی هر روز سر ساعت از منزل بیرون بزنی و سرکار حاضر بشی ، میتونی با یک خط اینترنت و یک کامپیوتر یا گوشی همراه کسب درآمد از طریق اینترنت داشته باشی؟
با کسب و کار اینترنتی یا کسب و کار آنلاین همه موارد گفته شده در متن بالا امکان پذیره !!!
اما چطور؟؟؟
قبل از هر چیز بهتر به این سوال پاسخ بدیم
کسب و کار اینترنتی یعنی چه؟
کسب و کار اینترنتی یا کسب و کار آنلاین دقیقا همان عرضه محصولات یا ارائه خدمات در فضای اینترنت و رساندن کالا یا خدمات خود به دست مشتری میباشد
حالا در فضای اینترنت شما می توانید این کالا یا خدمات را از طریق وب سایت یا از طریق فضاهای مجازی به فروش برسانید، که در نهایت معامله به صورت آنلاین انجام گرفته است.
راه اندازی کسب و کار آنلاین و کار اینترنتی به دلیل مزیت های فراوانی که دارد این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده و حتی بسیاری از کسب و کارهای سنتی تمایل دارند شعبه آنلاین خودشان را راهاندازی کنند
مزیت های کسب و کار اینترنتی
- امکان دسترسی آن برای همه افراد جامعه مهیا می باشد
- امکان استفاده از آن در حوزههای مختلف شغلی وجود دارد
- به کمترین سرمایهگذاری اولیه نیاز دارد
- با تجهیزات معمولی قابل انجام است
از جمله شغل های خانگی اینترنتی در کردستان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فروش اینترنتی گل و گیاه
- فروش اینترنتی محصولات هنری
- فروش صنایع دستی
- تدریس آنلاین
- ترجمه و ویراستاری
- تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی
- فروشگاه دار اینستاگرامی
- وبلاگ نویسی و وبمستری
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل اینترنتی نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل اینترنتی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار تولیدی در کردستان
تولید در استان کردستان به دو بخش محصولات کشاورزی و صنایع تقسیم میشود
این استان یکی از قطبهای مهم کشاورزی و دامپروری ایران محسوب می شود. علاوه بر این، از منابع غنی معدنی (فلزی و غیر فلزی) برخوردار است.
کشاورزی:
کشاورزی و دامداری دو منبع مهم اقتصادی استان کردستان میباشند ، که در بخش کشاورزی و دامداری این مقاله مفصل صحبت خواهیم کرد
فعالیتهای صنعتی استان کردستان بسیار محدود میباشد، ولی بهطور کلی صنایع این استان به دو گروه ماشینی و دستی تقسیم میشوند
صنایع ماشینی:
صنایع ماشینی استان کردستان شامل صنایع کانی غیرفلزی، شیمیایی، نساجی و چرم، غذایی، برق و الکترونیک میباشد
صنایع دستی :
صنایع دستی استان کردستان شامل فرشبافی، گلیمبافی، نساجی و غیره میباشد.
معادن برتر استان کردستان
یکی از لازمه های بخش تولید , معادن منطقه ای می باشند، استان کردستان یک استان غنی از نظر ذخایر معدنی بهشمار میرود
بنا به گزارش اداره صنعت و معدن در استان کردستان 350واحد فعال معدنی فعال هستند که فعالیتشان به مواسات بازار و عرضه و تقاضا موجود در آن متغیر است.
معادن این استان در بخشهای پلی متال، معادن شن و ماسه ،فلزات رنگی، سنگهای ساختمانی در استان فعال هستند.
استان کردستان با داشتن 18 ماده معدنی و 700 میلیون تن ذخیره قطعی و ذخیره احتمالی در ردیف های اول استانهای معدنی ایران است که در مواردی از قبیل سنگ تزئینی و طلا در دنیا کمنظیر است.
بسیاری از کارخانجات کالاهای کلکسیونی سنگی و ساختمانی کشورهای چین، ایتالیا و سنگاپور با مواد اولیه کردستان کار میکنند.
در زمینه طلا بزرگترین معادن کشور در قروه و بیجار کردستان با 50 میلیون تن ذخیره قرار دارد و در حال حاضر 50 درصد تولید کشور ما در این استان انجام میگردد
مهمترین مزیت سنگ طلای استان کردستان بالا بودن عیار آن است که بر اساس گفته کارشناسان در دنیا کمنظیر است.
این استان در زمینه تولید آهن پتانسیل بالایی دارد به شیوهای که دو معدن شهرک و سراب دارای 50 میلیون تن ذخیره قطعی و 120 میلیون تن ذخیره احتمالی با عیار بالا هستند
پراکندگی معادن استان کردستان
واحدهای سنگهای ساختمانی در قروه و سریشآباد،معادن ساختمانی شن و ماسه در سنندج ،سنگ آهن و طلا در قروه و سقز، و معادن باروت در مریوان از معادن مختلف در استان کردستان می باشند
معدن داری از سخت ترین و سرمایه بر دارترین شغل هاست ، معدن از اساسی ترین زنجیره برای تولید است که برای فرایند استخراج مواد و تهیه مواد مورد نیاز بسیار هزینه می شود
انواع مشاغل تولیدی در کردستان
تعداد واحدهای تولیدی در استان کردستان در حدود ۸۶۰ واحد میباشد
به طور کلی بخش تولید در استان کردستان به دو بخش خرد و کلان تقسیم می شوند.
در بخش تولید کلان در کردستان کارخانه های صنعتی زیادی در کردستان مشغول به فعالیت هستند که غالبا با توجه به داشته های استانی برنامه ریزی و احداث شده اند
از جمله کارخانه های برتر استان کردستان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شرکت شین بافت
- شرکت نساجی قروه
- شركت نساجی كردستان
- شركت نخشین
- شركت سيمان كردستان
- شركت كاشی كسری
- شركت شیر پاستوریزه سنندج
در کنار معادن و صنایع بزرگ استان تولیدی های کوچک این استان نیز در راستای درآمدزایی و کارآفرینی در استان کردستان نقش بسیار مهمی را دارند
از جمله تولیدی های استان کردستان که به صورت نیمه صنعتی و کوچک به فعالیت مشغول هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید پوشاک
- تولید کاشی و سرامیک و سنگ
- تولید سنگ های تزئینی
- تولید محصولات پلاستیکی
- تولید نخ و پارچه
- تولید فرش ماشینی
- تولید فراورده های لبنی
- تولید و فرآوری (صنایع تبدیلی) انگور
- تولید و فرآوری (صنایع تبدیلی) انواع میوه
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل تولیدی نادیده شده در کردستان برای راه اندازی کسب و کار تولیدی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل تولیدی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار کشاورزی در کردستان
وسعت و استعدادهای سرزمینی استان کردستان، برای کشاورزی بسیار مناسب است و این بخش با اتکا به توانمندی های خود توان رفع مشکلات اشتغال و توسعه پایدار استان را دارد
استان کردستان با داشتن بیش از یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار زمین قابل کشت مرغوب و مستعد دیم و آبی، یکی از قطب های تولیدات محصولات کشاورزی کشور است،
این استان دارای ۴۳ هزار هکتار باغ است که سالانه ۳۳۰ هزار تُن انواع میوه در آن تولید و برداشت میشود.
هم اکنون زندگی حدود ۱۶۰ هزار نفر بهره بردار با جمعیت تحت پوشش حدود ۶۰۰ هزار نفری به بخش کشاورزی وابسته است.
تولید محصولات کشاورزی استان ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تُن در سال میباشد
کردستان در تولید اکثر کالاهای مهم جز تولید کنندگان برتر در کشور است
از جمله رتبه اول تولید توت فرنگی، رتبه دوم تولید میوه در باغات دیم، رتبه سوم تولید نخود، رتبه دوم تولید گندم، رتبه پنجم تولید سیب زمینی و رتبه ۶ تولید آفتابگردان است.
استان کردستان به تنهایی ۱۰ درصد گندم کشور را تولید میکند.
استان کردستان در زراعت گندم با تولید یک میلیون و 170هزار و 553 تن رتبه دوم تولید گندم آبی و رتبه اول گندم دیم کشور را دارد
و با تولید 44هزار و 156 تن نخود، رتبه چهارم کشور؛ با تولید 280 هزار تن سیبزمینی رتبه 6 کشور و با تولید 371هزار و 36 تن انواع سبزی در رتبه 18 ایران قرار دارد.
همچنین محصولات مهمی مانند توتفرنگی را با نام کردستان در کل ایران میشناسند و میتوان با برنامه ریزی درست از جمله ورود ارقام مقاومتر در برابر بیماریها، توسعه تونل پلاستیکی به منظور پیشرس کردن و بهرهبردن از مزایای محصول نوبرانه، بازار خوب صادرات این محصول، درآمد بهرهبرداران توتفرنگی را ارتقا داد.
صادرات از استان کردستان
تجارت خارجی یکی از شاخص های مهم در توسعه اقتصادی و منابع تامین درآمدهای ارزی برای سرمایه گذاری در تکنولوژی جدید و افزایش توان تولیدی اقتصاد کشور است.
در ادامه به بررسی صادرات محصولات کشاورزی استان کردستان می پردازیم
میزان صادرات محصولات کشاورزی از استان کردستان در سال ۷۰۶ هزار تن میباشد که ارزش ریالی این میزان حدود ۵۰ هزار و ۹۸۵ میلیارد ریال برآورد شده است.
بطور میانگین هر روز در حدود سه هزار تن محصولات کشاورزی از گمرکات استان کردستان صادر میشود که بر اساس خوداظهاری صادرکنندگان، حدود ۷۱۵ تن آن مربوط به تولیدات کردستان است.
هندوانه با ۱۳۹ هزار تن و ارزش ارزی ۳۰ میلیون دلاری بیشترین میزان صادرات محصولات کشاورزی استان کردستان را به خود اختصاص داده است
و محصول گوجه فرنگی با ۵۵ هزار تن و ارزش ارزی ۲۴ میلیون دلار در رتبه بعدی قرار دارد
و خیار نیز با ۱۲ هزار تن و ارزش ارزی ۳ میلیون دلار کمترین میزان صادرات محصولات کشاورزی استان کردستان در سال جاری را به خود اختصاص داده است.
محصولات زراعی تقاضای بازار عراق محصولاتی مانند هندوانه، سیب زمینی، گوجه فرنگی، خربزه و کلم میباشند
محصولات باغی تقاضای بازار عراق محصولاتی سیب درختی، پرتقال و کیوی نیز می باشد
از جمله محصولات کشاورزی برتر استان کردستان که زمینه ساز درآمدزایی زیادی در استان کردستان شده است به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- تولید انگور
- تولید پنبه
- تولید گوجه فرنگی
- تولید گندم و جو
- تولید هندوانه
- تولید گوجه فرنگی
- تولید سیب زمینی
- تولید خیار
- تولید نخود
- تولید تخم آفتابگردان
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل کشاورزی نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار کشاورزی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل کشاورزی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار خدماتی در کردستان
کسب و کار خدماتی را در استان کردستان را می توان در چهار بخش اصلی تقسیم بندی کرد که عبارتند از :
- گردشگري
- بازرگانی
- اصناف
- ساختمان
کسب و کار گردشگری در استان کردستان
در اقتصاد امروز گردشگری یکی از مهمترین شاخص های اقتصاد غیر نفتی محسوب می شود که با کمترین سرمایه گذاری موجود بیشترین بازده را در کوتاه ترین زمان ممکن میسازد و بازگشت سرمایه در این زمینه تضمین شده است
طبق اعلام سازمان جهانی گردشگری وابسته به سازمان ملل، بزرگترین صنعت فعال، صنعت گردشگری است که بهعنوان سومین صنعت مولد شغل و سرمایه، بعد از صنعت نفت و خودروسازی در دنیا قرار دارد.
در ادامه مقاله به بررسی وضعیت گردشگری استان کردستان و مشاغل مرتبط با صنعت گردشگری میپردازیم
همانطور که گفته شد صنعت گردشگری سومین صنعت مولد شغلی در دنیا است که به واسطه آن مشاغل زیادی راه اندازی میشوند و به صورت مستقیم و غیر مستقیم کسب و درآمد میکنند
براساس تحقیقات انجامشده توسط کارشناسان اقتصادی، به ازای هر ۶ نفر گردشگر خارجی، یک شغل و به ازای هر ۲۵ گردشگر داخلی نیز یک شغل ایجاد میشود که این نمایانگر نقش جذب توریست در اشتغالزایی یک کشور است.
موقعیت طبیعی و ویژگیهای جغرافیایی استان کردستان از قبیل کوههای مرتفع، آبشارها و رودهای خروشان، شکارگاهها و غارهای طبیعی از یک سو و از سوی دیگر: آیینها، موسیقی اصیل کردی، آداب و رسوم و اعتقادات مذهبی، قلعههای مستحکم و تپههای باستانی، اماکن و بناهای تاریخی مانند حمامها، خانهها، کاروانسراها، روستاهای پلکانی با معماری منحصر به فرد، مراکز صنایع دستی و محلی فرش، گلیم، شال، گیوه، نازک کاری و… که تنها گوشه ای از غنای عظیم طبیعی، تاریخی، فرهنگی، مذهبی و هنری کردستان است، به این استان جاذبههای فراوانی بخشیدهاست.
مناطق برجسته گردشگری استان کردستان
بزرگترین سینمای روباز جهان در آبیدر
بزرگترین سینمای روباز دنیا با گنجایش ۱۰هزار نفر در پارک جنگلی آبیدر سنندج میباشد.
صدای فیلمهای این سینما مهیج از طریق موج اف ام رادیو در هر مکان از پارک جنگلی آبیدر قابل دریافت است و پرده آن به گونهای میباشد که ۱۰ هزار نفر بتوانند روبهروی آن قرار گیرند.
پیست اسکی وزنه
پیست اسکی“ وزَنه كه در دامنه شمالی کوه وزنه و به طرف روستاي خاپورهده قرار گرفته است از قله با ارتفاع ۲۷۰۰ متر شروع و به سمت پايين و با شيب بسيار مناسب تا ارتفاع ۲۰۰۰ متر امتداد مي يابد طول اين مسير به ۱۵۰۰ متر مي رسد و اختلاف ارتفاع آن از ابتدا تا انتهاي پيست به ۷۰۰ متر مي رسد .
جاذبههای طبیعی
این استان به علت دارا بودن شرایط مساعد مکانی، اقلیمی و زیستمحیطی، از دوران پیش از تاریخ، به عنوان یکی از استقرارگاههای بشری مورد توجه بوده و نتایج حاصل از کاوشهای علمی باستانشناسی در مکانهای باستانی حاکی از این مطلب است.
در کردستان حدود هزار و دویست و سی و چهار اثر باستان شناسایی شده و حدود پانصد اثر از آنها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
اماکن باستانی و تاریخی استان کردستان
استان کردستان از سابقه ی تاریخی کهن برخوردار است و همواره بخشی از کانون فرهنگ و تمدن کشور ایران و همچنین این استان از پیشینه مهد عرفان و اعتقادات مذهبی و دین باوری بودهاست.
همه موارد گفته شده از جذاب های بی نظیر استان کردستان میباشد که به جذب صنعت توریست ، اشتغال زایی در استان کمک شایانی کرده است
البته باید این موضوع را مد نظر داشت که صنعت سفر و گردشگری تنها محدود به گردشگران نمیشود، بلکه افرادی را که به هر دلیلی از کشوری به کشور دیگر یا از شهری به شهر دیگر سفر میکنند هم دربرمیگیرد.
که در نهایت این افراد نیازمند خدماتی هستند و به واسطه رفع نیاز افراد مشاغلی ایجاد میشود
- عکاسی
- خدمات ترجمه
- ماشین لباسشوییِ دراختیار
- راهنمای گردشگری تور لیدر
- رستوران و کافه
- هتل و اقامتگاه (متل، مهمانسرا و غیره)
- خدمات حمل و نقل
- خدمات کرایه
- تهیه و عرضه سوغات
- وبلاگنویسی دربارهی سفر و گردشگری
- محافظت از گردشگران
- ارائهی مشاوره در زمینهی گردشگری
- بلیطفروشی و رزرو خدمات
- ارائهی طرحهای پرداخت پس از سفر
- خدمات گردشگری زیارتی
- کلیه مشاغل خدماتی و فروشگاهی مانند فروشگاه تهیه مواد غذایی، فروشگاه لباس و فروشگاه کادویی و..
- ارائهی تور برای همایشها، جشنوارهها، مراسمها و رخدادهای جذاب
- خدمات کرایه وسایل تفریحی مانند: جت اسکی ، ماشین چهار چرخ ، قایق ، بالن ، خودرو ،اسب و…
از آنجا که شغل بسیاری از مردم استان کردستان کشاورزی است و با توجه به کمبود آب در سال ها اخیر صنعت گردشگری به ویژه گردشگری داخلی در استان کردستان میتواند یکی از جایگزینهای شغلی مناسب برای مردم این استان باشد.
کسب و کار مشاغل خدماتی (اصناف) در استان کردستان
به طور کلی شما در مغازه یا باید خدماتی ارائه دهید (مثل آرایشگاه، صافکاری و…) یا کالایی به فروش برسانید
مانند( سوپر مارکت، خرازی ، بوتیک و…) و یا ترکیبی از ارائه خدمات و فروش کالا را انجام دهید (مثل گل فروشی، خدمات کامپیوتری و… که هم کالا میفروشند و هم خدمت ارائه میدهند).
هر چقدر نوع بیزینس شما خدماتیتر باشد، نیاز به مهارت بیشتری خواهید داشت و هر چقدر مهارت شما بیشتر باشد درآمد شما نیز بیشتر خواهد بود.
در سال های اخیر بازارچه های شهرهای مرزی کشور، جایگاه ویژه ای از لحاظ ارزش اقتصادی و همچنین جذب گردشگران پیدا کرده اند
استان کردستان به عنوان يكي از استانهاي هم مرز با کشور عراق پتانسيل ها و مزيت هاي نسبي خوبی دارد و از این رو بازارها و بازارچه های مرزی بسیاری ایجاد شده است
که باعث شده استان کردستان را از نظر اقتصادی و کسب و کار خرد متمایز کند ، اکثر مشاغل در این بازار ها بصورت عمده فروشی و بنکداری مشغول به فعالیت هستند و محصولات را به سایر نقاط کشور ارسال میکنند
در کنار این عمده فروشی ها خرده فروشی هم انجام میشود که هر ساله مشتریانی زیادی از همه جای کشور به این بازارها مراجعه میکنند و محصولات مورد نیاز خود را تهیه می نمایند
بازارها و بازارچه های معروف استان کردستان
- بازار سنندج
- بازار مهاباد
- مریوان بازارچه مرزی باشماق
- بازارچه مرزی سیران بند بانه
- بازارچه مرزی گذرگاه مرزی پرویزخان
- بازارچه مرزی سیف سقز
مشاغل برجسته در بازارهای استان کردستان
- فروشگاه پوشاک
- فروشگاه های تاناکورا
- فروشگاه محصولات پلاستیکی و کنفی
- فروشگاه لوازم خانگی
- فروشگاه لوازم شکار
- فروشگاه لوازم کوهنوردی
- فروشگاه موبایل
- فروشگاه فرش
- فروشگاه لوازم بهداشتی و آرایشی
- فروشگاه مصنوعات فلزی
- فروشگاه کاشی، سیمان، گچ و سنگهای ساختمانی
در کنار همه موارد گفته شده, مشاغل وابسته ی زیادی هم وجود دارد که از این ظرفیت نهایت استفاده را برده و از فرصت درآمدزایی ایجاد شده در مشاغل خدماتی استان کردستان استفاده لازم را می برند
از جمله شغل های خدماتی پولساز در استان کردستان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راه اندازی رستوران
- راه اندازی فست فود داری
- راه اندازی لوازم یدکی خودرو
- راه اندازی کافه
- راه اندازی آبمیوه و بستنی
- راه اندازی فروشگاه پوشاک
- راه اندازی فروشگاه کیف و کفش
- راه اندازی فروشگاه موبایل و لوازم جانبی
- راه اندازی فروشگاه لوازم خانگی
- راه اندازی فروشگاه مبلمان
- راه اندازی پارچه فروشی
- راه اندازی فروشگاه پلاستیک
- راه اندازی فروشگاه لوازم التحریر
- فروشگاه لوازم آشپزخانه
- فروشگاه فرش
- فروش فالوده بستنی
- فروش صنایع دستی
- فروشگاه سوغاتی
- تولید و فروش عطر
- کاشت و فروش محصولات باغی
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل خدماتی نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار خدماتی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل خدماتی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار بازرگانی در کردستان
در مورد کسب و کار بازرگانی به صورت تفکیکی در بخش های دیگر این مقاله با عنوان صادرات و واردات به صورت کامل صحبت کرده ایم
کسب و کار ساختمان در کردستان
با توجه به روند رو به رشد صنعت ساختمان در کشور و همچنین استان کردستان این رسته شغلی به همراه مشاغل مرتبط آن از رونق خوبی برخوردار است
مشاغل مرتبط به صنعت ساخت و ساز در استان کردستان
- فروشگاه مصالح ساختمانی
- فروشگاه آهن آلات
- فروشگاه ابزار یراق
- کارگاه بلوک زنی
- کارگاه درب و پنجره upvc
- تولید کابینت با mdf
- مشاغل حوزه مهندسی
- مشاغل فنی و تاسیساتی ساختمان
- شیشه بری
- فروشگاه کاشی و سرامیک
- فروشگاه لوازم بهداشتی
- استادکاران و کارگران ساختمانی
- فروشگاه درب ضد سرقت
- رنگ فروشی و…
.
کسب و کار دامداری در کردستان
دامداری و دامپروری در منطقه غرب ایران بیش از هر جای دیگر اهمیت داشته و دارد و از شیر و لبنیات گرفته تا گوشت و پشم و پوست این حیوانات برای مصارف مختلف انسانها به کار میآید
مردم کردستان نیز به دلیل آشنایی دیرینه با دامپروری و تولید لبنیات و تهیه فرش از پشم طبیعی گوسفندان و تولید بهترین و قیمتیترین پارچهها از موی بز به سمت این صنعت پردرآمد رفتند
در حال حاضر 113 هزار بهرهبردار در بخش کشاورزی، 80 هزار نفر امور دامی، 70 هزار امور باغی، 90 هزار نفر در امور زراعی فعالیت دارند
سرانه تولید گوشت قرمز در ایران
بر اساس نتایج آماری، گوشت گاو و گوساله با ٢٢,٤ هزار تن، ٥٧ درصد از کل وزن گوشت قرمز تولید شده را به خود اختصاص داده است.
گوشت گوسفند و بره با ١٣.٥ هزار تن، بز و بزغاله با ٢.٩ هزار تن و سایر انواع دام با ۷٩۴ تن، بهترتیب ٣٤ درصد، ٧ درصد و ٢ درصد از کل وزن گوشت قرمز تولید شده را به خود اختصاص دادهاند.
وضعیت دامداری در استان کردستان
در حال حاضر 3 میلیون واحد دامی (دام سبک و سنگین) در استان وجود دارد که سالیانه معادل 27هزار و 800 تن گوشت قرمز تولید می کنند.
3 واحد بزرگ صنعتی گاو شیری در شهرستان های قروه، دهگلان و مریوان فعال بوده، همچنین تعداد 734 واحد مرغ گوشتی با توان تولید بیش از 100 هزار تن گوشت مرغ در سال، 14واحد مرغ مادر گوشتی و 13 واحد مرغ تخمگذار در استان فعال است.
استان کردستان از لحاظ تولید گوشت مرغ، مقام اول تولید در غرب و شمال غرب کشور و رتبه ۹ کشور را دارد و سالانه نزدیک به ۱۱۰ هزار تن گوشت مرغ در استان تولید میشود.
کردستان داری سه میلیون واحد دامی میباشد که نزدیک به 30 هزار تن گوشت قرمز، 244 هزار تن شیر، 10 هزار و 30 تن محصولات شیلاتی میباشد.
سالانه یکهزار و 800 تن عسل طبیعی در استان تولید میشود که البته عسل طبیعی تولیدی به لحاظ کیفیت و طبیعی بودن قابل قیاس با عسل تولیدی هیچ استان دیگری نبوده و به نوعی در سطح کشور شناخته شده است.
عمده فعالیت در این حوزه در چهار بخش خلاصه می شود:
- پرورش دام سبک
- پرورش دام سنگین
- تولید مرغ و تخم مرغ
- زنبورداری و تولید عسل
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل دامداری و دامپروری نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار دامداری خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل دامداری و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید.
کسب و کار فنی در کردستان
با وجود جمعیت زیاد ساکن و مسافر فعال در استان کردستان و همچنین نیاز داخلی به مشاغل فنی در کردستان , کسب و کارهای فنی از مشاغل عمدتا پر تقاضا در استان کردستان به حساب می آیند.
از جمله بهترین مشاغل فنی در استان کردستان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راه اندازی مکانیکی
- راه اندازی برق خودرو
- راه اندازی تراشکاری
- راه اندازی جوشکاری
- راه اندازی نجاری
- راه اندازی تاسیسات ساختمانی
- راه اندازی شغل برق کاری
- راه اندازی تعمیرات موبایل
- تعمیر پکیج دیواری
- نصب دوربین مدار بسته
- تعمیرات ماشین آلات سنگین
به این لیست می توان برترین شغل های صنعت ساختمان استان کردستان را که از قرار زیر است اضافه کرد:
- پیمانکاری ساختمان
- آرماتوربندی ساختمان
- سنگ کاری
- محوطه سازی
- نقاشی ساختمان
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل فنی نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار فنی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل فنی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار هنری در کردستان
مشاغل هنری در استان کردستان و به صورت کلی شغل های حوزه هنری در کردستان با تنوع بالای هستند که تیم ما نیز با تقسیم بندی خود این حوزه را پربارتر هم کرده است
در بررسی کسب و کارهای هنری در استان کردستان تلاش می کنیم برترین های این حوزه در استان کردستان را معرفی نماییم
صنایع دستی در کردستان
استان کردستان یکی از استانهای غربی کشور است که افراد مختلفی در روستاها و شهرهایش به ساخت صنایع دستی مشغولاند. لباس کردی یکی از معروفترین صنایع دستی کردستان است.
صنایع دستی این استان شامل: نازك كاري چوب، دست بافي، خراطي، ساخت زينت آلات محلي، سوزن دوزي و روكاري، سفال سازي، حصير بافي، گيوه دوزي، نمدمالي و ساخت محصولات چرمي
در ادامه برگزیده ای از برترین شغل های هنری در کردستان را از لحاظ مزیت های استانی و همچنین درآمدزایی در کردستان معرفی می کنیم.
این مشاغل از قرار زیر است :
- کلاش بافی
- شال بافی
- موج بافی
- گلیم بافی
- قالی کردستان
- نمدمالی
- جاجیم بافی
- نازک کاری چوب
- گیوه چاروق
- شیرینی کنجدی | گزانگبین
- برساق
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل هنری نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار هنری خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل هنری و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار آموزشی در کردستان
آموزش از جمله رسته های شغلی است که به دلیل آگاهی روزافزون مردم با رشد بسیار مناسبی در حال پیشرفت است
استان کردستان به دلیل وجود برترین دانشکده ها و مراکز عالی آموزشی و همچنین به دلیل حجم بالای نیروی تحصیل کرده مسلما از جایگاه آموزش و یادگیری در روند پیشرفت خود بیشتر آگاه بوده و این زمینه ساز ایجاد فرصت های درآمدزایی در حوزه مشاغل آموزشی در فارس خواهد بود
در استان کردستان تعداد 18 مرکز علمی و دانشگاهی وجود دارد، دانشگاههای استان کردستان صاحب امتیاز 18 ژورنال تخصصی علمی هستند.
ورود به کسب و کارهای آموزشی در استان کردستان به صورت کلی به دو راه امکان پذیر است
- راه اندازی آموزشگاه فیزیکی یا وب سایت آموزشی
- فعالیت به صورت استاد در حوزه خاص
اگر دنبال بهترین شغل های آموزشی در استان کردستان هستید تا بتوانید انتخاب مناسبی برای ادامه فعالیت داشته باشید لیست زیر به شما کمک خواهد کرد.
بهترین شغل های آموزشی در استان کردستان از قرار زیر است :
- آموزش برنامه نویسی در کردستان
- آموزش سئو در کردستان
- آموزش موسیقی
- آموزش اسکی
- آموزش کسب و کار در کردستان
- آموزش طراحی سایت در کردستان
- آموزش ورزش بدنسازی در کردستان
- آموزش طراح گرافیک
- آموزش تدوین و جلوه های ویژه
- آموزش مشاغل فنی و مهارتی
- آموزش سوارکاری
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل آموزشی نادیده شده در استان کردستان برای راه اندازی کسب و کار آموزشی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل آموزشی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید.
سخن پایانی
استان کردستان به دلیل موقعیت مکانی خاص خود زمینه ساز فرصت های شغلی زیادی است . فرصت های که ممکن است دیده شده باشند یا بکر , حلقه مفقوده این فرصت ها خلاقیت و پشتکار است.
همیشه این اصل جاری بوده که بیشترین درآمد در هر حوزه ای مربوط به دسته می شود , اولین ها و یا بهترین ها
پس یا با خلاقیت تلاش کنید به شغل های جدید نادیده شده در استان کردستان ورود کنید تا اولین باشید و یا با تلاش و پشتکار سعی کنید در مشاغل موجود در استان کردستان بهترین باشید.
در این مسیر آکادمی مشاغل در کنار شماست.