بهترین مشاغل فارس را بشناسیم
در این مقاله به بررسی کسب و کارها در فارس برای یافتن بهترین فرصت های درآمدزایی در فارس می پردازیم و بهترین مشاغل این استان برای راه اندازی را به شما معرفی خواهیم کرد
.
خود اشتغالی و کارآفرینی در فارس در بخش های زیادی در حال جریان است . کسب و کارهای خانگی , کسب و کارهای اینترنتی , کسب و کارهای کشاورزی , مشاغل حوزه دامداری , تولیدی , صنعت و معدن , گردشگری , …
اما بهترین شغل ها در فارس کدام هستند؟
با هم تک تک این حوزه ها را بررسی می کنیم
ظرفیت های فارس را بشناسیم
استان فارس در بخش جنوب این کشور ایران واقع شدهاست.
.
این استان با مساحتی در حدود ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومتر مربع، چهارمین استان بزرگ کشور و با جمعیتی معادل ۴٬۸۵۱٬۲۷۴ تن، بر طبق برآورد جمعیتی مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ خورشیدی ، چهارمین استان پرجمعیت ایران بهشمار میرود.
.
بر اساس تقسیمات کشوری در سال ۱۳۹۹ خورشیدی، استان فارس به ۳۶ شهرستان، ۹۴ بخش و ۱۱۴ شهر تقسیم شدهاست.
مرکز استان فارس، کلانشهر شیراز میباشد که بر اساس برآورد، پرجمعیتترین شهر استان فارس و پنجمین شهر پرجمعیت کشور محسوب میشود.
بعد از شیراز، شهرهای مرودشت، جهرم و فسا به ترتیب پرجمعیتترین شهرهای این استان هستند و همگی بیشتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند
اکوسیستم کسب و کار در فارس
منابع مهم اقتصاد استان فارس بر پایه کشاورزی و دامداری، پالایشگاهها، صنایع پتروشیمی، شهرکهای مختلف صنعتی و نیروگاههای مختلف بنا شدهاست
از جمله مواردی که می تواند اکوسیستم غنی کسب و کار در استان فارس را توصیف کند می توان به موارد زیر اشاره کرد
آب و هوای این استان در نقاط مختلف به سه گونه کوهستانی، معتدل و گرم تقسیم بندی میشود
استان فارس با وجود جاذبههای متعدد فرهنگی،طبیعی ، مذهبی ، تاریخی یکی از مهم ترین مراکز گردشگری ایران است
همچنین بسیاری از مراکز مهم دانشگاهی و علمی ایران در این استان واقع شدهاست
این استان تقریباً در نیمروز ایران قرار دارد و تقریباً ۷/۴ ٪ مساحت کشور ایران را تشکیل میدهد
کشاورزی و دامداری دو منبع مهم اقتصادی استان فارس میباشند.
در تاریخ پنج شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۲ بورس شیراز به عنوان چهارمین تالار بورس بعد از بورس مشهد به حلقه بازار سرمایه ایران پیوست.
در سال ۱۳۸۹ شمسی تعداد شرکتهای پذیرفته شده در بورس این استان ۱۹ شرکت است که دو شرکت در بازار اول و ۱۷ شرکت در بازار دوم قرار دارند.
منطقهٔ ویژهٔ اقتصادی شیراز در نیمروز خاوری شهر و در فاصله ۹ کیلومتری از فرودگاه بینالمللی شیراز قرار گرفتهاست.
در این منطقه میتوان تولیدات مازاد بر ارزش افزوده را بدون هیچگونه محدودیت و با حداقل تشریفات صادر نمود یا با انجام تشریفات، بر اساس مقررات صادرات و واردات کشور کالا به داخل وارد کرد
شغل های برتر فارس چطور شناسایی می شوند؟
موفقیت کسب و کار در استان فارس و به طور کلی درآمدزایی کسب و کارهای مختلف در فارس و تمامی استان های ایران همگی از یک الگو مهم و اساسی پیروی می کنند که توجه به آن می تواند شما را به سمت انتخاب شغل مناسب هدایت کند
تا در کنار راه اندازی کسب و کار پولساز و درآمدزایی مطلوب , اطمینان خاطر و رضایت شغلی را هم به شما هدیه دهد
حالا این الگو چیست؟
این الگوی پیروی از مزیت ها است. مزیت مطلق , مزیت نسبی , مزیت رقابتی و هزینه فرصت
مزیت مطلق چیست؟
وقتی ما در موقعیتی که هستیم توانایی تولید یه کالا یا خدمتی رو داریم اونم با منابع کمتر , نسبت به افراد دیگر در موقعیت ها و شهرهای دیگر و استان های دیگر عملا ما در تولید این کالا مزیت مطلق داریم.
باز به زبان دیگر مزیت مطلق به معنای بالاتر بودن میزان بهره وری یک تولیدکننده نسبت به تولید کننده دیگری در تولید یک کالا است.
هزینه فرصت چیست ؟
چیزی که ما از دست میدهم تا چیزهای می خواهیم به دست بیاوریم این به زبان ساده هزینه فرصت است
مزیت نسبی چیست؟
مزیت نسبی برای زمانی است که ما در یک کار تو شهر و استانمون مزیت مطلق نداریم . بعد اون باید بریم سراغ مزیت نسبی , حالا مزیت نسبی به تولید یک کالا یا انجام یک کار با کمترین هزینه فرصت گفته می شود.
یعنی بریم سراغ کاری که برای انجام و یا تولید اون نسبت به بقیه استان ها هزینه کمتری داریم.
مزیت رقابتی چیست ؟
مزیت رقابتی به برتری کالا و خدمت ما نسبت به رقبا مون گفته می شود که بخاطر همین برتری مشتری تمایل داره کالای ما را بخرد.
صادرات و واردات به فارس
اگه استان فارس را مثل یه جزیره در نظر بگیریم . برای تامین نیاز ساکنین این جزیره ما نیاز به صادرات کالا هامون برای درآمدزایی و واردات کالاهای دیگه برای ادامه زندگیمون داریم
بهترین صادرات و واردات فارس چیست؟
بهترین صادرات استان فارس صادراتی است که ما در اون مزیت مطلق یا مزیت نسبی و یا لااقل مزیت رقابتی داشته باشیم و بهترین واردات به استان فارس وارداتی است که ما کمترین مزیت مطلق و نسبی و رقابتی رو داشته باشیم.
این چه فایده ای داره؟
لپ مطلب اینکه با این کار ما بیشتر پول در میاریم و کمتر پول خرج می کنیم.
کالاها و خدماتی که هزینه کمتری برای ما نسبت به استان های دیگر ایران دارد را تولید و کالاها و خدماتی که تولید یا ارائه اون هزینه بیشتر برای ما نسبت به استان های دیگه دارد را هم وارد می کنیم.
مزیت رقابتی هم که مسلما برای یک شرکت یا یه تولیدی منحصر به فرد در استان هست که در کنار مزیت نسبی و مطلق از نظر یک موضوع خاص از تمام رقبا در کشور برتر است پس اون هم باید از دست نداد.
خلاصه که بررسی شغلی که انتخاب می کنید و یا راه اندازی کسب و کاری که شروع می کنید در استان فارس با این الگو شانس موفقیت شما رو چندین برابر خواهد کرد.
.
بهترین حوزه های کسب و کار در فارس
استان فارس از نظر اشتغالزایی و کارآفرینی در چند رسته شغلی خاص دارای این مزیت هاست
- مشاغل حوزه صنایع و هنرهای دستی و گردشگری
- مشاغل فناوری اطلاعات
- مشاغل خدمات فنی مهندسی
- تولید و فرآوری زیتون
- مشاغل خدمات کشاورزی
- پرورش و فرآوری طیور
- تولید فرآورده های لبنی
- تولید و فرآوری پسته
- تولید و فرآوری سنگ های تزئینی
- تولید و فرآوری گیاهان داروئی
- فروش فالوده بستنی
- فروش صنایع دستی
- فروشگاه فرش
- فروشگاه سوغاتی
در ادامه در کنار بررسی حوزه های برتر کسب و کار استان فارس به بررسی مشاغل برتر حوزه های مختلف نیز می پردازیم تا در هر حوزه برترین شغل های استان فارس برای انتخاب و فعالیت را به شما دوستان معرفی کنیم.
نرخ بیکاری در استان فارس
نرخ بیکاری و مشارکت اقتصادی یکی از شاخصهای مهم است که برای ارزیابی شرایط اقتصادی هر کشور مورد استفاده اقتصاددانان برای تحلیل وضعیت آن کشور قرار میگیرد
نرخ بیکاری در زمستان ۹۹ بر اساس اعلام مرکز ملی آمار در کشور ۹.۷ بوده که این میزان در همین زمان در استان فارس به ۷.۴ رسیده است.
کسب و کار خانگی در فارس
مشاغل خانگی مدتهاست که به عنوان نوعی شغل با منبع درآمد تقریبا پایدار معرفی میشوند. این گونه از مشاغل به دلیل مزایای مختلفی مانند:
- عدم وابستگی به مکان ثابت جهت اجاره و کاهش هزینههای مغازه داری
- نزدیک بودن شخص به خانواده خود و رسیدگی مناسبتر به خانواده
- استفاده از اعضای خانواده به عنوان نیروی کار برای انجام کارها
اگرچه در گذشته مشاغل خانگی در فارس به انجام مشاغل خانگی مانند قالی بافی، تولید صنایعدستی، آرایشگری، شستوشو و … برای ایجاد منبع درآمدی خلاصه می شد اما کسب و کارهای خانگی در استان فارس هم مانند دیگر استان های کشور با ظهور اینترنتت رنگ و بوی دیگری گرفته است.
این روزها مشاغل خانگی در استان فارس طیف وسیعی از کسبوکارها را دربر میگیرد که بیش از 250 شغل می باشد، حوزههایی که گرچه قطعا به تخصص یا مهارت ویژهای نیاز دارد، اما با کمی صرف انرژی و خلاقیت قابل یادگیری و ایجاد درآمدزایی است
کار در منزل در فارس در این راستا هر دو الگو سنتی و کسب و کار خانگی آنلاین را در خود دارد.
از جمله شغل های خانگی در استان فارس که به صورت سنتی کماکان وجود داشته و رونق دارد به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- بافندگی : قالی ، گلیم ، گبه ، خیمه
- پرورش گل و گیاه گلخانه ای
- تولید مواد خوراکی خانگی
- شیرینیپزی و فینگرفود
- عروسکسازی
- خیاطی و تعمیرات
- دوخت لباسهای محلی
- پیکرتراشی
- نمدمالی
- رودوزیهای سنتی
- بافتنی
- نقشهکشی فرش و گلیم
- تولید عرقیات گیاهی
- تولید چیپسهای میوهای
- پرورش گیاهان دارویی
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل خانگی نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار خانگی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل خانگی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار اینترنتی در فارس
همچنین از جمله شغل های خانگی اینترنتی در استان فارس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فروش اینترنتی گل و گیاه
- فروش اینترنتی محصولات هنری و صنایع دستی
- تدریس آنلاین
- ترجمه و ویراستاری
- تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی
- فروشگاه دار اینستاگرامی
- وبلاگ نویسی و وبمستری
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل اینترنتی نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل اینترنتی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار تولیدی در فارس
تولید در استان فارس به دو بخش محصولات کشاورزی و صنایع تقسیم میشود:
در بخش صنایع
خودروسازی، پتروشیمی،صنایع داروسازی، سیمان، پارچه بافی، صنایع مخابرات، غذاهای فرآوری شده، لبنیات، پالایشگاه، نفت، پتروشیمی، لاستیکسازی، شکر و قند، نوشیدنیهای غیر الکلی، صنایع گوشتی، و صنایع الکترونیک از مهمترین صنایع تولیدی استان فارس بهشمار میآیند.
در بخش کشاورزی
کشاورزی و دامداری دو منبع مهم اقتصادی استان فارس میباشند ، که در بخش کشاورزی و ادامه مقاله مفصل صحبت خواهیم کرد
معادن برتر استان فارس
یکی از لازمه های بخش تولید , معادن منطقه ای می باشند، استان فارس یک استان غنی از نظر ذخایر معدنی بهشمار میرود
بر اساس آمار ارائه شده توسط اداره صنعت و معدن این استان از نظر تعداد معادن رتبه و میزان استخراج در کشور رتبه چهارم و از نظر ذخایر معدنی رتبه هفتم کشور را در اختیار دارد و از استانهایی است که بالاترین میزان کشفهای معدنی کشور را به خود اختصاص داده است.
استان فارس با استخراج سالانه ۵۱ میلیون تن انواع مواد معدنی یک استان مستعد از نظر منابع معدنی از قبیل سنگ مرمریت و چینی، خاک نسوز و صنعتی، گچ ساختمانی، دولومیت، سیلیس، آهک، نمک، منگنز، آهن، مس و غیره میباشد
مقاصد صادراتی معادن استان فارس را چین برای سنگهای تزئینی عراق سیمان کلینکر ونیز کشورهای قطر، عمان، کنیا، کره جنوبی و ویتنام
.
۳۷ نوع ماده معدنی مختلف در این استان شناسایی شده که از این میان، ۲۰ ماده از جمله سنگ آهک، مارن، سنگ گچ، مرمریت، سنگ چینی، خاک نسوز، خاک صنعتی، نمک آبی و سنگی، سیلیس، کوارتزیت، منگنز، سرب، روی، کرومیت، باریت، سنگآهن، مس، گرانیت، نیکل و سنگ تراورتن در حال بهرهبرداری هستند.
استان فارس رتبه دوم سنگ تزئینی کشور را نیز در اختیار دارد. به طور کلی، ۲۰درصد از سنگهای تزئینی کشور در استان فارس تولید میشود. ۳۵۰ واحد سنگبری در استان فارس حدود ۸۰ درصد استخراج فارس را فرآوری میکنند.
در میان سنگهای استخراجشده در استان فارس، مرمریت و سنگ چینی ۱۵درصد کل میزان استخراج سنگ تزئینی استان را به خود اختصاص میدهد.
معدن خاک نسوز آباده در شمال استان فارس واقع شده است که این معدن یکی از غنیترین معدنهای نه تنها استان فارس بلکه در سطح کشور و حتی خاورمیانه است.
این معدن به تنهایی ۹۵درصد خاک مورد نیاز ۱۵۰ کارخانه کاشی و سرامیک کشور را تامین میکند
این استان بیش از ۲میلیارد و ۳۶۸ میلیون تن ذخیره قطعی دارد.
در کل استان فارس بیشتر در فرآوری سنگ مطرح است.
معدن داری از سخت ترین و سرمایه بر دارترین شغل هاست ، معدن از اساسی ترین زنجیره برای تولید است که برای فرایند استخراج مواد و تهیه مواد مورد نیاز بسیار هزینه می شود
انواع مشاغل تولیدی در فارس
به طور کلی بخش تولید در استان فارس به دو بخش خرد و کلان تقسیم می شوند.
در بخش تولید کلان در فارس کارخانه های صنعتی زیادی در فارس مشغول به فعالیت هستند که غالبا با توجه به داشته های استانی برنامه ریزی و احداث شده اند
از جمله کارخانه های برتر استان فارس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خودروسازی
- ایرانخودرو فارس
- خودروسازان جنوب
- ذوبآهن و فولاد
- پتروشیمیها و پالایشگاهها
- شهرکهای صنعتی
تعداد ۴۶ شهرک صنعتی در استان فارس وجود دارد که شامل ۱۳۴۷ واحد صنعتی بهرهبرداری شده، که این میزان برای ۱۸۶۳۲ نفر اشتغال ایجاد کردهاست.
همچنین شهرک صنعتی شیراز صنایع کوچک و بزرگ بسیاری را در خود جای دادهاست که از میان آنها کارخانجات الکترونیکی متعددی از جمله خودروهای برقی، صنایع الکترونیک ایران (صاایران)، زیمنس، ITMC و صنایع قطعات الکترونیک ایران میباشد.
صنایع فناوری اطلاعات از بزرگترین صنایع این شهر بهشمار میرود که با شهرهای بزرگی در زمینهٔ تبادل صنایع فناوری اطلاعات در جهان مانند مونیخ و برلین (در زمینهٔ کارخانجات زیمنس) در ارتباط میباشد.
در کنار معادن و صنایع بزرگ استان بزرگ تولیدی های کوچک استان فارس نیز در راستای درآمدزایی و کارآفرینی در استان فارس نقش بسیار مهمی را داراست
از جمله تولیدی های استان فارس که به صورت نیمه صنعتی و کوچک به فعالیت مشغول هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید پوشاک
- تولید و فروش عطر
- تولید کاشی و سرامیک
- تولید سنگ های تزئینی
- تولید نایلون و ظروف یکبار مصرف
- تولید محصولات پلاستیکی
- تولید مواد شیمیایی
- قطعات پلاستيكي خودرو
- تولید کابینت از MDf
- تولید درب ضد سرقت
- تولید درب و پنجره upvc
- تولید قطعات صنعتی
- ماشین سازی
- تولید مبلمان اداری ، خانگی و کالای خواب
- تولید صنایع دستی (قالی ، گلیم و …)
- تولید غذاهای آماده از گوشت قرمز، مرغ و آبزيان
- تولید غذاهای آماده برای کودک و شیرخشک
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل تولیدی نادیده شده در فارس برای راه اندازی کسب و کار تولیدی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل تولیدی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید.
کسب و کار کشاورزی در فارس
کشاورزی و دامداری دو منبع مهم اقتصادی استان فارس میباشند، بخش کشاورزی در این استان سهم عمدهای از تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است
این استان یکی از مهمترین نقشهای تولید، اشتغال و امنیت غذایی کشور را دارد بهطوریکه بسیاری از محصولات کشاورزی مانند انواع غلات و مرکبات رتبه اول تا سوم کشور را به خود اختصاص دادهاند،
استان فارس با تولید حدود ۱۰ درصد محصولات کشاورزی کشور رتبه دوم و در تولید ۹ محصول کشاورزی رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است.
مهمترین فراوردههای کشاورزی استان فارس شامل غلات، مرکبات، میوهجات، خرما، پرتقال، (گندم و جو)، چغندرقند، پنبه، ذرت، خرما، انجیر و زعفران میباشد.
آبلیموی جهرم در کشور بسیار شناخته شده می باشد که معمولاً به نام سوغات شیراز شناخته میشود، دارای شهرت زیادیاست.
استان فارس در تولید گندم جایگاه نخست را در کشور به خود اختصاص دادهاست و همچنین در تولید انار و انواع انار شهرستان نیریز در ایران مشهور میباشند.
در حال حاضر، مهمترین محصولات کشاورزی استان فارس گندم، جو، برنج، ذرت دانهای، گوجه فرنگی، خرما، انار، پنبه، چغندر قند، دانههای روغنی، سیبزمینی، پیاز و محصولات جالیزی و نباتات علوفهای میباشد
که در این میان، جایگاه استان فارس در کشور برای محصولات گندم، ذرت دانهای،انجیر، گل محمدی، خرمالو، انار، انگور ،دانههای روغنی و گوجه فرنگی اول، محصولات جالیزی و نباتات علوفهای دوم، جو، برنج، پنبه، چغندر قند، سیبزمینی و پیاز سوم میباشد
.
صادرات از استان فارس
تجارت خارجی یکی از شاخص های مهم در توسعه اقتصادی و منابع تامین درآمدهای ارزی برای سرمایه گذاری در تکنولوژی جدید و افزایش توان تولیدی اقتصاد کشور است.
در ادامه به بررسی صادرات محصولات کشاورزی استان فارس می پردازیم
در بهار سال 1399، مقدار صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی در حدود 2 هزار و 70 تن و به ارزش یک میلیارد و 250 میلیون دلار است که از نظر وزن 9.4 درصد و از نظر ارزش 19.6 درصد کل صادرات کالاهای غیرنفتی کشور را به خود، اختصاص داده است.
اقلام عمده صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی شامل :
- انواع سبزی و صیفی و محصولات جالیزی به ارزش 350 میلیون و 600 هزار دلار با سهم 28 درصد،
- انواع میوههای درختی به ارزش 346 میلیون و 500 هزار دلار با سهم 27.7 درصد،
- شیر و فرآوردههای آن به ارزش 109 میلیون و 700 هزار دلار با سهم 8.8 درصد،
- انواع شیرینیها و شکلاتها به ارزش 73.9 میلیون دلار با سهم 5.9 درصد،
- ماهی و میگو به ارزش 44.6 میلیون دلار با سهم 3.6 درصد،
- زعفران 38.6 میلیون دلار با سهم حدود 3.1 درصد،
- انواع آبمیوه و کمپوت 38.2 میلیون دلار با سهم 3.1 درصد،
- رب گوجهفرنگی 32.2 میلیون دلار با سهم 2.6 درصد،
- انواع نان (خشک، سوخاری و …)14 میلیون دلار با سهم 1.1 درصد
- انواع خمیرهای غذایی 13.7 میلیون دلار با سهم 1.1 درصد
از کل ارزش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی بوده است.
استان فارس در تولید و صادرات انجیر شهرستان استهبان و شهرستان نیریز در جهان رتبه اول را به خود اختصاص دادهاست.
مرکبات جهرم درصد بالایی از تولید مرکبات ایران را به خود اختصاص دادهاست.
حدود ۳۵ درصد کل لیموترش کشور جهرم تولید میشود و علاوه بر مصارف داخلی به کشورهای آسیایی، اروپایی و حوزه خلیج فارس صادر میشود.
صادرات لیمو ترش جهرم در سال ۱۳۹۴، ۱۶۵ میلیون دلار ارزآوری داشتهاست شهرستان جهرم تأمین کننده بیش از ۲٫۱ درصد خرمای دنیا است و خرمای شاهانی از مرغوبترین ارقام زیر کشت این محصول در جهرم بوده که عمده نخلستانهای شهرستان را در بر میگیرد.
.
از جمله محصولات کشاورزی برتر استان فارس که زمینه ساز درآمدزایی زیادی در استان فارس شده است به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- تولید انگور
- تولید خرما
- تولید لیمو ترش
- تولید انجیر
- تولید زعفران
- تولید پنبه
- تولید گوجه فرنگی
- تولید انار
- تولید گندم و جو
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل کشاورزی نادیده شده در فارس برای راه اندازی کسب و کار کشاورزی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل کشاورزی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید.
.
کسب و کار خدماتی در فارس
کسب و کار خدماتی را در استان فارس را می توان در چهار بخش اصلی تقسیم بندی کرد که عبارتند از :
- گردشگري
- بازرگانی
- اصناف
- ساختمان
کسب و کار گردشگری در استان فارس
در اقتصاد امروز گردشگری یکی از مهمترین شاخص های اقتصاد غیر نفتی محسوب می شود که با کمترین سرمایه گذاری موجود بیشترین بازده را در کوتاه ترین زمان ممکن میسازد و بازگشت سرمایه در این زمینه تضمین شده است
طبق اعلام سازمان جهانی گردشگری وابسته به سازمان ملل، بزرگترین صنعت فعال، صنعت گردشگری است که بهعنوان سومین صنعت مولد شغل و سرمایه، بعد از صنعت نفت و خودروسازی در دنیا قرار دارد.
در ادامه مقاله به بررسی وضعیت گردشگری استان فارس و مشاغل مرتبط با صنعت گردشگری میپردازیم
همانطور که گفته شد صنعت گردشگری سومین صنعت مولد شغلی در دنیا است که به واسطه آن مشاغل زیادی راه اندازی میشوند و به صورت مستقیم و غیر مستقیم کسب و درآمد میکنند
براساس تحقیقات انجامشده توسط کارشناسان اقتصادی، به ازای هر ۶ نفر گردشگر خارجی، یک شغل و به ازای هر ۲۵ گردشگر داخلی نیز یک شغل ایجاد میشود که این نمایانگر نقش جذب توریست در اشتغالزایی یک کشور است.
استان فارس دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی و مذهبی بسیاری است که تاکنون ۲۹۰ جاذبه گردشگری در استان فارس شناسایی شدهاست که بهطور متوسط ۱۲ جاذبه در هر شهرستان وجود دارد
استان فارس به خصوص شهر شیراز از جاذبه های گردشگری بسیاری برخوردار است ، همچنین بناهای تاریخی تخت جمشید و پاسارگاد در این استان قرار داد که شهرت جهانی دارد و هر ساله مورد بازدید هزاران توریست از داخل و خارج کشور قرار میگیرد
در جدیدترین آمار مرکز ملی آمار ایران، سهم جذب گردشگری ملی استان فارس در سالانه 6.4 درصد میباشد و در جایگاه چهارم بعد از سه استان، مازندران با 8.8 درصد، خراسان رضوی با 7.5 درصد و گیلان با 7.2 درصد جذب گردشگر ملی، قرار دارد.
البته باید این موضوع را مد نظر داشت که صنعت سفر و گردشگری تنها محدود به گردشگران نمیشود، بلکه افرادی را که به هر دلیلی از کشوری به کشور دیگر یا از شهری به شهر دیگر سفر میکنند هم دربرمیگیرد.
که در نهایت این افراد نیازمند خدماتی هستند و به واسطه رفع نیاز افراد مشاغلی ایجاد میشود
- عکاسی
- خدمات ترجمه
- ماشین لباسشوییِ دراختیار
- راهنمای گردشگری تور لیدر
- رستوران و کافه
- هتل و اقامتگاه (متل، مهمانسرا و غیره)
- خدمات حمل و نقل
- خدمات کرایه
- تهیه و عرضه سوغات
- وبلاگنویسی دربارهی سفر و گردشگری
- محافظت از گردشگران
- ارائهی مشاوره در زمینهی گردشگری
- بلیطفروشی و رزرو خدمات
- ارائهی طرحهای پرداخت پس از سفر
- خدمات گردشگری زیارتی
- کلیه مشاغل خدماتی و فروشگاهی مانند فروشگاه تهیه مواد غذایی، فروشگاه لباس و فروشگاه کادویی و..
- ارائهی تور برای همایشها، جشنوارهها، مراسمها و رخدادهای جذاب
- خدمات کرایه وسایل تفریحی مانند: جت اسکی ، ماشین چهار چرخ ، قایق ، بالن ، خودرو ،اسب و…
از آنجا که شغل بسیاری از مردم استان فارس کشاورزی است و با توجه به کمبود آب در سال ها اخیر صنعت گردشگری به ویژه گردشگری داخلی در استان فارس میتواند یکی از جایگزینهای شغلی مناسب برای مردم این استان باشد.
کسب و کار مشاغل خدماتی(اصناف) در استان فارس
به طور کلی شما در مغازه یا باید خدماتی ارائه دهید (مثل آرایشگاه، صافکاری و…) یا کالایی به فروش برسانید
مانند( سوپر مارکت، خرازی ، بوتیک و…) و یا ترکیبی از ارائه خدمات و فروش کالا را انجام دهید (مثل گل فروشی، خدمات کامپیوتری و… که هم کالا میفروشند و هم خدمت ارائه میدهند).
هر چقدر نوع بیزینس شما خدماتیتر باشد، نیاز به مهارت بیشتری خواهید داشت و هر چقدر مهارت شما بیشتر باشد درآمد شما نیز بیشتر خواهد بود.
.
در کنار همه موارد گفته شده, مشاغل وابسته ی زیادی هم وجود دارد که از این ظرفیت نهایت استفاده را برده و از فرصت درآمدزایی ایجاد شده در مشاغل خدماتی استان فارس استفاده لازم را می برند
از جمله شغل های خدماتی پولساز در استان فارس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راه اندازی رستوران
- راه اندازی فست فود داری
- راه اندازی لوازم یدکی خودرو
- راه اندازی کافه
- راه اندازی آبمیوه و بستنی
- راه اندازی فروشگاه پوشاک
- راه اندازی فروشگاه کیف و کفش
- راه اندازی فروشگاه موبایل و لوازم جانبی
- راه اندازی فروشگاه لوازم خانگی
- راه اندازی فروشگاه مبلمان
- راه اندازی پارچه فروشی
- راه اندازی فروشگاه پلاستیک
- راه اندازی فروشگاه لوازم التحریر
- فروشگاه لوازم آشپزخانه
- فروشگاه فرش
- فروش فالوده بستنی
- فروش صنایع دستی
- فروشگاه سوغاتی
- تولید و فروش عطر
- کاشت و فروش محصولات باغی
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل خدماتی نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار خدماتی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل خدماتی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار بازرگانی در فارس
در مورد کسب و کار بازرگانی به صورت تفکیکی در بخش های دیگر این مقاله با عنوان صادرات و واردات به صورت کامل صحبت کرده ایم
کسب و کار ساختمان در فارس
با توجه به روند رو به رشد صنعت ساختمان در کشور و همچنین استان فارس این رسته شغلی به همراه مشاغل مرتبط آن از رونق خوبی برخوردار است
مشاغل مرتبط به صنعت ساخت و ساز در استان فارس
- فروشگاه مصالح ساختمانی
- فروشگاه آهن آلات
- فروشگاه ابزار یراق
- کارگاه بلوک زنی
- کارگاه درب و پنجره upvc
- تولید کابینت با mdf
- مشاغل حوزه مهندسی
- مشاغل فنی و تاسیساتی ساختمان
- شیشه بری
- فروشگاه کاشی و سرامیک
- فروشگاه لوازم بهداشتی
- استادکاران و کارگران ساختمانی
- فروشگاه درب ضد سرقت
- رنگ فروشی و…
.
کسب و کار دامداری در فارس
به دلیل جمعیت زیاد استان و همجواری با دیگر استان های پرجمعیت دیگر، بازار تولیدات واحد های تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی و دامی پر رونق است
در حوزه محصولات دامی نیز استان فارس در سال ۱۳۹۲ مقام نخست تولید گوشت قرمز، چهارم تولید شیر، سوم تولید مرغ، پنجم تخم مرغ و چهارم عسل در کشور را به خود اختصاص دادهاست
عمده فعالیت در این حوزه در سه بخش خلاصه می شود:
- پرورش دام سبک
- پرورش دام سنگین
- تولید مرغ و تخم مرغ
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل دامداری و دامپروری نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار دامداری خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل دامداری و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید.
.
کسب و کار فنی در فارس
با وجود جمعیت زیاد ساکن و مسافر فعال در استان فارس و همچنین نیاز داخلی به مشاغل فنی در فارس , کسب و کارهای فنی از مشاغل عمدتا پر تقاضا در استان فارس به حساب می آیند.
از جمله بهترین مشاغل فنی در استان فارس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راه اندازی مکانیکی
- راه اندازی برق خودرو
- راه اندازی تراشکاری
- راه اندازی جوشکاری
- راه اندازی نجاری
- راه اندازی تاسیسات ساختمانی
- راه اندازی شغل برق کاری
- راه اندازی تعمیرات موبایل
- تعمیر پکیج دیواری
- نصب دوربین مدار بسته
- تعمیرات ماشین آلات سنگین
به این لیست می توان برترین شغل های صنعت ساختمان استان فارس را که از قرار زیر است اضافه کرد:
- پیمانکاری ساختمان
- آرماتوربندی ساختمان
- سنگ کاری
- محوطه سازی
- نقاشی ساختمان
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل فنی نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار فنی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل فنی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
کسب و کار هنری در فارس
مشاغل هنری در استان فارس و به صورت کلی شغل های حوزه هنری در فارس با تنوع بالای هستند که تیم ما نیز با تقسیم بندی خود این حوزه را پربارتر هم کرده است.
در بررسی کسب و کارهای هنری در استان فارس تلاش می کنیم برترین های این حوزه در استان فارس را معرفی نماییم
صنایع دستی در فارس
قالی، گلیم و گبه از مهمترین صنایع دستی استان فارس محسوب میشوند، پس از آن باید از خاتم، خاتم سازی و خاتم کاری و پس از آن معرقکاری روی چوب، منبت کاری چوب، نقاشی روی چوب و سفال و سرامیک، کاشی معرق و کاشی هفت رنگ یاد کرد.
از رشتههای رایج در این استان طراحی و نگارگری (نگارگری، گل و مرغسازی، تذهیب و تشعیر) است.
رنگرزی گیاهی و استفاده از مواد ملونه طبیعی در رنگرزی خامه و ابریشم نیز کاری پررونق در استان فارس است.
در زمینه فلزکاری و هنرهای مرتبط با فلز نیز میتوان از آثار قلمزنی روی نقره یاد کرد.
از سایر رشتههای صنایع دستی رایج در این استان میتوان به دوخت لباسهای محلی، رودوزیهای سنتی، بافتنی، عروسکسازی، پیکرتراشی، نمدمالی،نقشهکشی فرش و گلیم اشاره کرد.
تولید انواعی از صنایع دستی در مناطق عشایری و روستایی و نیز در شهرهای استان فارس رواج دارد. قالیبافی و گبهبافی بیشتر در بخشها و روستاها به وسیله زنان بافته میشود.
خیمهبافی و گلیمبافی و جاجیمبافی و تنچهبافی در میان عشیرهها و تیرههای قشقایی رایج است.
خاتمکاری، نقرهکاری، قلمزنی، منبتکاری، شیشهسازی و کاشی هفترنگسازی در شیراز رایج است.
حصیربافی با برگ نخل در جهرم، منبتکاری و گیوهبافی در آباده، سفالکاری، سرامیکسازی و کاشیسازی در استهبان و حصیربافی، سبدبافی و بوریا بافی در کازرون مشهور است.
در ادامه برگزیده ای از برترین شغل های هنری در فارس را از لحاظ مزیت های استانی و همچنین درآمدزایی در فارس معرفی می کنیم.
این مشاغل از قرار زیر است :
- قالی بافی ، گلیم بافی ، گبه
- خاتم کاری، معرق کاری، منبت کاری چوب
- سفالگری
- سرامیک
- کاشی هفت رنگ ، کاشی معرق
- آینه کاری
- گچ کاری
- گیوه بافی
- حصیر بافی
- قلم زنی
- نقره کاری
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل هنری نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار هنری خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل هنری و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید
.
کسب و کار آموزشی در فارس
آموزش از جمله رسته های شغلی است که به دلیل آگاهی روزافزون مردم با رشد بسیار مناسبی در حال پیشرفت است.
استان فارس مزیت وجود برترین دانشکده ها و مراکز عالی آموزشی و همچنین به دلیل حجم بالای نیروی تحصیل کرده مسلما از جایگاه آموزش و یادگیری در روند پیشرفت خود بیشتر آگاه بوده و این زمینه ساز ایجاد فرصت های درآمدزایی در حوزه مشاغل آموزشی در فارس خواهد بود.
ورود به کسب و کارهای آموزشی در استان فارس به صورت کلی به دو راه امکان پذیر است.
- راه اندازی آموزشگاه فیزیکی یا وب سایت آموزشی
- فعالیت به صورت استاد در حوزه خاص
اگر دنبال بهترین شغل های آموزشی در استان فارس هستید تا بتوانید انتخاب مناسبی برای ادامه فعالیت داشته باشید لیست زیر به شما کمک خواهد کرد.
بهترین شغل های آموزشی در استان فارس از قرار زیر است:
- آموزش برنامه نویسی در فارس
- آموزش سئو در فارس
- آموزش موسیقی
- آموزش اسکی
- آموزش کسب و کار در فارس
- آموزش طراحی سایت در فارس
- آموزش ورزش بدنسازی در فارس
- آموزش طراح گرافیک
- آموزش تدوین و جلوه های ویژه
- آموزش مشاغل فنی و مهارتی
اگر قصد فعالیت در هر کدام از این حوزه ها و شغل ها را دارید و یا حتی دنبال مشاغل آموزشی نادیده شده در استان فارس برای راه اندازی کسب و کار آموزشی خودتان هستید از این قسمت به لیست مشاغل آموزشی و راهنمای راه اندازی آن مراجعه کنید.
سخن پایانی
استان فارس به دلیل موقعیت مکانی خاص خود زمینه ساز فرصت های شغلی زیادی است . فرصت های که ممکن است دیده شده باشند یا بکر , حلقه مفقوده این فرصت ها خلاقیت و پشتکار است.
همیشه این اصل جاری بوده که بیشترین درآمد در هر حوزه ای مربوط به دسته می شود , اولین ها و یا بهترین ها
پس یا با خلاقیت تلاش کنید به شغل های جدید نادیده شده در استان فارس ورود کنید تا اولین باشید و یا با تلاش و پشتکار سعی کنید در مشاغل موجود در استان فارس بهترین باشید.
در این مسیر آکادمی مشاغل در کنار شماست.